Lamb (2021)

Film Lamb, naslovna slika

Nešto zlokobno se javlja od samog početka u filmu ,,Lamb” iliti ,,Jagnje” (2021). Čovek je okružen prirodom koja je prelepa, ali i tajanstvena i surova.  

U ovoj drami, fantaziji i hororu pratimo jedan bračni par. Zovu se Maria i Ingvar, nemaju dece i žive na izolovanoj farmi na Islandu. Čuvaju mnogo ovaca, voze traktor, obrađuju zemlju. Jednom rečju, bave se uobičajenim seoskim poslovima. Oslanjaju se jedno na drugo, sve rade sami i slabo komuniciraju.

Zato u filmu ,,Lamb” ima vrlo malo dijaloga. Radi boljeg razumevanja obratite pažnju na atmosferu, likove i detalje.

Rodilo se jedno jagnje, što je poremetilo njihovu svakodnevnicu. U početku ne vidimo kako ono u celosti izgleda. Međutim, na osnovu emocija na licu junaka predosećamo da je to jagnje drugačije od ostalih. Zato ga Maria i Ingvar uzimaju od majke ovce, daju mu ime Ada i ponašaju se prema njemu kao da je zaista dete. 

Mnogim gledaocima je smešno i bizarno šta su glavni likovi uradili. Zar je moguće da su toliko očajni za detetom da čuvaju jagnje?!

Kasnije bolje shvatamo njihove postupke. Pobogu, to je neko čudo od prirode! U pitanju je neobično stvorenje koje ima glavu i nogu jagnjeta, ali i telo čoveka. O čemu se tu radi? Neko je sigurno pomislio da je Ingvar seksualno opštio sa ovcom.

Hmmm, drama/fantazija ,,Lamb” iziskuje da budete strpljivi do kraja. Koliko god da ima mira i tišine, naslućuje se nešto opasno u prirodnom ambijentu. Čini se kao da neko ili nešto nadzire, kao da preti bračnom paru. Tu su stenovite i strme planine, kao i travnati pašnjaci oko farme. Vreme je tmurno bez sunca, nebo je prekriveno oblacima. Pejzaž je tako slikovit i jednostavan, a opet asocira na hladnoću i nešto neprijateljsko. Istovremeno nas zadivljuje i plaši. 

Da li sam vam spomenula zločin? Mama ovca nije htela da se odrekne deteta-jagnjeta. A Maria takođe, pa je odlučila da preduzme nešto. Uzela je pušku, ubila je Adinu majku, a zatim ju je zakopala. Htela je po svaku cenu da skloni i zaštiti Adu od njene prave ,,porodice”. 

Uskoro u priču ulazi novi lik Petur, Ingvarov brat. On je propali muzičar, ,,crna ovca” u porodici, u dugovima je, pa traži privremeno utočište na dalekoj farmi. Taman su Maria i njen muž započeli idiličan život sa Adom kada je stigao Petur. On je gost, osoba sa strane koja će se naravno začuditi detetu-jagnjetu, a najviše njihovom ponašanju. Možda će vas nasmejati ono što je rekao Ingvaru i kako mu je ovaj odgovorio:

,,Šta je ovo jebote!”

,,Sreća.”

Kao što ste primetili, Ada je sreća, novi početak, željeno dete za Mariu i njenog muža. Ne kaže se u filmu, ali možemo da naslutimo da su njih dvoje nekada izgubili dete. Ko zna, možda je to prouzrokovalo tiho nezadovoljstvo i odsustvo bliskosti među njima. Doživeli su Adu kao dar od prirode i odmah je prisvojili. 

Nemam šta da zamerim glumcima. 

