Korman / Prajs / Po

Rodžer Vilijam Korman, američki režiser, producent i glumac, rođen je petog aprila 1926. godine u Detroitu. Njegova bogata filmska karijera otpočela je u prvoj polovini pedesetih godina prošlog veka, ali je prvi pravi proboj napravio početkom šezdesetih, serijom adaptacija Edgara Alana Poa sa Vincentom Prajsom u glavnoj ulozi.

Vinsent Prajs (27.05.1911. – 25.10.1993) bio je prvenstveno pozorišni glumac, poznat po veštini pripovedanja i glasu kao stvorenom za to. Ipak, zahvaljujući ovoj kooperaciji sa Kormanom, ostaće upamćen prvenstveno kao ikona gotskog horora.

Edgar Alan Po (19.01.1809. – 07.10.1849.) bio je američki pisac, pesnik i književni kritičar. Smatraju ga jednom od centralnih figura američkog romantizma i ocem detektivskog žanra. Najpoznatiji je po svojim kratkim pričama koje odlikuje misteriozna i uznemirujuća atmosfera.

House of Usher / Pad kuće Ašerovih (1960)

Korman

And the deep and dark tarn closed silently over the fragments of the House of Usher

Poe

Po današnjim standardima ovo uopšte nije horor i mlađim generacijama, naviklim na “ludo i brzo”, ovo čak može biti dosadno, ali stari horori, i stari filmovi uopšte, imaju neki svoj šmek koji današnja hiperprodukcija više ne može ili ne ume da postigne. Scenario je rađen po čuvenoj priči Edgara Alana Poa i mislim da verno prenosi poetiku i atmosferu Poovog stila, a Vinsent Prajs u glavnoj ulozi je sigurica za ovaj tip filma. Zaboravite na tehnologiju, pogasite sva svetla, poželjno po olujnoj noći, udobno se zavalite i zamislite da čitate knjigu. I kada iz magle izroni mračni zamak koji jezivo svetluca na mesečini, sa olujom koja ga obavija i zavesama nošenim vetrom, atmosfera ovog klasika za sva vremena brzo će vas uvući u priču i zastarelost produkcije vam uopšte neće smetati.

8/10

Pit and the Pendulum / Jama i klatno (1961)

Do you know where you are, Bartolome? I’ll tell you where you are. You are about to enter Hell, Bartolome, Hell!… The netherworld. The infernal region. The Abode of the Damned… The place of torment. Pandemonium. Abbadon. Tophet. Gehenna. Naraka. The pit!… And the pendulum.

Don Nicholas Medina

Drama/Fantasy/Horror ?! Drama… ajd’ nek bude da je drama. Fantasy… samo ukoliko sve što nije po istinitom događaju svrstavamo u fantasy. Horror… ni u ludilu.

“Pit and the Pendulum” je triler, smešten u Španiju u XVI veku. Rađen je po istoimenoj priči Edgara Alana Poa sa izvesnim dodacima iz drugih priča. Nemam zamerki, ali stvarno ništa posebno. Ok za jedno gledanje.

6/10

Premature Burial (1962)

Can you possibly conceive it? The unendurable oppression of the lungs, the stifling fumes of the earth, the rigid embrace of the coffin, the blackness of absolute night, and the silence, like an overwhelming sea.

Guy Carell

Na osnovu priče iz filma i poznavanja Poovog stila mogu da pretpostavim da je originalna priča odlična, ali film ne uspeva da je prenese u punoj snazi. Ne mogu ni za šta konkretno da se uhvatim i kažem da je film loš, ali meni je bio neuverljiv, neuzbudljiv i dosadan. Sve vreme sam bio na ivici da odustanem. Kraj je nešto jači, ali predvidiv. Subjektivno, zalepio bih mu trojku, ali objektivno film i nije toliko loš. Pre je slabije osrednji, te ću se suzdržati i dati mu peticu.

