Kevin Smith

Clerks (1994)

[scenarista, režiser, glumac]

I’m not even supposed to be here today!

Prvenac Kevina Smita, niskobudžetni crno-beli film koji ga je lansirao kao jednog od najduhovitijih scenarista/režisera današnjice. I prvo pojavljivanje Džeja i Boba na filmu, urnebesnog tandema koji je ušao u legendu. Obavezna lektira za sve ljubitelje nezavisnog filma.

9/10

Mallrats (1995)

[scenarista, režiser, glumac]

I love the smell of commerce in the morning

“Mallrats” je drugo u nizu genijalnih ostvarenja Kevina Smita. Potpuno je drugačiji od “Clerks” i teško mi je da odlučim koji je bolji, ali ovaj je svakako mnogo smešniji. Film mi se toliko dopada da mi je čak i Šenen Doerti, koju ne podnosim, ovde simpatrična. Pametno, duhovito, zabavno, gomila odličnih glumaca i nezaboravnih citata. Džej i Tihi Bob iz podrške prilaze bliže prvoj postavi i jednostavno morate da ih volite i jedva čekate novi sustret sa legendarnim tandemom u sledećem filmu. Želim da mu dam čistu desetku, ali moram da se suzdržim i zadržim makar mrvu objektivnosti jer ovo definitivno nije jedan od najboljih filmova svih vremena. Ali jedan od najdražih svakako jeste.

8,5/10

Drawing Flies (1996)

[glumac, producent]

My day is coming and you just sit there judging me like I’m some fucking maniac

Za vreme snimanja filma “Mallrats”, dva Kevinova druga, Malkolm Ingram i Met Gising, ogrebali su se za glumce da snime svoj mali projekat. Ovo je ekstremno niskobudžetni crno-beli film, u kome se, makar kao cameo, pojavljuju maltene svi glumci iz “Mallrats”. Iz meni potpuno nejasnog razloga, film se vodi kao komedija, što nema veze sa mozgom. Film je drama/avantura, sa prilično dobrom pričom, koju je Džejson Li fantastično izneo. Ostatak ekipe je takođe dobar, ali su im uloge nedovoljno razrađene. Tehnički, film je prilično loš, sa neujednačenim zvukom koji se na trenutke maltene potpuno gubi, i sve zajedno ostavlja utisak amaterskog filma ili projekta sa prve godine studija filma, mada ima jako dobrih kadrova. Iz nekog razloga, torentima na internetu nedostaje prvih 15 minuta, ali se puna verzija od 76 minuta relativno lako nalazi za online gledanje. Titl nemojte ni pokušavati da nađete i toplo preporučujem korišćenje slušalica. Ako niste fan View Askew zaobiđite ovaj film u širokom luku, ali za fanove Kevina Smita, fanove filma “Clerks”, pa i ljubitelje filmova tipa “Veštica iz Blera”, srdačna preporuka.

7/10

Chasing Amy (1997)

[scenarista, režiser, glumac]

Since you like chicks, right, do you just look at yourself naked in the mirror all the time?

Ovo je jedan od malobrojnih filmova gde čak neću ni pokušati da budem objektivan. Gledao sam ga nebrojeno puta i svaki put mu se radujem pre gledanja, uživam u gledanju i ostajem bez teksta kada se završi. U samom vrhu liste mojih omiljenih filmova.

10/10

Dogma (1999)

[scenarista, režiser, glumac]

I repeat, this is not a drill. This is the apocalypse.

Nekoliko puta do sada sam naleteo na filmove koji imaju toliko mana da sam odustajao od detaljne recenzije jer bi nabrajanje nedostataka preraslo u esej epskih razmera. Evo jedne sušte suprotnosti. Ovaj film bih mogao da hvalim satima i da mi ne ponestane materijala. Gledao sam ga mnogo puta i gledaću ga bar još toliko. I svaki put se oduševim kao prvi, jer je film jednostavno savršen. Sve od najavne špice i fonta do odjavne špice je taman kako treba. Kevin Smit je, po mom mišljenju, jedan od najoriginalnijih i najkreativnijih scenarista i režisera današnjice. Priča je savršena, istovremeno uzbudljiva i opuštena, inteligentna i blesava, puna pozitivne energije, emocije, satire i humora, sa genijalnim dijalozima. Film okuplja vrhunske glumce, muzičare i stand-up komičare u velikom broju i svi oni, uprkos relativno niskom budžetu, učestvuju u ovom projektu svim srcem i daju fantastične performanse. Sama lista glumaca dovoljan je razlog da se pogleda ovaj film. Na prvi pogled blentava komedija iza koje su snažne poruke.

