In Treatment (2008-2010)

in-treatment

In Treatment (2008-2010)

HBO, 2008.-2010., 3 sezone, 106 epizoda, 25 min

Originalna verzija američke serije “In Treatment” je izraelska serija 𝐁𝐞 𝐓𝐢𝐩𝐮𝐥, koja je nakon svog prikazivanja davne 2005. godine postala veliki hit u Izraelu, a tijekom sljedećih nekoliko godina nekoliko zemalja širom svijeta su otkupile autorska prava i napravile svoje verzije; Argentina, Nizozemska, Rusija, Japan, SAD, Slovenija, Srbija, te smo 2013. godine dobili i hrvatsku verziju u kojoj su glumili Elvis Bošnjak, Ana Karić, Leon Lučev, Goran Bogdan, Nina Violić…

Američka verzija “In Treatment” je odmah tijekom prikazivanja prve sezone postala instant klasik i pokupila razne nominacije i osvojila razne nagrade, kao što su Emmy za najbolju sporednu glumicu (izvrsna Dianne Wiest) i najboljeg gostujućeg glumca (Glynn Turman), te Golden Globe za najboljeg glavnog glumca u drami (Gabriel Byrne). Prva sezona bila je nominirana i za nagradu “Directors Guild of America Awards” (za režiju epizode “Alex: Week Eight”), a osvojila je i nagradu “Writers Guild of America Awards” za najbolju novu seriju.

Kroz sve tri sezone glavni lik je psihoterapeut dr. Paul Weston koji je u svojim ranim 50-im godinama, a fantastično ga je odigrao Gabriel Byrne. Čitava radnja serije se praktički odigrava unutar zidova Paulove ordinacije tijekom razgovora s njegovim pacijentima. Svaka epizoda je jedna seansa u jednom danu tjedna, a petkom Paul odrađuje svoju terapiju, preispitivanja samog sebe i svog rada s pacijentima u seansama sa svojom dugogodišnjom mentoricom dr. Ginom Toll koju je utjelovila dvostruka oskarovka Dianne Wiest.

Izgleda nevjerojatno da razgovori dvoje ljudi mogu držati gledateljevu pažnju iz epizode u epizodu, ali Gabriel, Dianne, kao i nekoliko doista vrhunskih glumaca/ica u ulogama pacijenata (Melissa George, Blair Underwood, Josh Charles,…) tako uvjerljivo iznose svoje strahove, boli, nadanja, čežnju za pripadanjem, da vas doslovno usišu u svoj životni vrtlog i vama ne preostaje ništa drugo nego da kliknete na sljedeću epizodu i iščekujete rješenje i nadate se zajedno s njima.

Interesantna je činjenica da se tijekom tih razgovora u većini slučajeva na kraju otkrije kako je glavni uzrok disfunkcionalnosti i unutarnjeg neostvarenja Paulovih klijenata upravo u traumama iz djetinjstva i neriješenim odnosima s roditeljima. Kad dijete u nama ostane zarobljeno, s osjećajem neprihvaćenosti i nevoljenosti, bez obzira na sve životne uspjehe, karijeru i obrazovanje, to neshvaćeno dijete ne dozvoljava ni onom našem ‘odraslom ja’ da živi život u punini i ima kvalitetne odnose sa svojim bližnjima.

In Treatment

Ne kaže se bez razloga da u svojim partnerima tražimo presliku svog roditelja, da vapimo za podrškom i ljubavlju jer je nismo primili dovoljno ili u pravom obliku u periodu odrastanja, a tek koliko nas je i u zrelim godinama još uvijek pod ‘nadzorom’ svojih roditelja i cijeli svoj život donosi odluke koje usrećuju naše roditelje, a ne nas osobno.

Ove, kao i mnoge druge životne mreže u kojima smo svi mi na neki način zapleteni, prikazane su u ovoj seriji na jedan pitak, a opet tako dubok i impresivan način. Vjerujem da će svatko od vas u nekim od ovih pacijenata prepoznati sebe, te se nadam kako će te prolazeći s njima kroz njihove razgovore pronaći ili barem naslutiti odgovore i rješenja na neka od pitanja i prepreka koje stoje na vašem putu prema istinskoj sreći i unutarnjem ispunjenju.

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 4.5 / 5. Ukupno glasova: 2

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Metal Lords (2022)

Metal Lords (2022) I am talking to a girl. I’m not even afraid of her. Beer is amazing. Standardna tinejdžerska drama/komedija, ‘feel good’ filmić, o

Pročitaj više »
Glumci
Igor Gligorijević

Chloë Grace Moretz (1997-)

Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz, američka glumica nemačkog porekla, privukla mi je pažnju još kao mala devojčica u “The Amityville Horror” iz 2005. godine.

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account