In Treatment (2008-2010)

in-treatment

In Treatment (2008-2010)

HBO, 2008.-2010., 3 sezone, 106 epizoda, 25 min

Originalna verzija američke serije “In Treatment” je izraelska serija 𝐁𝐞 𝐓𝐢𝐩𝐮𝐥, koja je nakon svog prikazivanja davne 2005. godine postala veliki hit u Izraelu, a tijekom sljedećih nekoliko godina nekoliko zemalja širom svijeta su otkupile autorska prava i napravile svoje verzije; Argentina, Nizozemska, Rusija, Japan, SAD, Slovenija, Srbija, te smo 2013. godine dobili i hrvatsku verziju u kojoj su glumili Elvis Bošnjak, Ana Karić, Leon Lučev, Goran Bogdan, Nina Violić…

Američka verzija “In Treatment” je odmah tijekom prikazivanja prve sezone postala instant klasik i pokupila razne nominacije i osvojila razne nagrade, kao što su Emmy za najbolju sporednu glumicu (izvrsna Dianne Wiest) i najboljeg gostujućeg glumca (Glynn Turman), te Golden Globe za najboljeg glavnog glumca u drami (Gabriel Byrne). Prva sezona bila je nominirana i za nagradu “Directors Guild of America Awards” (za režiju epizode “Alex: Week Eight”), a osvojila je i nagradu “Writers Guild of America Awards” za najbolju novu seriju.

Kroz sve tri sezone glavni lik je psihoterapeut dr. Paul Weston koji je u svojim ranim 50-im godinama, a fantastično ga je odigrao Gabriel Byrne. Čitava radnja serije se praktički odigrava unutar zidova Paulove ordinacije tijekom razgovora s njegovim pacijentima. Svaka epizoda je jedna seansa u jednom danu tjedna, a petkom Paul odrađuje svoju terapiju, preispitivanja samog sebe i svog rada s pacijentima u seansama sa svojom dugogodišnjom mentoricom dr. Ginom Toll koju je utjelovila dvostruka oskarovka Dianne Wiest.

Izgleda nevjerojatno da razgovori dvoje ljudi mogu držati gledateljevu pažnju iz epizode u epizodu, ali Gabriel, Dianne, kao i nekoliko doista vrhunskih glumaca/ica u ulogama pacijenata (Melissa George, Blair Underwood, Josh Charles,…) tako uvjerljivo iznose svoje strahove, boli, nadanja, čežnju za pripadanjem, da vas doslovno usišu u svoj životni vrtlog i vama ne preostaje ništa drugo nego da kliknete na sljedeću epizodu i iščekujete rješenje i nadate se zajedno s njima.

Interesantna je činjenica da se tijekom tih razgovora u većini slučajeva na kraju otkrije kako je glavni uzrok disfunkcionalnosti i unutarnjeg neostvarenja Paulovih klijenata upravo u traumama iz djetinjstva i neriješenim odnosima s roditeljima. Kad dijete u nama ostane zarobljeno, s osjećajem neprihvaćenosti i nevoljenosti, bez obzira na sve životne uspjehe, karijeru i obrazovanje, to neshvaćeno dijete ne dozvoljava ni onom našem ‘odraslom ja’ da živi život u punini i ima kvalitetne odnose sa svojim bližnjima.

In Treatment

Ne kaže se bez razloga da u svojim partnerima tražimo presliku svog roditelja, da vapimo za podrškom i ljubavlju jer je nismo primili dovoljno ili u pravom obliku u periodu odrastanja, a tek koliko nas je i u zrelim godinama još uvijek pod ‘nadzorom’ svojih roditelja i cijeli svoj život donosi odluke koje usrećuju naše roditelje, a ne nas osobno.

Ove, kao i mnoge druge životne mreže u kojima smo svi mi na neki način zapleteni, prikazane su u ovoj seriji na jedan pitak, a opet tako dubok i impresivan način. Vjerujem da će svatko od vas u nekim od ovih pacijenata prepoznati sebe, te se nadam kako će te prolazeći s njima kroz njihove razgovore pronaći ili barem naslutiti odgovore i rješenja na neka od pitanja i prepreka koje stoje na vašem putu prema istinskoj sreći i unutarnjem ispunjenju.

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 4.5 / 5. Ukupno glasova: 2

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published.

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Dekalog (1989 – 1990)

Dekalog je poljska televizijska serija (iako ga neki nazivaju i desetočasovnim filmom) koji su zajedno napisali jedan od najvećih filmskih umetnika Kšištof Kješlovski i njegov

Pročitaj više »
Filmovi
Movie hipster

The Northman (2022)

The Northman (2022) Robert Egers je sa svega dva dugometražna filma uspeo da stvori veliku bazu fanova koji su sa nestrpljenjem počeli da iščekuju svaki

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Dune
SPIDER-MAN: NO WAY HOME
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account