Zack Snyder’s Justice League (2021)

justice-league

Zack Snyder’s Justice League (2021)

Justice League je film koji se planira još od 2007. i koji je više puta bio u pripremnoj fazi, ali je uvek, počev od štrajka pisaca 2008. godine, dolazilo do zastoja i menjanja planova. Konačno, 2016. su se svi zaljubljenici u DC obradovali vešću da se snima u režiji Zaka Snajdera, koji se već dokazao u DC univerzumu sa spektakularnim blokbasterima Man of Steel i Batman vs Superman, a ovaj je trebalo da bude zaključak trilogije.

Nažalost, Snajdera je zadesila teška tragedija kada mu je ćerka izvršila samoubistvo. On je napustio film i režisersku palicu prepustio Džošu Vidonu, režiseru filma The Avengers.

Džoš je iskazao potpuno nepoštovanje prema Snajderu, odbacivši više od pola snimljenog materijala i izmenivši scenario i konačni rasplet, te iako je Snajder potpisan zvanično kao režiser, ovo je u suštini Vidonov film. Rezultat je naravno bio razočarenje. I kritika i publika je film ocenila vrlo plitkim i tankim u odnosu na prethodna DCU ostvarenja. U film je bila ubačena gomila klinačkog humora i patetičnih momenata koji liče na film za decu od deset godina.

Ustvari, ceo film ostavlja utisak da je u pitanju još jedan Avengers film samo sa Betmenom i Supermenom u glavnim ulogama. Film je očekivano doživeo propast a o nastavku nije bilo ni govora. Ipak tu priči nije ni približno kraj. Svima je bilo jasno da ovaj film nema veze sa Snajderom i svi su želeli da vide film u njegovoj viziji.

Mada je studio uporno negirao da postoji Snajderova verzija, on sam je potvrdio da postoji i tada je počela oštra (u nekim momentima malo previše agresivna) kampanja fanova da se njegova verzija javno pusti. Konačno, posle više peripetija, ne samo da smo dobili film kakav je prvobitno snimljen, već je i Snajderu omogućeno da dosnimi film i kraj kakav je planirao pre napuštanja projekta.

Pre svega, nemojte očekivati neku drugu priču jer ćete onda biti razočarani. Ovo je ista ona priča koju smo imali prilike videti i u prvom filmu, ali urađena na mnogo ozbiljniji način, dovedena do svog vrhunca i kompletnosti. Iz filma su izbačene sve trivijalne i patetične gluposti koje je Džoš u prvom filmu ubacio, te ovo nije ni približno onaj naivni superherojski blokbaster za decu iz 2017. godine, već jedna ozbiljna i mračna priča, na kakve smo i navikli od Snajdera.

Likovi koji su u prvom filmu delovali krajnje jednodimenzionalno, ovde dobijaju daleko snažniju dubinu. Izuzetno mi se dopalo što je Viktor psihološki mnogo bolje prikazan. Mnogo mi se sviđa što je u filmu prikazana njegova prošlost i kako je postao kiborg, kao i njegov odnos sa ocem. Sve to je u prvom filmu ostalo nedorečeno i zbog toga Viktor nije ni ostavljao utisak bitnog lika, iako je jedan od glavne šestorke.

Takođe bih pohvalio način na koji je glavni negativac prikazan. Dok je u prvom filmu on prosto zao, ovde dobija dublju dimenziju i u par navrata sam čak osetio neku vrstu empatije prema njemu (mada ne toliku da navijam za njega da uništi svet). U suštini, ono što je prvom filmu falilo, dubinska karakterizacija likova, ovde je nadoknađeno. Vizuelno film je savršeno urađen i mogu reći da mi je iskreno žao što ova verzija ne može da se pogleda na velikom platnu, jer mislim da je jedino tu potpuni doživljaj. Scene borbi su epske i maestralno snimljene i uopšte ne preterujem kad kažem da su na nivou LOTR.

Nekome može smetati format u kome je film snimljen i što slika nije preko celog ekrana. Meni lično nije mnogo smetalo niti sprečilo da uživam u radnji filma. Film je podeljen u sedam poglavlja u ukupnom trajanju od preko tri i po sata, što nekima može biti zamorno. Meni je vreme proletelo očas posla. Epilog je fantastičan i jedna je od najboljih završnica nekog filma koje sam video. Ustvari je to uvod u neku novu priču koja će mislim biti ispričana u predstojećem Fleš filmu i, ako sam u pravu, jako se radujem tome, jer je epilog ovde postavio mnoga zanimljiva pitanja na koja bi bila prava šteta ne odgovoriti.

Da li je ovaj film remek-delo kinematografije? Ne, nije. Ako ćemo realno, nije čak ni najbolji Snajderov film (i dalje je Watchmen čvrsto na tronu), ali je Snajder zaslužio da prenese do kraja viziju kakvu je želeo. I bez obzira da li je ovo kraj njegove priče sa DCU ili će biti još nastavaka u njegovoj režiji, ovo je film koji je svim fanovima bio potreban.

Moja ocena…

Akcija
Scenario
Gluma
Muzika
CGI

Ukupan zbir i utisak

možda nije remek- delo, ali je spektakularan film sa kvalitetnom pričom i tipičnim Snajderovim mračnim tonom

4.2


Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 4.1 / 5. Ukupno glasova: 678

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Metal Lords (2022)

Metal Lords (2022) I am talking to a girl. I’m not even afraid of her. Beer is amazing. Standardna tinejdžerska drama/komedija, ‘feel good’ filmić, o

Pročitaj više »
Glumci
Igor Gligorijević

Chloë Grace Moretz (1997-)

Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz, američka glumica nemačkog porekla, privukla mi je pažnju još kao mala devojčica u “The Amityville Horror” iz 2005. godine.

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account