Hunters (2020-)

hunters

Hunters (2020-)

(2020-); 10 epizoda; Amazon Prime Video

Uloge: Al Pacino, Logan Lerman, Lena Olin, Saul Rubinek,…

Američka dramska krimi-serija s elementima parodije “Hunters” je inspirirana pričama koje je autoru serije Davidu Weilu pričala njegova baka židovka koja je preživjela Birkenau, jedan od kampova zloglasnog koncetracijskog logora Auschwitz.

Radnja serije prati jednu prilično neobičnu i raznoliku grupu lovaca na naciste 1977. g. u New Yorku, koji otkrivaju poveću grupu nacističkih ratnih zločinaca u pripremama da stvore Četvrti Reich u SAD-u. U seriji je okosnicu radnje zauzela 𝑂𝑝𝑒𝑟𝑎𝑡𝑖𝑜𝑛 𝑃𝑎𝑝𝑒𝑟𝑐𝑙𝑖𝑝, stvarna američka vladina operacija kojom su mnogi njemački znanstvenici (mnogi od njih nacisti) preseljeni u SAD i bili pod lažnim identitetom integrirani u američko društvo (poglavito u NASA-i).

Atmosfera, ili bolje rečeno stilovi (drama, parodija, triler, komedija), koji prevladavaju u seriji su poprilično neuobičajeni za ovu tešku temu, ali se savršeno uklapaju i nadopunjuju. Možda će činjenica da je izvršni producent serije 𝐽𝑜𝑟𝑑𝑎𝑛 𝑃𝑒𝑒𝑙𝑒 (režirao Get Out i Us) i to što stilom podsjeća na 𝐽𝑜𝑗𝑜 𝑅𝑎𝑏𝑏𝑖𝑡 ili filmove Tarantina najbolje objasniti što vas očekuje u ovih 10 epizoda.

Al Pacino je u svojim poznim 80-ima opet ostvario maestralnu ulogu kao vođa ove grupe lovaca na naciste, a i svi ostali glumci su imali vrlo specifične i karakterno dobro razrađene uloge. Period kasnih 70-ih je vjerno dočaran putem glazbe, odjeće, te mnogobrojnih referenci na pop kulturu tog vremena.

Vrlo često imamo prikazana sjećanja pojedinih likova na strahote proživljene u koncetracijskim logorima kao i mnoštvo eksplicitnih scena nasilja tijekom kojih glavni likovi muče i ubijaju naciste kojima otkriju identitet, pa seriju ne preporučam za gledanje s djecom. U svakom slučaju, serija je dinamična, puna obrata i iznenađenja, ispunjena šokantnim scenama, neobičnim humorom prepunim ironije (pa i na granici parodije), a najviše sablažnjava činjenica da su većina povijesnih događaja i likova koji se spominju istiniti.

Preporučam gledanje serije svima onima koji vjeruju u strahote holokausta kako bi se još jednom podsjetili na užase koje je čovjek spreman napraviti drugom ljudskom biću iz uvjerenja u svoju nadmoć i posebnost 𝑐̌𝑖𝑠𝑡𝑒 bijele rase. A kako sve što se u seriji događa nije toliko nerealno, dovoljno je da se prisjetimo nedavne američke povijesti i završetka režima jednog od onih koji je propagirao upravo takve rasističke ideje… Ne ponovilo se!

p.s.

Snima se i druga sezona.

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 4 / 5. Ukupno glasova: 1

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published.

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Režiseri
Igor Gligorijević

Neil Jordan (1950-)

Neil Jordan Nil Džordan (Neil Jordan) je irski scenarista i režiser, koji se proslavio kultnim “The Crying Game” iz 1992. godine, filmom koji je hrabro

Pročitaj više »
Filmovi
Igor Gligorijević

Hannah and Her Sisters (1986)

Hannah and Her Sisters “Hannah and Her Sisters” donosi nam priču o tri sestre, bliske, ali veoma različitih karaktera. Hana je talentovana glumica, koja napušta

Pročitaj više »
Režiseri
Igor Gligorijević

James Mangold (1963-)

Džejms Mangold Džejms Mangold, američki režiser, scenarista i producent, nema za sobom naročito bogatu filmografiju, ali su neki naslovi na kojima je radio stekli popriličnu

Pročitaj više »
Režiseri
Movie hipster

Celine Sciamma (1978-)

Celine Sciamma Selin Sijama (Celine Sciamma) je francuska rediteljka i scenaristkinja, čiji filmovi se bave temama rodnog identiteta, jednakosti, potrazi za sobom, seksualnosti i ženskim

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account