Film je izazvao kontraverzu i buru negodovanja jer naizgled ismeva veru, ali samo na prvi pogled. Sam Smit je vernik i namera mu nije bila da se ruga veri, već da je na duhovit način približi mladima koje odbija uštogljenost crkve, a da usput satirom potkači negativne aspekte crkvene dogme. Zato je bitno pogledati ga bez predrasuda kako se ne biste uhvatili u zamku pogrešnog razumevanja ovog izliva genijalnosti.

10/10

Jay and Silent Bob Strike Back (2001)

[scenarista, režiser, glumac]

The Internet has given everybody a voice. For some reason, everybody decides to use that voice to bitch about movies.

Kevin Smit je genije, a ovo je remek delo. Komedija koja priča originalnu priču, parodirajući ili dajući omaž kultnim filmovima maltene svakom scenom. Za potpuno razumevanje ovog filma potrebno je da ste odgledali jako puno filmova, uključujući sva prethodna ostvarenja Kevina Smita. Gledao sam ga nebrojeno puta i svaki put otkrijem nešto novo jer sam u međuvremenu pogledao još neke filmove na koje se oslanja. Inteligentno, puno sarkazma i vulgarnog i crnog humora, veselo, urnebesno i romantično. Ekranom defiluje armija poznatih likova, muzika je odlična, pa čak i najavnu i odjavnu špicu vredi pažljivo ispratiti, pročitati i odslušati, jer se u mnogim neprimetnim detaljima kriju odlični fazoni. Niska prosečna ocena samo govori da većina gledalaca filmu nije posvetila dovoljno pažnje ili jednostavno nemaju dovoljno predznanja da bi mogli da ga razumeju kako treba. Iako je na prvi pogled blentava komedija, ovaj film je vrlo kompleksan i itekako ima dubinu i poentu.

10/10

Glumci i cameo: Jason Mewes, Kevin Smith, Ben Affleck, Matt Damon, Jeff Anderson, Brian O’Halloran, Will Ferrell, Jason Lee, George Carlin, Carrie Fisher, Chris Rock, Wes Craven, Shannen Doherty, Mark Hamill, Joey Lauren Adams, Alanis Morissette, Morris Day, James Van Der Beek, Jason Biggs, Shannon Elizabeth, Eliza Dushku i mnogi drugi.


Reference i parodije (naveo sam 36 koje sam ja primetio, a verovatno ih ima bar još toliko):

1945. Detour
1946. The Blue Dahlia
1960. Psycho
1966. Batman, serija
1968. Planet of the Apes
1969. Scooby-Doo, crtana serija
1969. The Brady Bunch, serija
1977. Star Wars IV
1980. Star Wars V
1980. The Blues Brothers
1982. E.T.
1983. Star Wars VI
1984. Purple Rain
1990. Pretty Woman
1992. Reservoir Dogs
1993. The X-Files
1994. Pulp Fiction
1994. The Shawshank Redemption
1994. Clerks
1995. Mallrats
1996. Scream
1997. Chasing Amy
1997. Batman and Robin
1997. Titanic
1997. Good Will Hunting
1998. Dawson’s Creek
1999. American Pie
1999. The Matrix
1999. Entrapment
1999. Dogma
1999. Sleepy Hollow
1999. The Talented Mr. Ripley
2000. Shaft
2000. Crouching Tiger, Hidden Dragon
2000. Charlie’s Angels
2001. Hannibal

Jersey Girl (2004)

[scenarista, režiser]

Forget about what you thought you were and just accept who you are

Tipično Kevinova glumačka postava u filmu totalno netipičnom za njega. Iako je ovo verovatno najslabija karika u nizu Smitovih genijalnih filmova, film me je kupio na keca. Baziran je na priči prežvakanoj bezbroj puta na velikom platnu, i još češće u TV filmovima i serijama, ali čak i tako otrcana priča mora da zablista u rukama Kevina Smita i njegove ekipe.

6/10 (10/10 for cuteness)

Catch and Release (2006)

[glumac]

I think catch and release fisherman are heartless weenies. I think putting a fish through agony for nothing more than your own entertainment is just plain cruel. I think if you’re going to torture a living thing if, you’re going to make it look into the eyes of its maker, face its own puny little place in the universe, then, for God’s sake, have the decency to eat it!