5/10

Tales of Terror (1962)

Tri kratka filma koja čine ovaj omnibus nisu adaptacije Poa, već su samo inspirisani njegovim pričama, a od horora ni H nema. Ako očekujete napetost i stravu, kao i ako ste zadrti fan Poa, ovaj bolje da preskočite. Sve tri priče su osrednje i jedino što ovde vredi je Vinsent Prajs i njegov glas koji čitavoj stvari daje hipnotišuću notu.

Morella – 4,5/10

The Black Cat – 6/10

The Case of M. Valdemar – 6/10

Vincent Price – 9/10

The Raven (1963)

Mislio sam da znam šta mogu da očekujem od Kormanovog filma inspirisanog Poom, sa Prajsom i Karlofom u glavnim ulogama. Svakako nisam očekivao komediju sa Džekom Nikolsonom! Sa Poovim “Gavranom” maltene nikakve veze nema, nije ni naročito smešan, ali prilično je zabavan, uvek sam rad da vidim genijalce Prajsa i Karlofa, a i interesantno je videti Nikolsonove početke. Ljubiteljima Kormana, Prajsa i Karlofa preporučujem da nikako ne preskoče ovaj dragulj, ali ostali bolje da ga zaobiđu u širokom luku.

7/10

The Haunted Palace / Ukleta palata (1963)

Šesti od osam filmova Rodžera Kormana zasnovanih na delima Edgara Alana Poa u stvari je samo pozajmio naslov Poove poeme dok je radnja preuzeta iz novele “The Case of Charles Dexter Ward” jednog od očeva horora, Hauarda Filipsa Lavkrafta. Svakome ko je iole upoznat sa Lavkraftovim delima ovo će biti očigledno, mada može da prođe i kao Po, što jes’ jes’. Prepoznatljiva Kormanova režija, fenomenalno jezivi Vinsent Prajs i duboko uznemirujuća atmosfera tipična za Lavkrafta, postignuta maltene bez ikakvih specijalnih efekata i eksplicitnog horora, nikada ne zastarevaju.

7,5/10

The Masque of the Red Death (1964)

Do you know how a falcon is trained, my dear? Her eyes are sewn shut. Blinded temporarily, she suffers the whims of her God patiently, until her will is submerged and she learns to serve – as your God taught and blinded you with crosses.

Prospero

Dok “Crvena smrt” hara zemljom, princ Prospero, okrutni satanista, sa plemstvom se zatvorio u svoj zamak da orgijaju dok opasnost ne prođe. Film se oslanja prvenstveno na briljantnog Prajsa i Kormanovu režiju, dok je sve ostalo osrednje, ali to se i onako ne vidi jer Prajs prisvaja svu vašu pažnju i sve ostalo je samo scenografija za njegove monologe.

6,5/10

The Tomb of Ligeia / Ligejin grob (1964)

Man need not kneel before the angels, nor lie in death forever, but for the weakness of his feeble will.

Udovac se ponovo ženi, ali po povratku sa medenog meseca u porodični dom, njegova opsesija pokojnom ženom i njenim obećanjem da nikada neće umreti sve je jača. Poslednja u nizu Kormanovih adaptacija Poa sa Prajsom u glavnoj ulozi ne obiluje radnjom, ali Prajsov glas i sveukupna atmosfera čine ovaj film jednim od boljih u serijalu.

7,5/10

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 4 / 5. Ukupno glasova: 3

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Metal Lords (2022)

Metal Lords (2022) I am talking to a girl. I’m not even afraid of her. Beer is amazing. Standardna tinejdžerska drama/komedija, ‘feel good’ filmić, o

Pročitaj više »
Glumci
Igor Gligorijević

Chloë Grace Moretz (1997-)

Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz, američka glumica nemačkog porekla, privukla mi je pažnju još kao mala devojčica u “The Amityville Horror” iz 2005. godine.

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account