Interstellar (2014)

Mankind was born on Earth. It was never meant to die here.

Interstellar je relativno novija SCI-FI drama i jedan od mojih omiljenih filmova iz ovog žanra, možda i broj 1. Objasniću u nastavku teksta i zašto.

Direktor, pisac i producent je Kristofer Nolan (Christopher Nolan), koji je verovatno mnogima već poznat po mnogim drugim sjajnim ostvarenjima, kao što su recimo trilogija Mračni Vitez, Inception, Prestige.

U glavnoj ulozi je sjajni Metju Makonahi (Matthew McConaughey), koji je odradio svoju ulogu maestralno u svakom smislu.

Radnja filma ukratko

We’ve always defined ourselves by the ability to overcome the impossible. And we count these moments. These moments when we dare to aim higher, to break barriers, to reach for the stars, to make the unknown known. We count these moments as our proudest achievements. But we lost all that. Or perhaps we’ve just forgotten that we are still pioneers. And we’ve barely begun. And that our greatest accomplishments cannot be behind us, that our destiny lies above us.

Naša planeta zemlja polako umire, sve je manje hrane, ekstremne vremenske prilike zagorčavaju živote svim ljudima na planeti i samo je pitanje vremena kada će život kao takav biti neodrživ.

Ljudi pokušavaju na sve načine da se prilagode novoj realnosti, ali vrlo brzo postaje jasno da će naredne generacije verovatno biti i poslednje koje će hodati planetom zemljom.

Rešenja na vidiku nema, ali Američka vlada u tajnosti, u saradnji sa NASA, pokušava da izvede plan koji će obezbediti da ljudska rasa ipak preživi negde u svemiru. Na tom planu se radi više od jedne decenije i najveći problem je taj što naučnici ne mogu da reše jedan naučni problem koji je vezan za intergalaktično putovanje.

U međuvremenu, u našoj galaksiji se pojavila jedna crvotočina, za koju se veruje da je prolaz (prečica) ka drugoj galaksiji, a takođe se veruje da to nije slučajno, već da ju je neko tu postavio sa razlogom. NASA to koristi i šalje nekoliko misija ne bi li istražili te druge svetove i shvatili koji od njih ima najbolje uslove za život i kolonizaciju.

Naš glavni lik u filmu, po imenu Cooper, je bivši Nasin pilot i inženjer koji se skrasio na jednoj farmi sa svojim ocem, sinom i ćerkom. Sticajem okolnosti, pronalazi Nasinu tajnu bazu, gde nakon toga i sam biva uključen u program za spas ljudske rase.

Šta je dobro u filmu

Once you’re a parent, you’re the ghost of your children’s future.

Prvi deo filma imamo veoma lepu karakterizaciju svih likova, shvatamo veze između njih i, što je još bitnije, osećamo njihovu povezanost.

Priča nije zbrzana, što mi se mnogo svidelo, jer uglavnom u SCI-FI filmovima svi nekako žure da što pre prikažu tu neku glavnu akciju koja se dešava negde u svemiru. Ovaj film polako gradi svoju priču i velika je pažnja posvećena nekim sitnim detaljima, koji na prvi pogled ne izgledaju toliko bitno, ali su ključni za ceo film, jer sve je na kraju povezano.

Povezane su stvari sa početka filma, situacije koje se dešavaju na porodičnoj farmi i situacije koje se kasnije dešavaju u svemiru i, bar za mene, te konekcije su nešto najbolje u ovom filmu. Ko nije gledao Interstellar možda će mu ovo objašnjenje biti nedovoljno, ali zaista ne postoji bolji način da to objasnim, a da ne spojlujem čitavu radnju filma. Ukratko rečeno, svaka scena, svaka situacija koja se dešava, ima svoju poentu i smisao. Ništa u filmu nije prikazano tek tako da bi se ispunio neki prostor. Ne, svaka scena je povezana i do koje mere u ovom filmu to ide je zaista neverovatno.

Kada konačno dođemo do putovanja u svemir, ni tu stvari nisu ništa manje interesante. Čak u tom momentu zaista cela drama i avantura počinju. Vizuelno su odlično odradili celo to putovanje, svemirski brod, razne planete koje su posetili na tom putu pa i sam kosmos. Sve je odrađeno vizuelno bez greške.

Problemi i situacije sa kojima se u svemiru glavni likovi susreću su lepo osmišljeni, tehnički sve to lepo funkcioniše. Ima drame među svim likovima, nesuglasica, svađe ali i timskog rada, jer na kraju krajeva svima je cilj da prežive i obezbede budućnost za celu ljudsku rasu.

Lepo je objašnjen koncept vremena i gravitacije, gde oba ta koncepta igraju veliku ulogu i hajde da kažem nerešiv problem u ovom filmu. Problem koji na kraju krajeva mora da bude rešen ne bi li ceo plan uspeo.

Ono što je još dobro i čini da film ne postane dosadan jeste adekvatno smenjivanje scena i okruženja. Konstatno dobijamo scene koje se dešavaju u svemiru, a zatim, baš kada je to neophodno, nastane promena i vratimo se da gledamo neke scene koje se dešavaju na planeti Zemlji. Faktički pratimo dve glumačke ekipe, jednu koja je u svemiru i drugu koja je na zemlji. Obe imaju svoje zadatke i izazove, a ono što ih spaja jesu njihove porodične veze.

Meni je ovaj film bio zaista jako emotivan i skidam kapu kako su uspeli da probude, bar u meni, a verujem i u mnogim drugim ljudima, razne emocije. Kada neki film to uspe da uradi, da vas toliko jako emotivno uzdrma, to jednostavno ne može da bude loš film. Sama ta činjenica, a da ne govorim dalje o svim drugim aspektima koji u ovom filmu mnogo lepo funkcionišu, rekao sam već dovoljno, i da ne govorim o tome kako me je držao većinu svog vremena na ivici stolice, sve to je dovoljno da svrstam ovaj film među najbolje koje sam ikada gledao. Što se tiče SCI-FI žanra, ovo mi je difinitivno u top 3.

Od istog režisera:

The Dark Knight – Trilogija

Ocene

SCI-FI
Drama
Muzika
Gluma
Ambijent
Scenario
Režija

Zbir i utisak

Jedan od najboljih filmova koje sam ikada gledao. Preporuka svima!

5

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 4.7 / 5. Ukupno glasova: 5511

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Metal Lords (2022)

Metal Lords (2022) I am talking to a girl. I’m not even afraid of her. Beer is amazing. Standardna tinejdžerska drama/komedija, ‘feel good’ filmić, o

Pročitaj više »
Glumci
Igor Gligorijević

Chloë Grace Moretz (1997-)

Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz, američka glumica nemačkog porekla, privukla mi je pažnju još kao mala devojčica u “The Amityville Horror” iz 2005. godine.

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account