Klasičan Holivudski tra-la-la filmić. Ne postoji ni jedan razlog da ga pogledate, ali ne mogu ama baš ništa ni da mu zamerim. Za svoj žanr (romantična limunadica) je sasvim solidan. Gledao sam ga samo zbog toga što u njemu igraju Kevin Smit i Džulijet Luis i nije mi žao.

6/10

Clerks II (2006)

[scenarista, režiser, glumac]

Can you top screwing a dead guy in a bathroom?!

Oh yes, you can!!! If you liked “Clerks”, “Clerks II” will delight you.

9/10

Zack and Miri Make a Porno (2008)

[scenarista, režiser]

I’m a guy. You give me a two popsicle sticks and a rubber band and I’ll find a way to fuck it like a filthy MacGyver!

Ne znam koliko sam sposoban da budem objektivan kada su filmovi Kevina Smita u pitanju, ali meni je ovo fenomenalno. Suštinski klasična romantična komedija, ali zapakovana na sasvim neuobičajen način. Politički nekorektno, vulgarno, perverzno, bolesno i nadasve zabavno. Žao mi je što ga nisam pogledao kada je izašao, jer bih ga do sada znao napamet.

Cimeri i prijatelji od detinjstva, Zak i Miri, zapadaju u bezizlazne dugove i odlučuju da snime pornić kako bi se iščupali iz finansijskih problema. Ako vas još nisam nagovorio da ga pogledate, reći ću još samo da su glavni glumci u njihovom porniću, pored naravno njih dvoje, Džejson Mjuz, Kejti Morgan i Trejsi Lords. E sad, ako ne znate nikoga od gore navedenih, onda nemojte ni da gledate ovaj film i nastavite da živite ispod svog puritanskog kamena. 😛

Fun fact – reč “fuck” je u filmu izgovorena 229 puta.

9/10

Cop Out (2010)

[režiser]

Hey. Do you wanna be my jail cell BFF, without the forced rape?

Ovo je ubedljivo najlošiji film Kevina Smita i odmah je jasno da ga nije i pisao, već samo režirao. Pošto se vodi kao komedija, pretpostavljam da je osmišljen kao parodija na “buddy cop” filmove osamdesetih, ali umesto da bude smešan ispao je jadan. Hteli su da naprave parodiju na “buddy cop” filmove, a napravili su samo još jedan “buddy cop” film i to loš.

Previše je vulgaran za decu, a previše naivan za odrasle, humor je usiljen, a gluma očajna. U ovom poslednjem posebno se ističe Trejsi Morgan, koji je verovatno najiritantnija pojava u svetu glume. Mislio sam da od performansa u “30 Rock” ne može gore, a onda sam video ovo. Slutim da je njegovo debilno kreveljenje pokušaj oponašanja Džima Kerija ili Edija Marfija bez imalo stila. Brus Vilis je standardno dobar, ali deluje nezainteresovano, kao da je tu samo da što pre otalja neprijatnu obavezu, pa da ide kući. Ne znam zašto je uopšte pristao da glumi u ovoj budalaštini.

Ipak, nije mi bilo dosadno i film mi je ostavio ukus neiskorišćenog potencijala. Da neko sa više talenta i smisla za humor popravi ovaj scenario, i da Morgana zameni Marfi, ili uostalom manje više bilo ko drugi, možda bi od ovoga i mogao da se napravi pristojan film, ali ovako ne mogu da mu dam više od

4,5/10

Red State (2011)

[scenarista, režiser]

I’m not even gay!

Veliki sam fan Kevina Smita i, iako je ovaj film potpuno drugačiji od onoga što smo od njega navikli da očekujemo, uživao sam u filmu i veoma mi se dopao. Ipak, moram priznati da je ovo najlošiji (ili najmanje dobar) od njegovih filmova.

Ne znam kako bih ga žanrovski odredio. IMDb kaže crime/action/horror. Ok, crime jeste, ali nije tipičan krimić u kom je glavni heroj ili antiheroj pandur koji rešava neki slučaj. Akcije ima, ali mislim da je preterano nazvati ovaj film akcionim. Od horora nema ni H. Nije triler jer nema misterije koja se razrešava, niti naročitih preokreta, iznenađenja i uzbuđenja, a karakterizacija likova je isuviše površna za dramu. U suštini, film ima elemente svih ovih žanrova, ali ničega dovoljno da bi se mogao žanrovski odrediti.

