Lars Henriks (1991-)

Lars Henriks je mladi nemački režiser indi filmova, koji do svoje tridesete godine iza sebe ima već desetak ostvarenja. Ovaj multitalentovani umetnik sam piše scenario i muziku za filmove koje režira, a u nekima i glumi.

Njegova nezavisna produkcijska kuća nosi zanimljivo ime – Radikal & Arrogant.

Warum Hans Wagner den Sternenhimmel hasst (2013)

Lars Henriks

Zašto Hans Vagner mrzi zvezdano nebo

Tada dvadesetdvogodišnji Lars Henriks snimio je svoj prvi dugometražni igrani film u sopstvenoj produkciji, za samo 1.500 evra. Dečko je napisao scenario inspirisan Lavkraftom i režirao, a potpisuje i muziku. Sva tri aspekta su na prilično visokom nivou.

Priča je odlična, mada pred kraj pomalo zbrzana, i u kombinaciji sa zanimljivom režijom i zvukom koji savršeno dočarava atmosferu, držala je moju nepodeljenu pažnju svih 75 minuta.

U glavnoj ulozi je Hubert Brandt, koji je odlično dočarao anksioznog mladića koji tone u ludilo, i teško mi je da poverujem da mu je ovo prva i jedina uloga.

Lagao bih kada bih rekao da nemam zamerki, ali mislim da ovaj film ne zaslužuje da ih navodim. Ovo je ubedljivo najbolji amaterski film (ako uopšte mogu da upotrebim reč amaterski) koji sam do sada gledao i za ideju, hrabost i trud zaslužuje sve pohvale.

7,5/10

(10/10 u okvirima bezbudžetnog amaterskog filma)

Cordelias Kinder (2015)

Lars Henriks – mašta iznad budžeta

Nakon odlične romantične horor komedije “Warum Hans Wagner den Sternenhimmel hasst” (Zašto Hans Vagner mrzi zvezdano nebo) iz prethodne godine, Lars Henriks se vraća sa nadrealnim trilerom “Cordelias Kinder” (Kordelijina deca).

Kordelija je majka dvoje tinejdžera i od skoro udovica, koja vodi uspešnu agenciju za “posredovanje”. Kroz film posmatramo Kordeliju koja pokušava da vodi posao i normalan svakodnevni život, dok joj se duh pokojnog muža vrzma po kući i meša u sve. Za to vreme starija ćerka sumnjiči majku za ubistvo oca, istovremeno radeći za nju, dok mlađi sin ulazi u vezu sa jednim od majčinih zaposlenih. Tu su i tajna vrata koja vode u nadrealnu dimenziju, čija uloga u priči mi ostaje nejasna.

Film izgleda prilično jeftino, jer to i jeste, ali za svoj budžet je iznenađujuće dobro snimljen. Ono što mu nedostaje u produkciji, Henriks obilato nadoknađuje svojim mnogostranim talentom. Sam je napisao scenario, režirao i pisao originalnu muziku za film i na svim tim poljima se dobro pokazao.

“Cordelias Kinder” je porodična drama koja se razvija u triler, sa primesama horora. Ali nisu to drama, triler i horor na kakve smo navikli. Film je pun nadrealnih momenata, i u samoj radnji i vizuelno, a najnadrealnija je atmosfera, koja flertuje sa Linčom i Lavkraftom. Priča nije preterano složena niti komplikovana, ali je neobična, neočekivana i prilično morbidna.

Psihologija likova je vrlo zanimljiva i prilično uspešno izneta od strane glumačke ekipe. Kordelija, koju igra Elena Meißner, je naizgled snažna, odlučna, nepokolebljiva žena, više okrenuta poslu i sebi nego porodici. Iznutra, ona se slama, i mislim da je duh oca u stvari odraz njene griže savesti. Ćerka, koju igra Anna Berg, je hladna prema majci, jer je sumnjici za ubistvo oca. Ova naizgled tipična hirovita tinejdžerka kasnije će pokazati svoje pravo lice, koje je jedan od najjačih aduta filma. Tunjavi sin mi je najslabije napisana uloga, a i najslabije odigrana. Tu je i niz sporednih likova, i svi su napisani i odigrani u najmanju ruku pristojno.

Do kraja nisam uspeo da uhvatim značaj Lavkraftovskih elemenata. Iskreno, te scene mi deluju kao da su zalutale iz nekog drugog filma i nikako ne doprinose razvoju priče. Ipak, moram priznati da značajno doprinose sveukupnoj atmosferi pa, ako im to i jeste jedina svrha, skidam kapu za originalan režiserski trik.

Iako je film baš niskobudžetni, tehnički aspekti “Cordelias Kinder” su dovoljno dobri da vas ne ometaju u uživanju u dobro napisanoj priči i još boljoj atmosferi. Preporuka.

7/10

Ceo film možete pogledati ovde

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 5 / 5. Ukupno glasova: 2

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Metal Lords (2022)

Metal Lords (2022) I am talking to a girl. I’m not even afraid of her. Beer is amazing. Standardna tinejdžerska drama/komedija, ‘feel good’ filmić, o

Pročitaj više »
Glumci
Igor Gligorijević

Chloë Grace Moretz (1997-)

Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz, američka glumica nemačkog porekla, privukla mi je pažnju još kao mala devojčica u “The Amityville Horror” iz 2005. godine.

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account