Pre svega, da pohvalim Numi Rapas (Noomi Rapace) u ulozi Marie. Njena junakinja je vredna i obrazovana, borbena i rešena da zaštiti voljene osobe od bilo kakve pretnje. Vrlo je posvećena radu i retko se smeši, osim ako je dobro raspoložena. Ono što je interesatno, Numi je odrastala na Islandu od pete godine života. Ovo je zasada jedini film u kojem priča na islandskom. Kako je izjavila, kao da je celog života čekala na ovakvo ostvarenje. To je za nju bilo kao da se vratila detinjstvu, korenima, mlađem Ja. Slušala je bakine priče kako treba da poštujemo sva stvorenja i darove prirode, da priroda ume da neočekivano kazni čoveka za njegove grehove prema njoj.

Zatim, tu su Hilmir Snær Guðnason i Björn Hlynur Haraldsson u ulogama Ingvara i Petura. Obojica su sjajno dočarala ono što osećaju, misle i žele. Čine trougao sa Mariom u kome se malo razgovara, ali se sluti da tu ima nečeg više iz prošlosti.

Životinje takođe odlično ,,glume”. Pas, ovce i konji pokazuju ljudske emocije poput radosti, straha, tuge i uznemirenosti. Sve se ogleda u njihovim očima i pokretima da je potpuno ubedljivo. Inače, reditelj je izjavio kako je posebno angažovao farmere i dresere da mu pomognu u režiranju scena sa životinjama. Najteže je bilo naterati mačku da ,,glumi”.

,,Lamb” je debitantsko ostvarenje Islanđanina Valdimara Johansona (Valdimar Jóhannsson). Ako se po jutru dan poznaje, očekujemo još bolja ostvarenja u budućnosti. Dugo je radio na projektu i scenariju zajedno sa Sjonom (čuvenim islandskim piscem, pesnikom, muzičarem i tekstopiscem). Ono što je interesantno, Sjón je radio na scenariju za najnoviji film Roberta Egersa ,,The Northman” (izlazi sledeće godine u bioskopima). 

V. Johanson je odavno imao ideje za projekat ,,Lamb”. Verovali ili ne, one potiču iz njegovog sna, tačnije noćne more. Čak je njegova majka pokazivala dnevnik novinarima u kojima je nekada beležio svoje čudne snove. Takođe, ideje imaju veze sa islandskim folklorom. Ne kažu bez razloga da je ,,Lamb” folk-horor. Sjón odlično poznaje tradicionalno nasleđe ove zemlje, a reditelj Johanson je provodio detinjstvo sa babom i dedom na farmi ovaca. Sve je to uticalo da se stvori ovako dobar film.

Ako vam se gleda još neka horor/fantazija iz 2021. godine, preporučujem i ,,Last Night in Soho”.

,,Lamb” možete da volite ili ne volite

Publika se deli na one koji hvale i na one koji kritikuju ovu dramu/fantaziju. Tačno je da je priča mogla da bude jasnija, kao i bolje razrađena. Veoma spor tempo radnje, momenti u kojima se ništa ne dešava takođe odbijaju gledaoce. Ipak naglašavam da obratite pažnju na detalje, likove, svaku moguću reč, zvukove i slike iz prirode. Kad se sve sagleda u celini, dobija veći smisao. 


Toliko je nagoveštaja i misterije u prelepom prirodnom ambijentu. Život i likovi izgledaju tako jednostavno, a opet zahtevaju ,,čitanje između redova”. Ostvarenje ,,Lamb” ukazuje na usamljenost pojedinca, njegovo preživljavanje i borbenost. Takođe i na njegovu potragu za srećom, utehom i nadom daleko od ljudi. Zanimljiv je taj odnos između čoveka i prirode. Sa jedne strane, priroda pruža utočište i mir čoveku dok sa druge – preti njegovoj egzistenciji i ume da se osveti onda kada on najmanje očekuje.

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 4 / 5. Ukupno glasova: 1

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Metal Lords (2022)

Metal Lords (2022) I am talking to a girl. I’m not even afraid of her. Beer is amazing. Standardna tinejdžerska drama/komedija, ‘feel good’ filmić, o

Pročitaj više »
Glumci
Igor Gligorijević

Chloë Grace Moretz (1997-)

Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz, američka glumica nemačkog porekla, privukla mi je pažnju još kao mala devojčica u “The Amityville Horror” iz 2005. godine.

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account