Počinje kao klasičan horor. Trojica momaka zakazuju seks sa nepoznatom ženom preko mobilne aplikacije i završavaju kao taoci verskih fanatika. Ali ovde svaka sličnost sa hororima prestaje i u priču ulazi antiteroristička jedinica. Mislim da je film osmišljen kao osuda i religijskog fanatizma i načina na koji se američka vlada nosi sa kriznim situacijama.

Gluma je odlična, a naročito se ističu veteran Beti Aberlin i Džon Gudman. Kamera, režija i muzika su interesantni, ali sve je to daleko od remek dela. Obavezna lektira za fanove Kevina Smita, a vi ostali kako hoćete. Ako pogledate nećete se pokajati, ako preskočite ništa naročito nećete propustiti.

7/10

Jay and Silent Bob Go Down Under (2012 TV Special)

[scenarista, producent, glumac]

Ovo je neka vrsta stand-up komedije (mada sede) koju su Kevin Smit i Džejson Mjuz radili u okviru “Jay and Silent Bob Get Old” serijala. Otišli su “down under” u Australiju i odradili jednosatni šou pred rasprodatom salom u Sidneju. Iako sam veliki fan ove dvojice, moram reći da naziv serijala dobro pristaje ovom performansu – njihov humor is getting old. Nije loše, ali ja za ovo svakako ne bih dao pare.

6/10

Jay and Silent Bob Get Irish: The Swearing O’ the Green (2013 TV Movie)

[scenarista, producent, glumac]

Da su ova dvojica moji ortaci i da provodimo neko lenjo nedeljno popodne naduvani ili cirke u nečijoj dnevnoj sobi i da nemamo pametnija posla nego da lupetamo šta nam padne napamet, rekao bih da je ovo prilično zabavan način za to. Ali stvarno ne mogu da verujem da je iko spreman da plati kako bi ovo gledao na pozornici. Nisam pogledao šou do kraja jer postoji ozbiljan rizik da bi to zauvek uništilo moju ljubav i poštovanje prema Smitu i Mjuzu.

5/10

Jay and Silent Bob’s Super Groovy Cartoon Movie (2013)

[scenarista, glumac]

Džej i Tihi Bob u animiranoj avanturi u fazonu “Jay and Silent Bob Strike Back”, samo još politički nekorektnije, vulgarnije i preteranije. Ne naročito originalno niti kvalitetno, ali definitivno zabavno. Nema čega se nisu dohvatili – Guardians of the Galaxy, Spiderman, Daredevil, Teenage Mutant Ninja Turtles, Captain America, Clerks, Batman, X-Men, Carrie, Superman, Star Wars, Back to the Future. Rasni i homoseksualni bezobrazluci se podrazumevaju.

7/10

Tusk (2014)

[scenarista, režiser]

What is seen can not be unseen…

Volim Kevina Smita i gledao sam sve njegove filmove, koje je pisao, režirao ili glumio u njima. Džoni Dep mi je možda i omiljeni glumac. Takođe sam gledao sve, pa čak i one filmove u kojima se pojavljuje samo na trenutak ili dva. Film koji je pisao i režirao Kevin, a u kojem glumi Džoni, jednostavno mora da se vidi.

Mislio sam da tačno znam šta mogu da očekujem od obojice. Prevario sam se. Ovo nema dodirnih tačaka sa bilo čime što su ikada radili.

Vodi se kao komedija-drama-horor. Ne bih se složio. Ima humora, ali ako želite da pogledate komediju zaobiđite “Tusk” u širokom luku. Mada ima elemenata B horora osamdesetih, film nije zastrašujuć. Neće vas štrecati niti držati u stanju napetosti. Ali je dobrim delom i psihološki i vizuelno jako neprijatan. A da li ćete ga okarakterisati kao dramu, mislim da zavisi od vašeg subjektivnog doživljaja. Film je nadrealan, i jako jako bolestan. Svideo vam se ili ne, jedno je sigurno, nećete ga lako zaboraviti.

8/10

Yoga Hosers (2016)

[scenarista, režiser, glumac]

#keepitinthefamily

Gledam ocenu na IMDb-u i ništa mi nije jasno. Uđem da iščitam kritike da ustanovim u čemu je stvar i sad mi je sve jasno i iznervirao sam se do jaja. Ako nikada niste gledali ništa od Kevina Smita, ili ako jeste i nije vam se dopalo, molim vas, nemojte ni pokušavati da gledate “Yoga Hosers”.

