John Boorman (1933-)

John Boorman (1933-)

Džon Burman (John Boorman) je britanski producent, režiser i scenarista, koji je režirao dvadesetak filmova i iza sebe ima pet nominacija za Oskara, svih pet za “Deliverance” i “Hope and Glory”. Ni jednog nije osvojio, ali ga to ne čini ništa manje vrednim sopstvene stranice na našem sajtu.

Ovde ću dati kratke osvrte na tri njegova režiserska ostvarenja koja sam do sada pogledao, a vi ste, kao i uvek, dobrodošli da mi pomognete da upotpunim njegovu filmografiju. Hvala.

Deliverance (1972)

John Boorman

Sometimes you have to lose yourself ‘fore you can find anything.

Četvorica gradskih muškaraca kreću na spust kajacima u nekoj američkoj zabiti, da se oproste sa rekom neposredno pre izgradnje hidroelektrane koja će je pretvoriti u jezero. Ovakvo suočavanje sa neukroćenom prirodom već je samo po sebi rizično, a kada se umešaju i lokalni primitivni i agresivni brđani, film koji počinje kao avantura sa ekološkim podtekstom prerasta u psihološki triler sa primesama horora.

Pored snažne priče, “Deliverance” je vizuelno prelepo snimljen (osim šugave lažne noći u sceni kada se Džon Voit popne uz liticu) i nominovan za tri Oskara, za najbolji film, režiju i montažu. Nažalost, iste godine kada i “Godfather” i “Cabaret“.

8,5/10

Kompletnu recenziju možete pogledati ovde.

Zardoz (1974)

The Gun is good! The Penis is evil!

Ovaj definitivno ide na “WTF I Just Watched?!” listu. Niskobužetni nezavisni SF sa Šonom Konerijem u glavnoj ulozi, čiji je honorar od dvesta hiljada petina ukupnog budžeta.

S ozirom na očajne ocene na sajtovima verovatno ga nikada ne bih pogledao, ali kada sam ugledao Šonov autfit, film je momentalno skočio na prioritetnu vočlistu. “Zardoz” je definitivno ispunio moja očekivanja, te Šonove crvene gaćice nisu ni izbliza najbudalastija stvar koju ćete videti.

Čitava estetika filma vrišti SEDAMDESETE i podseća na neobičan spoj “Fleš Gordona” i “Paklene pomorandže“.

Ali sva jeftinoća produkcije, kao i over-the-top momenti i gluma ovde nisu mana već su u službi nadrealne atmosfere i poruka koje film prenosi. A njih uopšte nije malo, i ako ne dozvolite da vam jeftino šarenilo previše odvuče pažnju, film će vam dati više zanimljivih tema za razmišljanje.

O simbolici ovog filma i filozofiji koja iza njega stoji moglo bi se raspravljati naširoko i nadugačko, ali mislim da je bolje da sami proživite ovo neobično i, verujem, nezaboravno iskustvo.

7,5/10

Excalibur (1981)

Film kome uspeva da istovremeno bude loš film i najbolja adaptacija legende o Arturu i vitezovima Okruglog stola.

Za 1981. godinu vizuelno je fascinantan i zaslužio je da osvoji Best Cinematography Oskara za kog je nominovan. Ali koliko god bio magičan i opčinjavajuć, objektivno je pun mana.

Loše je napisan, priča je nerazrađena, dešavanja su nanizana bez objašnjenja i film se prebacuje u dosta razmaknute vremenske periode naglim i grubim skokovima, bez prelaza. Likovi su dvodimenzionalni, a povremeni pokušaji da im se pripiše dubina su tragikomični. S par časnih izuzetaka, glumu bolje da ne komentarišem.

Kada sam bio dete, bio sam fasciniran ovim filmom, ali iz ove perspektive, sa par decenija dodatnog iskustva, film mi je toliko šupalj da ne mogu da mu progledam kroz prste, a opet toliko vizuelno prelep da ne mogu ni da mu dam nisku ocenu.

7/10

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 4 / 5. Ukupno glasova: 2

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Metal Lords (2022)

Metal Lords (2022) I am talking to a girl. I’m not even afraid of her. Beer is amazing. Standardna tinejdžerska drama/komedija, ‘feel good’ filmić, o

Pročitaj više »
Glumci
Igor Gligorijević

Chloë Grace Moretz (1997-)

Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz, američka glumica nemačkog porekla, privukla mi je pažnju još kao mala devojčica u “The Amityville Horror” iz 2005. godine.

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account