Interstellar (2014)

Mankind was born on Earth. It was never meant to die here.

Nolan je svojom filmografijom, a naročito Betmen trilogijom i filmom “Inception”, zaradio reputaciju jednog od najvećih režisera današnjice, kao i potpunu slobodu u snimanju svojih narednih projekata. Potpuno razumem poverenje koje mu je ukazano od strane studija, ali, za razliku od većine, mislim da ga nije baš opravdao.

Interstellar” važi za jedan od najboljih SF filmova svih vremena, a mnogi ga doživljavaju i kao jedan od najboljih uopšte. Iz moje perspektive, nije čak ni najbolji Nolanov. “Dunkirk“, “Inception“, sva tri Betmena, “The Prestige“, … svi koje sam do sada pogledao su mi bar za klasu bolji od ovog.

Nolan movies

Estetikom i atmosferom dosta me je podsećao na Kjubrikovu “Odiseju“, s tim što čak ni sa pola veka modernijom tehnologijom nije ni izbliza tako fascinirajuć i upečatljiv. Dok “Odiseja” većim svojim delom oduzima dah, i nevezano za vreme svog nastanka, “Interstellar” je vizuelno lep, na trenutke čak fascinantan za oko, ali me emotivno nije dotakao, niti sam osetio one žmarce duž kičme koji vam kod Kjubrika ne daju da sedite mirno.

Kad smo već kod poređenja sa “Odisejom”, primetio sam da se mnogi žale na preterano trajanje Nolanovog filma. Ne, problem ne leži u trajanju od tri sata, pa čak ni u tempu kojim se priča razvija. “Odiseja” je takođe dug film i mnogo sporijeg tempa nego “Interstellar”, a opet proleti mnogo brže, jer ima hipnotišuću atmosferu koja vas prikuje za film, a koju “Interstellar” nažalost nema.

interstellar

Dok sam još kod vizuelnog aspekta filma, moram da napomenem i sjajnu priliku koju je ovaj film ispustio. Posete planetama u drugoj galaksiji bile su savršen momenat da se pusti mašti na volju i da se upečatljivim prizorima dalekih svetova ovaj film zauvek ureže u sećanje gledaocima. Umesto toga, dobili smo dva potpuno neinspirativna i neoriginalna prizora neposrednog okruženja svemirskog broda, tako da od istraživanja novih svetova i uživanja u do sada neviđenim prizorima nema ništa. Ne znam ni zašto su koristili CGI, mogli su komotno da snime scenu negde na Severnom ledenom moru i da dobiju podjednak efekat.

Što se naučnog aspekta priče tice, ja se toliko slabo razumem u fiziku i astronomiju, da nisam ni najmanje kompetentan da sudim ni o tome koliko film poštuje poznate fizičke zakonitosti, a kamoli one koji zalaze u teoretske pretpostavke. Ipak, kako je film odmicao, i u ovom aspektu mi je delovao sve neuverljivije, sve do samog kraja i scene u multiverzumu ćerkine sobe, koja je, bar za mene, zakucala poslednji ekser u kovčeg naučne utemeljenosti ovog filma.

 Love is the one thing we’re capable of perceiving that transcends time and space.

Sam kraj filma mi je najveći minus, jer smatram da je “srećan” kraj (ukoliko se uopšte može nazvati srećnim…) neprikladan i razbija atmosferu koju je film do tada gradio. Pride, ostalo je neobjašnjeno kako je do takvog kraja došlo i kako je uopšte moguć, što je ujedno i najveća rupa u ovoj priči.

Dramski aspekat je nešto o čemu mogu da diskutujem i on je jedna od jačih strana ovog filma, mada mi likovi nisu bili naročito ubedljivi, a mnogi njihovi postupci su mi delovali neprirodno. Kao da nisu u skladu sa likovima, već su tu da bi poterali priču u željenom pravcu.

You might have to decide between seeing your children again and the future of the human race.

Jedini stvarno ubedljiv lik, savršeno uverljivo i životno i napisan i odglumljen, lik koji pokazuje pravu ljudsku prirodu pojedinca suočenog sa dilemom između samoodržanja i dobrobiti čovečanstva, je lik kog je maestralno odigrao Met Dejmon. Neki od nas će se pronaći u njegovom strahu i podleganju sasvim prirodnim ljudskim nagonima, drugi će ga oštro osuditi (mnogi od njih vrlo licemerno), ali neosporno je da on među ostalim likovima u ovom ostvarenju štrči kao Džordan u “Svemirskom basketu“.

Ako želite atmosferu svemira od koje se ledi krv u žilama ili neprevaziđenu metafizicku dubinu, uvek možete da se vratite “Odiseji”, za svemirsku akciju tu je “Star Wars”, a postapokaliptičnih drama sa snažnijom emocijom ima na pretek. Da se razumemo, daleko od toga da je “Interstellar” loš film, sasvim je prihvatljiva razonoda za jedno gledanje, ali mislim da su njegova reputacija i kultni status više posledica imena Kristofer Nolan nego kvaliteta samog filma.

7/10

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 4.7 / 5. Ukupno glasova: 435

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Metal Lords (2022)

Metal Lords (2022) I am talking to a girl. I’m not even afraid of her. Beer is amazing. Standardna tinejdžerska drama/komedija, ‘feel good’ filmić, o

Pročitaj više »
Glumci
Igor Gligorijević

Chloë Grace Moretz (1997-)

Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz, američka glumica nemačkog porekla, privukla mi je pažnju još kao mala devojčica u “The Amityville Horror” iz 2005. godine.

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account