Indiana Jones

Indiana Jones

Raiders of the Lost Ark (1981)

I’m making this up as I go

Verujem da nema potrebe davati siže za najlegendarniji avanturistički film ikada snimljen. Kada pomislite na Harisona Forda pomislite na Indiana Jones. I nemojte da lažete da pomislite na Ratove Zvezda. Možda su veća i popularnija franšiza, ali kladim se da je Indijana svima prva asocijacija. Harizmatični profesor arheologije koji mlati bičem po bespućima trećeg sveta, prevazilazi sve prepreke sa stripovskom lakoćom, šarmer koji zavodi žene i publiku i koji je obeležio detinjstvo mnogim generacijama. Tehnički odlično snimljen, vizuelno impresivan (osim potpuno budalastih specijalnih efekata pred kraj), atmosferičan, sa odlično izbalansiranim elementima avanture, akcije, humora i romanse. Možda objektivno nije remek-delo kinematografije, ali svojim duhom i uticajem na žanr kao i na generacije gledalaca, svakako zaslužuje kultni status.

8/10

Indiana Jones and the Temple of Doom (1984)

He no nuts. He’s crazy.

Drugi film o Indijani Džonsu u vremenskoj liniji priče u stvari prethodi originalu. Zadržava tehničke kvalitete i duh prvog filma, ali ovoga puta dramski elementi filma padaju u drugi plan i prednost se daje adrenalinskom akcionom rolerkosteru koji ne posustaje maltene tokom čitavog filma. Spilberg niže nemoguće situacije takvom brzinom da vam se zavrti u glavi i, iako je ovo preterivanje prilično zabavno, gradi neozbiljnu atmosferu koja, u kobinaciji sa količinom i vrstom humora u filmu, ostavlja utisak parodije.

Možda je to samo moj trip, ali Harison Ford u glavnoj ulozi priče koju je očigledno osmislio Džordž Lukas, praćen muzikom Džona Vilijamsa… tokom svih dva sata nisam mogao da izbacim “Ratove zvezda” iz glave.

7/10

Indiana Jones and the Last Crusade (1989)

X marks the spot

Treći film o avanturama Indijane Džonsa donosi nam sve ono što smo očekivali na osnovu prethodna dva. Plus neprejebivog Konerija u ulozi Indijaninog oca. Potraga za Svetim gralom donosi nam dvosatnu avanturu prepunu akcije i humora, srednjovekovne vitezove, fatalnu plavušu, Hitlera, kamile i tenk. Možda i najbolji u trologiji.

8,5/10

Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (2008)

We seem to have reached the age where life stops giving us things and starts taking them away

No ovo nije mnogo smetalo veteranima Spilbergu, Lukasu i Fordu da posle dvadeset godina snime još jedan film o Indijani Džonsu. Film je u svoje vreme bio prilično pljuvan i ismevan. Naročito mi je ostala u sećanju epizoda animirane serije “South Park” posvećena ovom “silovanju” kultnog avanturiste. No sada, kada sam ga napokon pogledao, stvarno ne vidim čemu tolika negativnost.

Činjenica je da je Ford pošteno ostario, ali njegov performans nimalo ne zaostaje za onim koji ga je proslavio osamdesetih godina. Umesto Šona Konerija u ulozi Indijaninog oca, sada mu društvo pravi sin, koga igra Shia LeBeouf (pojma nemam kako se ovo izgovara). A tu je i Kejt Blanšet u ulozi ruske agentice, koja predvodi tim negativaca.

Radnja se odvija pedesetih godina prošlog veka za vreme hladnog rata, te su naciste zamenili komunisti. Ovoga puta traga se za kristalnim lobanjama koje bi Istoku omogućile parapsihološku nadmoć nad Zapadom. Ponovo imamo avanturu koja nas vodi kroz džunglu, pećine i skrivene gradove i film je, iako tehnički modernije snimljen, pričom i opštom atmosferom u istom maniru kao i originalna trilogija.

Da ne znam da je snimljen dve decenije nakon originalna tri, moguće da ne bih ni primetio. Jedino se SF krajem značajnije razlikuje od svojih prethodnika. Nije remek-delo, ali nisu ni prethodna tri, i ako zanemarite negativan hajp koji ga je pratio mislim da, ako ste uživali u filmovima iz osamdesetih, uživaćete i u ovom.

7/10

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 5 / 5. Ukupno glasova: 1

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Metal Lords (2022)

Metal Lords (2022) I am talking to a girl. I’m not even afraid of her. Beer is amazing. Standardna tinejdžerska drama/komedija, ‘feel good’ filmić, o

Pročitaj više »
Glumci
Igor Gligorijević

Chloë Grace Moretz (1997-)

Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz, američka glumica nemačkog porekla, privukla mi je pažnju još kao mala devojčica u “The Amityville Horror” iz 2005. godine.

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account