Jordan Peele (1979-)

Jordan Peele

Jordan Peele, američki glumac, scenarista i producent, prvi je Afro-amerikanac koji je osvojio Oskara za scenario. Dva puta se oprobao i u režiserskim vodama.

Jordan Peele

Get Out (2017)

Sunken place

Mnogi osporavaju Oskara za najbolji originalni scenario, tvrdeći da je film kopija “The Skeleton Key” i/ili “The Stepford Wives”. Nisam gledao ni jedan, pa se samim tim nisam osetio prevareno i preokret me jeste iznenadio. Takođe, volim sve žanrove, i filmu nikada ne pristupam kao hororu ili komediji ili drami, već samo kao novom filmskom iskustvu, te nisam razočaran ni time što se ispostavilo da “Get Out” nije horor.

Smatram da je filmovima najbolje pristupiti bez previše predznanja i očekivanja, a najvažnije bez predrasuda. Ako mu tako pristupite, uživaćete u solidnom psihološkom trileru koji je, bar za mene, uneo dašak svežine u moru šablonskih filmova koje nam Amerika već dugo servira. Jeste neopravdano ishajpovan, daleko je od remek-dela kinematografije i nije me oborio s nogu, ali svakako jeste dobar film, sa zanimljivom idejom, solidnom realizacijom i nekoliko odličnih glumačkih performansa.

7,5/10

Us (2019)

I have the highest kill count in the family

I to je otprilike jedina duhovitost u filmu koja mi je na trenutak izmamila osmeh. Ovaj film definitivno nije ciljao na horor komediju, a za ozbiljan horor je isuviše neozbiljan. Tehnički je odlično odrađen, ima jako lepih kadrova, dobru atmosferu i gluma prve četvorke, a posebno Lupite, je na visokom nivou.

Neću ga prepričavati, jer bi to i u najkraćim crtama bilo spojlovanje. Ideja je originalna i jako interesantna, ali izgleda da je nisu promislili do kraja. Film počinje sporo i postepeno nas upoznaje sa likovima, uvodi u priču i gradi atmosferu. Sve nagoveštava odličan horor. Ali kada misterija krene da se razmotava, čini to prilično amaterski. Javljaju se rupe i nelogičnosti, a pojedini momenti su prosto retardirani. Završni plot tvist je dobar, ali iako nije predvidiv od samog starta, predvidećete ga taman dovoljno pre nego što se dogodi da vam pokvari doživljaj.

Iako je premisa sama po sebi toliko jeziva da bi trebalo da vam utera jezu u kosti, film prosto nije strašan. Na mene je ostavio osećaj šestice, ali moram makar za nijansu da ga izdignem iznad glupavih slešera osamdesetih.

7/10

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 4 / 5. Ukupno glasova: 1

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Metal Lords (2022)

Metal Lords (2022) I am talking to a girl. I’m not even afraid of her. Beer is amazing. Standardna tinejdžerska drama/komedija, ‘feel good’ filmić, o

Pročitaj više »
Glumci
Igor Gligorijević

Chloë Grace Moretz (1997-)

Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz, američka glumica nemačkog porekla, privukla mi je pažnju još kao mala devojčica u “The Amityville Horror” iz 2005. godine.

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account