Ljubavni život Budimira Trajkovića (1977)

Ljubavni život Budimira Trajkovića (1977)

Ja sam rešio, ja hoću da prvi put bude iz ljubavi.

Koja crna ljubav, gde si to pročitao?

Nisam pročitao, ja tako hoću.

Trajkovići su generacijama graditelji mostova. No, mostove ne možete graditi stalno na istom mestu, te ova profesija podrazumeva učestale selidbe iz grada u grad, iz države u državu. Najmlađem izdanku ove porodice već je dosta novih škola svakog polugodišta, novog društva koje mora da napusti taman što ga je stekao, a ponajviše trpi njegov ljubavni život. Stidljivom sedamnaestogodišnjaku Budimiru Trajkoviću treba više vremena da skupi hrabrost da priđe devojci koja mu se dopada nego što njegova porodica provodi na jednom mestu. Kada se napokon dosele u prestonicu i Budimir po prvi put doživi pravu ljubav, on odlučuje da preuzme svoj život u svoje ruke.

Budimir

Ovo je priča o odrastanju, o porodici, o mladalačkoj ljubavi, o onim stvarima koje smo svi mi u nekoj formi prošli i koje su nas formirale kao ličnosti. Priča i tempo kojim se odvija su vrlo realistični i prirodni, mladi protagonisti, Predrag Bolpačić i Marina Nemet, nisu iskusni glumci, a kamera i režija ostavljaju amaterski utisak, što je verovatno posledica jeftine produkcije, ali u ovom konkretnom slučaju umnogome doprinosi uverljivosti.

Film je zamišljen kao romantična i porodična komedija, u maniru tipičnom za jugoslovensku kinematografiju sedamdesetih. Dok naši mladi protagonisti nose dramski deo priče, Budimirova porodica daje filmu ‘comic relief’, slično kao u “Žikinoj dinastiji”. Ljubiša Samardžić i Milena Dravić imaju odličnu hemiju i harizmu i svojim ‘love-hate’ odnosom maltene zasenjuju glavnu nit priče. Tu su i Mića Tomić u ulozi dede (pomalo nalik na dedu iz “Mućki”), Bata Živojinović, mlade Neda Arnerić i Sonja Savić i, ono što mnogi prilikom gledanja ne primete, Irfan Mensur i Dragan Nikolić pozajmljuju glasove Budimiru i njegovom drugu Zvonku.

Ceo film možete pogledati ovde

Da je “Ljubavni život Budimira Trajkovića” remek delo sedme umetnosti, nije, daleko od toga, ali jeste lagan, opušten, emotivan, na trenutke prilično smešan i meni jako drag film, u kome, verujem, svako od nas može da se pronađe i iz zaborava prizove neke drage uspomene.

7/10

Recenzije istog autora možete pogledati ovde.

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 0 / 5. Ukupno glasova: 0

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Metal Lords (2022)

Metal Lords (2022) I am talking to a girl. I’m not even afraid of her. Beer is amazing. Standardna tinejdžerska drama/komedija, ‘feel good’ filmić, o

Pročitaj više »
Glumci
Igor Gligorijević

Chloë Grace Moretz (1997-)

Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz, američka glumica nemačkog porekla, privukla mi je pažnju još kao mala devojčica u “The Amityville Horror” iz 2005. godine.

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account