iZombie (2015-2019)

iZombie
quite a different angle of looking at a zombie apocalypse

U Sijetlu se pojavila nova droga i sve je popularnija. Ono što ni distributeri ni korisnici ne znaju je da, u kombinaciji sa određenim energetskim napitkom, pretvara konzumere u zombije. Problem je još veći kada se uzme u obzir da je dovoljno da vas zombi makar minimalno ogrebe pa da i vi postanete jedan od njih.

No, ako očekujete klasičnu zombi priču horor žanra, bićete razočarani činjenicom da se živi mrtvaci od nas razlikuju u samo par detalja. Kosa im pobeli, koža pobledi, dobijaju povećanu snagu i izdržljivost, povrede im brzo zaceljuju i može ih ubiti samo ozbiljna povreda glave. Takođe, imaju i nesavladiv apetit za ljudskim mozgovima. Dokle god se uredno hrane, zombiji su isti kakvi su bili za života, ali ako ih ostavite gladne dovoljno dugo, postepeno će se pretvoriti u svima dobro poznata čudovista bez ličnosti i sa samo jednim nagonom – da vam pojedu mozak.

iZombie

Olivija Mur je stažistkinja medicine, lepa, uspešna i srećno zaljubljena. Kada je na jednoj žurci ogrebe zombi, njen život se menja iz korena. Kako bi sačuvala svoju novu tajnu, distancira se od porodice i prijatelja, raskida veridbu i zapošljava se u policijskog mrtvačnici da bi imala siguran priliv mozgova.

Uskoro otkriva zanimljivu nuspojavu. Zombiji imaju povremene vizije sećanja poslednjeg pojedenog mozga, te Olivija pronalazi novi smisao svom životu u pomaganju policijskom inspektoru Klajvu u rešavanju ubistava.

Svaka epizoda DC serije “iZombie” donosi nam novi slučaj, koji Olivija i Klajv, uz pomoć još nekolicine glavnih likova, uspešno rešavaju. U početku, “iZombie” je samo još jedna u moru sličnih krimi serija, tipa “CSI”, “Bones”, “The Mentalist”, samo sa zombi tvistom. Pozadinska priča bavi se Olivijinim prilagođavanjem zombi načinu života, kombinujući dramu i humor na način tipičan za adaptacije stripa. Ništa spektakularno, ali vrlo šarmantno i gledljivo.

No, u kasnijim sezonama priča se produbljuje i proširuje i upada u zamku u koju se hvata većina serija koje preguraju dalje od dve-tri sezone. Počinje previše da komplikuje i zapetljava i hvata se u koštac sa ozbiljnijim temama sa kojima ne ume da se izbori na pravi način. Opuštena i duhovita serija, koja podseća na sitcom, ustupa mesto ozbiljnijoj drami sa elementima akcije, trilera i horora, a tu više ne može da se provlači na šarm. Srećom, autori i glumačka ekipa uspeli su i ovo da izguraju sasvim prihvatljivo, mada, što se kaže, na misiće i kroz iglene uši.

Ovo je jedna od onih serija u kojoj su maltene svi lepi. Oliviju igra novozelandska glumica Rouz Mekiver, za koju nisam sasvim siguran da li je stvarno svestrana glumica koja se odlično snalazi u raznovrsnim situacijama ili je samo toliko slatka da joj mane prolaze nezapaženo. Tu su i Malkolm Gudvin koji igra Klajva, neverovatno harizmatični Raul Koli u ulozi glavnog patologa, Olivijin verenik Robert Bakli, Eli Mihalka u ulozi Olivijine cimerke pravnice i još niz zanimljivih likova.

Ipak, i pored prilično velikog izbora simpatičnih i zanimljivih pozitivaca, seriju su ukrali negativci. Po mom mišljenju, neprikosnovena zvezda serije je Dejvid Anders koji je savršeno oživeo glavnog negativca Blejna. Teško mi je da izvagam da li je ovaj lik beskrupulozniji ili harizmatičniji. Iako je monstrum za kog nisam navijao da uspe u svojim namerama (naravno, i znao sam da neće), ipak sam strepeo za njega i nadao se da će da se izvuče čitav iz situacija u koje se uvaljuje. A moj, bez konkurencije, omiljeni lik je njegov beskrajno simpatični pomoćnik kojeg je odigrao kanadski glumac Brajs Hodzson.

“iZombi” ima za svakoga ponešto. Od ljubavne melodrame, preko sitkom humora i duhovitih referenci na pop kulturu, rešavanja ubistava u obdukcionoj sali ali i na terenu, kulinarskih sekvenci u kojima Olivija u svakoj epizodi iznalazi nove recepte za pripremanje ljudskog mozga, do horor momenata koji eksplicitno prikazuju “full-Romero” (jedna od boljih referenci u seriji) zombije koji proždiru mozak direktno iz lobanje žrtve, pa čak i nešto političke satire i teorije zavere.

Nisam siguran da li je alegorični podetkst serije “iZombie” stvarno tu ili ja vidim nešto čega nema pod uticajem trenutne COVID situacije, ali morate priznati da je izazivanje virusne epidemije, a zatim pretvaranje naroda u zombije (u seriji prave, u životu metaforične zombije) masovnom vakcinacijom, previše dobra satira da bi bila slučajna.

8/10

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 0 / 5. Ukupno glasova: 0

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Metal Lords (2022)

Metal Lords (2022) I am talking to a girl. I’m not even afraid of her. Beer is amazing. Standardna tinejdžerska drama/komedija, ‘feel good’ filmić, o

Pročitaj više »
Glumci
Igor Gligorijević

Chloë Grace Moretz (1997-)

Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz, američka glumica nemačkog porekla, privukla mi je pažnju još kao mala devojčica u “The Amityville Horror” iz 2005. godine.

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account