Jumanji franšiza

Jumanji: Welcome to the Jungle

Iako je po mnogima prozvan za rimejk slavnog Jumanjia iz ’95, meni se ne čini tako. Slična je tematika ali glavna priča i sam razvoj baš i nisu.


Ovdje imamo 4 tinejdžera, svako drugačije od onog drugog, svako ima svoju muku s kojom se bori. Nesigurni, ljuti na sebe i na svijet, tipični tinejdžeri, moglo bi se reći. No, ono što ce ih zadesiti će promijeniti njihove živote zauvijek.


Spencer, Fridge, Martha and Bethany ostaju na dopunskoj nastavi i tu se već odmah vidi koliko su različiti jedni od drugih. Počinje im biti dosadno u oronulom podrumu škole, radeći stvari koje nikada u životu ne bi radili svojevoljno, radeći stvari koje vode do video igre Jumanji, koja će ih zbližiti.

Misleći da je to jedna bezazlena, kul igra, koja će im umanjiti dosadu u školskom podrumu, odaberu svoje avatare/charactere i ulaze u virtuelni (nimalo bezazlen) svijet.

Spencer postaje utjelovljene dr. Bravestonea, jedne od najvećih gromada u svijetu filma, Dwaynea “The Rock” Johnsona. Fridge postaje Kevin Hart, Martha postaje hrabra i okretna djevojka (nešto nalik Lari Kroft) – Martha Gillan, a Bethany postaje Jack Black.


Kao što vidite, dobili su avatare s kojima uopšte nemaju nikakvu povezanost. Ti njihovi avatari imaju određene vrline i mane. Recimo, lik od Bethany je jako alergičan na kolače, dok Spencerov lik ima snagu Hulka, Fridge je avatar sa osnovnim potrepštinama, a Martha je, kao što već rekoh, fizicki jako spretna djevojka.

Slično kao u nekim starijim igrama, npr. Super Mariu, likovi imaju po 3 života, i ako izgube sva tri, umiru u video igri i nikada se više neće moći vratiti u stvarni život.


Kao i svaka video igra, i ova ima svoje zapreke. Tu se ubrajaju mnoge akcione scene naših junaka protiv vojnika, čudovista, zamki i tako dalje. Glavni cilj je doći do dragulja Jumanjia, okrenuti ga prema suncu i izreći “Jumanji”.
Znam, malo je djetinjasto, pa čak i blesavo, ali ovo je vrsta filma koja privlači i stariju i mlađu publiku (vjerovatno mlađu malo više).


Imate svega, od akcionih scena, pošalica, glupiranja, drame među likovima itd. Ovo je film koji bi itekako preporučio bilo kome da potroši 2h preko vikenda uz kreštavog Kevina Harta i The Rocka kako se nakladaju i natječu. Isto tako, sami cilj, kraj igre, to jest izlaz iz virtuelnog sveta je jako lijepo snimljen.

U konačnici dobivamo likove koji se zbližavaju, združe, pa neki od njih i zaljube, a samo do prije par sati su jedni drugima bili najveći stranci.

7.5/10

Jumanji: The Next Level

U novom dijelu Jumanjia je postavka više manje ista, uz par dodataka – na scenu stupaju Danny DeVito i Danny Glover.
Spencer, Fridge, Martha i Bethany su sada već odrasli ljudi. Srednjoškolska avantura je završena, i nisu baš bliski kao prije.


Spencer i Martha više nisu par, Fridge je zaokupiran treninzima i više se ne viđaju toliko.
No, jednog dana se dogovore sastati ali Spencer se ne pojavljuje. Zabrinuti za prijatelja krenu u potragu za njim.


Imate pravo samo jednom pogoditi gdje se skriva…
Da, tako je. Spencer se iz očajnickih razloga vraća u svijet Jumanjija.

Njegovo društvo se malo premišljalo, ali na kraju su ipak odlučili zaigrati tu prokletu igru još jedanput i spasiti prijatelja. Međutim, ovaj put su uloge malo promijenjene, plus na to sve, Spencerov djed (Danny DeVito) i njegov prijatelj (Danny Glover) sasvim slučajno postaju dio igre!


Jedna od mana ovog dijela je što su par puta izmijenjali likove međusobno – Spencerov djed biva dr. Bravestone, Bethany biva konj, još na to sve imamo i provalnika… Kao što vidite, malo su više zamiješali čorbu ovaj put, no ipak nisu previše. Stali su sa glupostima na vrijeme i popravili što se da popraviti.


Prošli put smo imali ljubavnu romansu u centru dešavanja, ovaj put je to staro prijateljstvo Milo-a (Danny Glover) i Spencerevog djeda, Eddia (Danny DeVito).

Malo naporniji nastavak od prethodnog, malo istih dešavanja i stvari, ali nekako zabave nije manjkalo.
Likovi su jako dobro pogodili akcente DeVita I Glovera u tom virtuelnom svijetu, i to je čini mi se, jedna od impresivnijih stvari u ovom dijelu.


Ako želite nesto novo, bolje, originalnije od prethodnog dijela, mozda to i ne dobijete… Meni lično film nije zabavan i originalan kao prethodnik. Ok je kao jednokratna zabava i ništa više.

6/10

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 3.5 / 5. Ukupno glasova: 2

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published.

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Allure (2017)

Sama sam. Ja sam potpuno sama. I u redu je oko toga. Biće mi sve u redu. Debitantski film braće Karlosa i Džejsona Sančeza je

Pročitaj više »
Filmovi
Mihal Greksa

Elvis (2022)

When things are too dangerous to say sing! Od pvog momenta kada sam saznao da se radi film o Elvisu, a pogotovo nakon što sam

Pročitaj više »
Filmovi
Movie hipster

The Batman (2022)

The Batman (2022) Betmen (Batman) je jedan od najvećih i najprepoznatljivijih superheroja iz DC univerzuma. Priče o njemu ispričane su u raznim stripovima, animiranim i

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account