Icerde

Icerde

Icerde je krimi serija iz Turske o bratstvu i kriminalu, dobru i zlu, ljubavi i mržnji, pravednosti i pohlepi. Sve ove teme utkane su u ovu seriju, čiju režiju potpisuje maestralni Uluč Bajraktar.

Glavni junaci ove priče su Sarp Jilmaz i Mert Karadag. Sarp ceo život mašta o danu kada će završiti policijsku akademiju i služiti svojoj državi i očistiti mrlju sa imena svoje porodice, zbog njegovog oca kriminalca. Već na samom početku dobija težak zadatak, da ubedi svoje voljene da je pošao stranputicom i kao insajder uđe u svet podzemlja, kako bi iza rešetaka strpao mafijaškog bosa Dželala Dumana, za kojeg je njegov otac radio i kojeg krivi za propast porodice. Sa druge strane, Mert je takođe insajder, ali Dželalov, kojeg od malena Dželal odgaja da bude njegova krtica u policiji i obaveštava ga o svim akcijama protiv njega. Ono što, sem Dželala, niko ne zna je to da su ova dvojica insajdera zapravo rođena braća. Mert je Sarpov mlađi brat Umut kojeg je Dželal još kao dete kidnapovao i odgajio kod sebe.

U daljem delu recenzije, slede ogromni SPOJLERI.

Od samog početka mi je Mert draži lik od Sarpa. Sarp je tipični pozitivac i dobar momak spreman da položi život zarad ispravnog cilja. Kao takav mi uopšte nije bio zanimljiv. Mert je daleko kompleksnije napisan lik, a samim tim mi je i draži. Prošao je kroz užasno detinjstvo i zlostavljanje. Večno usamljen, bez svog pravog identiteta. Smatra da je sve u životu postigao samo zahvaljujući “svom ocu” Dželalu. Iz tog razloga mogu razumeti njegovu odanost njemu. Sa njegovog ugla gledanja, on i Dželal su dobri momci, a policija loši. Jer šta je država uradila za njega? Ništa. Šta je Dželal uradio? Sklonio ga je sa ulice i podario mu dom.

Mi naravno znamo da nije tako, ali sa njegove tačke gledišta, Dželal je heroj i razumljivo je što ga se toliko držao. Aras Bulut Ijnemli kao Mert je apsolutno fantastičan!! Po mom mišljenju on je od početka zvezda ove serije. U svakoj epizodi hiljadu različitih izraza lica, hiljadu različitih emocija na svakom od njih. Od ludila, tuge, sreće, radosti. Aras na svojim plećima nosi ovu seriju i ovo je definitivno uloga njegovog života. Mislim da više nikada neće u svojoj karijeri snimiti ovako kompleksnu ulogu. Čagataj Ulusoj mi je drag još od Ferihe, ali, iako je glavna uloga, po meni nije uspeo da zablista. Nekako ostavlja hladan utisak, kao da mu fali energije. Pri kraju se malo popravlja, ali u globalu smatram da ga je Aras glumački pojeo ovde.

Icerde

Jusuf je meni najdivniji lik u Icerde. Predivan mi je njegov očinski odnos prema Sarpu. Mada je i on pravio greške, kao kad je pokušao da izigra Sarpa da bi mu pomogao da strpa Dželala u zatvor (što je bio jako glup potez sa njegove strane) ostaje mi on u ovoj seriji kao jedan od najpozitivnijih likova serije. Njegova smrt mi je ubedljivo najpotresniji momenat u seriji. Još kad ga je Sarp, ugledavši njegov leš, nazvao ocem, tu suze same idu.

Dželal je lik oko kojeg ni sam ne znam šta da mislim. Sa jedne strane on je pravi psihopata, oko toga nema sumnje. Okrutna i nemilosrdna osoba koja je spremna da gazi preko leševa samo da ostvari svoje ciljeve. Sa druge strane, mnogo mi se svideo njegov očinski odnos prema njegovim ljudima. Što ih je sve tretirao kao svoju porodicu. Dovoljno je setiti se njegove reakcije na Mestanovu smrt. To je baš ličilo na bol roditelja koji je izgubio svoje dete. Pa i odnos prema Mertu je prilično kompleksan. On mu jeste učinio veliko zlo, odvojio ga od porodice, iskorišćavao. Ali, na neki svoj način, mislim da ga je iskreno voleo. Zaista kompleksan lik, a Četin Tekindor ga je izneo savršeno. Iako ga mnogi kritikuju da je preglumljivao, ja se sa tom konstatacijom nikako ne bih složio. On je odglumio maestralno. Posle onako divnog Nazifa Kare da se transformiše u ovakvog psihopatu, za to je potreban pravi talenat.

Od ostalih negativnih likova u seriji Icerde, najviše se ističu Davut, Ajlanak i Džoškun.

Davut je lik koji bi mi ostavio jako upečatljiv utisak da nisam gledao Ezela. Mislim da je svakome ko je gledao Ezela jasno da je Davut bleda kopija Temuza (čak je i skončao u vodi na kraju, doduše od svoje ruke). Možda da ga je igrao neko drugi, a ne Riza Kočaoglu, koji je, da se razumemo, odličan ovde… sve vreme sam imao osećaj da gledam vaskrslog Temuza. Nije se uopšte transformisao u odnosu na tu ulogu.

Ajlanak je lik koji ume prilično da iritira svojim licemerjem i što se okreće na različite strane u zavisnosti od njegove koristi u tom trenutku, ali opet ima jaku harizmu koja ga (bar meni) čini prilično dopadljivim i ono njegovo promuklo smejanje doprinosi upečatljivosti njegovog lika.