Ovaj film je drugi deo “The True North Trilogy” (čiji treći deo još nije izašao) i shodno tome zahteva da ste pogledali “Tusk”. A za potpuno razumevanje i pravi doživljaj bilo kog Smitovog filma potrebno je da ste pogledali sve njegove prethodne filmove. Ukoliko niste, smatram da apsolutno nemate pravo da dajete negativne komentare na ovaj. Istina, nije remek delo u rangu “Chasing Amy” ili “Dogma”, ali je rame uz rame sa “Clerks” i “Jay and Silent Bob Strikes Back”.

“Yoga Hosers” se odvija u istom “svetu” u koji je smeštena radnja “Tusk”, i preuzima iz njega deo priče i nekoliko likova. Film se sprda sa današnjim tinejdžerima i pun je referenci na mnoge Kevinove prethodne filmove, kao i na gomilu drugih stvari iz pop kulture.

Džoni Dep je prihvatio ulogu u ovoj trilogiji zato što su mu “Chasing Amy” i “Jersey Girl” omiljeni filmovi, a ćerka mu je još od obdaništa najbolja drugarica sa ćerkom Kevina Smita. I čik pogodite ko igra glavne uloge u ovom filmu. Ako ste gledali “Tusk”, možda se sećate tinejdžerki koje rade kao prodavačice u “Eh-2-Zed”. To su Harli Kvin Smit, ćerka Kevina Smita koja je dobila ime po Džokerovoj devojci iz “Betmena”, i Lili-Rouz Dep, ćerka Džonija Depa i Vanese Paradi (koja se takođe pojavljuje u ulozi nastavnice istorije). A male ulogu imaju i Džonijev sin Džek i žena Kevina Smita koja igra majku svoje ćerke. Porodični film, jelte. Neću navoditi ulogu koju igra sam Smit kako ne bih spojlovao film. Tu su još Adam Brodi, Tajler Posi (Kevin je fan “Teen Wolf” i lik Gordona Grinlifa je napisan posebno za Tajlera), kameo pojavljivanje Sten Lija i naravno Džejson Mjuz.

Sama priča je “so bad it’s good”, potpuno otkačena i preterana, ali ono što suštinski čini ovaj film genijalnim je neprekidan niz referenci na sve i svašta koje su me na trenutke dovodile do suza od smeha. Nije Kevin Smit propao, gospodo hejteri, nego ste vi u međuvremenu omatorili i izgubili smisao za humor.

8/10

Holyweed (2018)

[scenarista, režiser, glumac]

Pilot epizoda serije koja nije zaživela. Na osnovu ovih pola sata… možda je i bolje što nije.

4/10

Jay and Silent Bob Reboot (2019)

[scenarista, režiser, glumac]

“Jay and Silent Bob Reboot” je najnoviji uradak kultnog Kevina Smita, u kome bez milosti podjebava samog sebe. Film je istovremeno nastavak, rimejk i ribut filma “Jay and Silent Bob Strike Back” iz 2001. godine, omaž i parodija Smitove dosadašnje filmografije, u kome se, kao i ranije, sprda sa pop kulturom, ali su ovoga puta na tapetu i njegovi sopstveni filmovi, pa i njegova ličnost i privatni život. Oduvek sam gajio naklonost prema ljudima sposobnim da se zezaju na svoj račun, naročito kada su duhoviti i nemilosrdni, a film mi je, kao velikom fanu Kevina Smita, probudio i nostalgiju.

Ali, kao što mu samo ime kaže, “Reboot” donosi malo toga novog i oslanja se maltene isključivo na prežvakavanje starih fazona, ciljajući više na nostalgične emocije publike nego na intelekt. U poređenju sa njegovim ranim klasicima, koji ne zastarevaju i podjednako su sveži i zabavni i nakon mnogo repriziranja, moram reći da je Kevin ovde mnogo izgubio na oštrini i upečatljivosti. Iako film nije loš, prilično je zaboravljivo štivo za jedno gledanje.

6/10

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 0 / 5. Ukupno glasova: 0

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Metal Lords (2022)

Metal Lords (2022) I am talking to a girl. I’m not even afraid of her. Beer is amazing. Standardna tinejdžerska drama/komedija, ‘feel good’ filmić, o

Pročitaj više »
Glumci
Igor Gligorijević

Chloë Grace Moretz (1997-)

Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz, američka glumica nemačkog porekla, privukla mi je pažnju još kao mala devojčica u “The Amityville Horror” iz 2005. godine.

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account