Hukumsuz

Hukumsuz

Svaka smrt koja se mogla sprečiti je ubistvo!

Turska je zemlja u kojoj (naročito od Erdoganovog dolaska na vlast) su žene građani drugog reda. Žene u Turskoj svakodnevno trpe fizičko, psihičko ili seksualno zlostavljanje. Samo u 2020. prema zvaničnim podacima je ubijeno oko 409 žena! A još je gora situacija sada kada je Turska istupila iz konvencije o zaštiti žena, te su žene prepuštene na milost i nemilost primitivnom patrijarhalnom društvu. Hukumsuz, serija o kojoj ću pisati, bavi se upravo ovom tematikom i sve većim porastom nasilja nad ženama.

Priča govori o dve advokatice koje će u svoje ruke preuzeti borbu protiv nasilnika. Esmu upoznajemo već na samom početku kao snažnu ženu od karijere, koja doživljava tragediju kada na njene oči bude ubijen njen otac. Vrlo brzo posle toga upoznaje Filiz, mladu stažerku, koja vuče traume iz prošlosti zbog stravičnog silovanja i ubistva njene sestre koje nikad nije rasvetljeno. Poznanstvo između njih dve će promeniti sve. Nakon prve tri epizode, koje predstavljaju neku vrstu uvoda u karakterizaciji njihovih likova, njih dve će u svakoj epizodi voditi proces protiv napasnika, uz pomoć novinara Selima i komesara Serdara. Posebno zanimljivo je to da se na početku i kraju svake epizode prikazuje delić zločina koji će se procesuirati u narednoj epizodi.

Glumačka ekipa ovde je izvanredna. Burčin Terzioglu fantastično nosi svoju ulogu. Lik Esme mi se jako dopao. Jedna hrabra i borbena žena koja se uvek bori za pravdu i istinu. Njena snaga da do kraja istraje u borbu za jednakost žena je prilično impresivna.

Filiz tumači mlada Hande Dogandemir, koju sam ovde po prvi put gledao i oduševila me je devojka skroz! Fantastično nosi svaki kadar, svaku scenu u kojoj se pojavljuje. Njen govor na suđenju ubicama njene sestre je jako dirljiv i potresan, i ona tu majstorski uspeva da prenese svoje emocije na gledaoce.

Ismail Hadžioglu u ulozi Selima je jako dobar, ali sam Selim mi je čudan lik. Nije mi jasno zašto se toliko nežno brine o ocu koji je na njegove oči prebijao njegovu majku. Stokholmski sindrom ili šta? Ja bih ga pljunuo u lice i izbacio na ulicu. I romansa sa Filiz mi je nekako bespotrebna.

Hukumsuz

Komesar Serdar mi je predivan lik. Mnogo mi se sviđa kako uvek pomaže Esmi da reši slučaj, čak i kad mu ne traži pomoć. Voleo bih da u drugoj sezoni malo više razrade njegov lik, jer u prvoj mi je nekako nedorečen, a daleko mi je interesantniji od Selima. Alidžan Jučesoj (meni dobro poznat po ulogama u serijama “Intikam” i “Bir Biaskadir”) ga iznosi fantastično.

Svaka epizoda serije Hukumsuz slama srce jer svedočimo užasnoj torturi i ponižavanju kojima su žene izložene u Turskoj svakodnevno. Tome doprinose i moćne ženske epizodne uloge koje su pravi dream cast. Spomenuću samo neke od njih koje su ostavili neverovatno snažan utisak.

Sedef Avdži je moja miljenica broj 1 među turskim glumicama. Iako sam svestan da objektivno ne spada u red vrhunskih glumica, ja nju ipak mnogo volim i mnogo mi je milo što sam je posle toliko dugog vremena opet gledao. Sa obzirom na to da je imala dužu pauzu, može se reći da je u pozitivno dobroj formi, i da sjajno nosi lik ugnjetavane žene kojoj je oduzeto sve, pa i pravo na život.

Mine Tugaj ponovo pokazuje svoj talenat da pred gledaoce iznese uloge snažnih i čvrstih žena koje stoje iza sebe i svojih postupaka. Njena epizoda je posebno jaka jer pokazuje kolika je moć bogatih u današnjem društvu i kako misle da se mogu izvući iz svega.

Neverovatno upečatljiva je i mlada Džansu Memedži kojoj je ovo prva uloga, a odigrala je savršeno, sa obzirom na to da je u pitanju jako teška uloga klinke koja boluje od autizma.

I za kraj, osoba koja je ukrala ceo šou, koja je zasenila celu glumačku ekipu, i glavnu i sporednu, je fantastična Nur Fetahoglu! Njenu glumu ovde je rečima nemoguće opisati. To treba doživeti. Samo ću reći da je njen govor u sudnici, u poslednjih petnaest minuta finala prve sezone serije Hukumsuz, apsolutno najbolji glumački performans koji sam u životu video! Ovoj ženi moj naklon do poda.

Neki bi mogli kritikovati seriju Hukumsuz zbog toga što pokušava da idealizuje turski pravosudni sistem i što na kraju svake epizode zlostavljači budu zasluženo kažnjeni pred sudom, što i nije mnogo realno sa obzirom na to da je Turska u pitanju. Mogao bih se donekle složiti sa tim kritikama, ali ipak smatram da poenta autora nije u predstavljanju pravosudnog sistema kakav jeste, nego kakav bi trebalo da bude. I na kraju krajeva, mnogo je bitnije to što se ukazuje na realnost i užase koje žene u Turskoj trpe i pokušava da se otvore oči ljudima u kakvom to monstruoznom svetu žive i da ih se podstakne da se bore da promene društvo. To je po meni suštinska poruka ove serije.

Jako je pohvalno što iza serije stoje muškarci. Režiser i producent su muškarci. Scenario su zajedno napisali muškarac i žena. Dakle, ako bi neko pokušao da napadne seriju kao feminističku propagandu koja pokušava da prikaže sve muškarce kao monstrume, debelo bi pogrešio. Uostalom treba razlikovati muškarce i osobe muškog pola. Osoba koja diže ruku na žensko, koja je maltretira, siluje. to nije muško uopšte. To je stoka, ustvari puno gore od stoke, koja zaslužuje samo najveći mogući prezir. Pravi muškarci žene tretiraju kao cveće, kao biće dostojno najveće pažnje i ljubavi. Verujem da su takva vrste muškarca i autori ove serije.

Recenzija druge turske serije istog autora na linku – Icerde.

Ocene

Drama
Scenario
Režija
Gluma

Zbir i utisak

Serija je prilično teška i depresivna i u nekim momentima ostavlja ukus gorčine u ustima, ali jako je poučna i preporučujem je svima, naročito muškarcima, da vide kako ne smeju da tretiraju svoje žene.

4.8

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 4.1 / 5. Ukupno glasova: 233

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Metal Lords (2022)

Metal Lords (2022) I am talking to a girl. I’m not even afraid of her. Beer is amazing. Standardna tinejdžerska drama/komedija, ‘feel good’ filmić, o

Pročitaj više »
Glumci
Igor Gligorijević

Chloë Grace Moretz (1997-)

Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz, američka glumica nemačkog porekla, privukla mi je pažnju još kao mala devojčica u “The Amityville Horror” iz 2005. godine.

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account