Džoškun je lik kojeg su, verujem, svi na početku mrzeli. Njegovo prebijanje i iživljavanje nad malim Mertom su mi užasni! Ali u sadašnjosti je pravi car. Super mi je kako je smeštao Dželalu i kako je on spojio Sarpa i Merta. Mada mi se taj deo serije baš i ne sviđa, ali više o tome malo kasnije.

Kao i svaka krimi serija i Icerde ima romansu. Tačnije, dve romanse. Nažalost, meni jako loše. Sarp i Melek sa jedne i Mert i Ejlem sa druge strane nisu na mene ostavili nikakav utisak. Najveći problem kod ova dva para je što ja nikakvu hemiju tu nisam osetio, niti video neku jaku ljubav. Mert i Melek bi meni bili savršen spoj. Većina ih je videla isključivo kao brata i sestru, što jeste bila namera scenarista, ali ja ih tako nisam mogao gledati, iz razloga što su Aras i Bensu imali savršenu hemiju. Je l moguće da sam ja jedini koji je video varnice među njima? Pa samo ona scena u bolnici kada Melek saznaje da je Dželal njen pravi otac, u toj sceni među njima dvoma ima više hemije nego u svim Sarp/Melek scenama zajedno. Da je scenarista spojio Arasa i Bensu u ljubavni par, umesto u platonski bratsko-sestrinski odnos, siguran sam da bi to bio par o kome bi se pričalo mesecima, možda čak i godinama. Ali ne. Daj bolje da uživamo u bezličnoj romansi Sarpa i Melek i još bezličnijoj romansi Merta i najdosadnijeg ženskog lika u istoriji turskog dizija, za kojeg nikog živog nije briga. Ja se iskreno nadam da će u nekoj seriji spojiti Arasa i Bensu kao glavni par, jer se ovde baš osetilo koliko snažnu hemiju njih dvoje imaju.

Moja najveća zamerka seriji Icerde je preveliko razvlačenje radnje. Cela serija se vrti oko toga da Sarp i Mert otkriju da su braća i to otkriće su previše razvodnjavali do poslednjih epizoda. Iskreno, da se sa 14. prebacite na 29. epizodu ne bi ništa propustili. Sredina serije je prepuna filer negativaca koji se pojave kao neka opasna pretnja, pa ih ubiju posle dve- tri epizode. Voleo bih da mi neko objasni koja je poenta u uvođenju Kostenđelija, Lejle, Jašara, kad nikakvu funkciju u seriji nisu imali. Služili su samo da malo popune vreme i ništa više. Jedini od tih epizodnih negativaca koji su imali smisla u seriji su Kudret i Fulija i oni su mi bili odlični.

Dva su razloga zašto smatram da je Sarp i Mert trebalo mnogo ranije da saznaju da su braća. Prvo, jer bi bilo daleko interesantnije gledati njih u borbi protiv Dželala, nego borbe protiv nebitnih mafioza koji ni po čemu nisu bili bitni za radnju. Drugo, još bitnije, što njihova prevelika ljubav u poslednjim epizodama deluje zbrzano i veštački. Tačno je da su ceo život tražili jedan drugog, ali isto tako je tačno i da su pre toga mnogo puta jedan drugom pravili spletke. Njihov bratski odnos je trebalo graditi postepeno i polako, a ne ovako. Zato su meni njihove scene u poslednjim epizodama bile više patetične nego emotivne. Uporedite samo samo sa Jamačem i Vartoluom iz serije Jama. Puno realnije prikazan odnos između izgubljene braće. Takođe nagla Mertova mržnja prema Dželalu. U redu, jeste ga on odvojio od porodice i naravno da je trebalo da se okrene protiv njega, ali da ne bude nikakve unutrašnje borbe u njemu… Pa do juče ga je smatrao ocem. Scenarista je ovde zakazao jer je celu seriju odlagao otkrivanje tajne i onda sve rešio u poslednje tri epizode serije Icerde. Žalim, ali to meni ne pije vodu.

Zanima li vas šta isti autor ima da kaže na temu turske serije Hukumsuz?

Ocene

Krimi
Drama
Romansa
Scenario
Režija
Gluma
Muzika

Konačan zbir i utisak

Ima ova serija puno sjajnih i nezaboravnih momenata, ali i dosta mana i propusta, naročito pri kraju. Ali zbog fantastične glume, režije i muzike, smatram da joj vredi dati šansu.

3.8

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 3.6 / 5. Ukupno glasova: 306

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published.

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Hannah and Her Sisters (1986)

Hannah and Her Sisters “Hannah and Her Sisters” donosi nam priču o tri sestre, bliske, ali veoma različitih karaktera. Hana je talentovana glumica, koja napušta

Pročitaj više »
Režiseri
Igor Gligorijević

James Mangold (1963-)

Džejms Mangold Džejms Mangold, američki režiser, scenarista i producent, nema za sobom naročito bogatu filmografiju, ali su neki naslovi na kojima je radio stekli popriličnu

Pročitaj više »
Režiseri
Movie hipster

Celine Sciamma (1978-)

Celine Sciamma Selin Sijama (Celine Sciamma) je francuska rediteljka i scenaristkinja, čiji filmovi se bave temama rodnog identiteta, jednakosti, potrazi za sobom, seksualnosti i ženskim

Pročitaj više »
Filmovi
Movie hipster

Allure (2017)

Allure (2017) Sama sam. Ja sam potpuno sama. I u redu je oko toga. Biće mi sve u redu. Debitantski film braće Karlosa i Džejsona

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account