Hellraiser (1987-)

Hellraiser (1987)

Hellraiser

We have such sights to show you!

Pinhead

Klajv Barker mi je jedan od omiljenih pisaca. “Knjige krvi“, “Igra prokletstva“, “Utkani svet“, knjige su kojima se uvek rado vraćam, a “Undying” će mi uvek biti najdraža igrica.

Iako smatram da “The Hellbound Heart” nije ni izbliza najbolja priča koju je napisao, adaptacija ove knjige je potez koji ga je proslavio i zauvek urezao u legendu. Kod ovog filma priča se ne dovodi u pitanje, jer je Barker lično adaptirao knjigu u scenario i režirao film. U tehničkom pogledu film je prilično loš, ali kada se uzme u obzir da je ovo Barkerov filmski debi i da je rađen sa jako malim budžetom, te su mnoge stvari Barker i njegovi prijatelji radili sami u nemogućnosti da plate profesionalce, rezultat je iznenađujuće dobar.

I pored svojih nedostataka, “Hellraiser” je postao kultni film i otvorio vrata franšizi koja traje i danas, 35 godina kasnije.

7/10

Hellbound: Hellraiser II (1988)

Your suffering will be legendary, even in hell!

Pinhead

Noćna mora kralja horora se nastavlja. “Hellbound” se direktno nadovezuje na “Hellraiser” i meni je nešto bolji od originala. Mišljenja su podeljena oko toga koji je bolji, ali sigurno je da je nastavak kompleksniji, krvaviji i, zahvaljujući uspehu originala, imao je višestruko veći budžet.

Dok su u prvom filmu Cenobiti uneli nagoveštaj užasa u naš svet, ovoga puta im se pridružujemo na njihovom terenu. Morbidno maštovit prikaz pakla koji će vam se zauvek urezati u sećanje. Jedan od kultnih klasika horora koji, po meni, spada u domen opšte kulture.

8/10

Hellraiser III: Hell on Earth (1992)

There is no good. There is no evil. There is only flesh.

Pinhead

Treći deo franšize je pokupio jako loše kritike fanova, ali smatram da je to potpuno nezasluženo. Film je drugačiji od prva dva, ali ne i lošiji. Šta više, meni je bolji od prvog.

Priča je kompleksnija i potpunija, efekti bolji, ima nekoliko stvarno nezaboravnih scena, a Pinhed je dobio veću porciju filma nego ranije i omogućio Dagu Bredliju da zablista. Film naravno ima svojih mana, kao što je besmisleni pokolj u noćnom klubu koji se kosi sa pravilima postavljenim u prethodnim filmovima, ali mislim da tas sa kvalitetima žestoko preteže nad onim sa manama.

7,5/10

Down the dark decades of your pain, this will seem like a memory of Heaven.

Pinhead

Hellraiser: Bloodline (1996)

Origins of the Box

Ako i niste doživeli, sigurno možete da zamislite osećaj kada sklopite moćan kompjuter od kvalitetnih komponenti, uključite ga u struju, pritisnete dugme i … ne radi. Svi delovi su naizgled ispravni i na mestu i pojma nemate u čemu je problem. Takav “aftertaste” je na mene ostavio ovaj film.

Priča je odlična, možda i najbolja do sada, ali mi film uopšte nije bio zanimljiv. Tehnički gledano nemam nikakvih zamerki, sve je dobro urađeno, ali ne postiže efekat. Iz nekog razloga film prosto nema snagu karakterističnu za Barkera. Vredi pogledati radi kontinuiteta franšize i to je sve.

5,5/10

Hellraiser: Inferno (2000)

Why don’t you visit us, Joe?

Peti deo “Hellraiser” franšize poprilično odskače od svojih prethodnika. Kompanija Dimension Films je odlučila da uštedi novac za pisanje originalnog scenarija tako što će upotrebiti horor scenario nevezan za ovu franšizu koji već poseduje i samo dodati Barkerove Cenobite. Ovo se ispostavilo kao odličan potez, jer je priča mnogo kompleksnija nego ranije i donosi originalnu i zanimljivu kombinaciju Neo-Noir misterije i horora.

Čitava atmosfera je totalni mindfuck, kamera i režija su odlične i film je mogao biti remek delo žanra, samo da je imao veći budžet. Na momente sam imao utisak da gledam jeftini rimejk nekog stvarno vrhunskog filma. Objektivno, “Inferno” verovatno ne zaslužuje ovako visoku ocenu, ali prosto ne mogu da se otmem utisku njegovog potencijala, neostvarenog isključivo iz finansijskih razloga. I zato mu dajem osmicu za trud.

8/10

Hellraiser: Hellseeker (2002)

There is no greater sorrow than to recall happiness in times of misery.

Dante Alighieri

Ovom rečenicom počinje šesti deo legendarne horor franšize “Hellraiser”. Nisam baš siguran kakve veze ona ima sa samim filmom, ali svejedno mi se dopada. Film je loše ocenjen na filmskim sajtovima i ima loše kritike, ali to je samo još jedan od primera dobrog filma ocrnjenog samo zato što se razlikuje od svojih prethodnika i ne donosi ono što su fanovi franšize očekivali.

Kao i prethodni, peti deo, za “Hellseeker” nije pisan originalni scenario, već je upotrebljen neiskorišćen scenario nevezan za franšizu koji je kompanija već posedovala. Scenario je prerađen tako da se uklopi u “Hellraiser” univerzum i ubačeni su Cenobiti, ali je potpuno očigledno da ovaj scenario nije pisan za franšizu. Kada bi se svaka referenca na “Hellraiser” izbacila, ne bi bilo maltene nikakve razlike, ni suštinski ni estetski.

Welcome to the worst nightmare of all… reality!

Pinhead

I posle prilagođavanja “Hellraiser” franšizi, ovaj film je i dalje teško svrstati u horore, već je više psihološka “mindfuck” drama čoveka koji tone u ludilo, boreći se protiv zla u sebi. Cenobiti se samo kratko pojavljuju, Pinhed malo više, ali krvavih scena i morbidnosti “Hellraiser” franšize ima zanemarljivo malo.

Film ima odličnu premisu, i dobru razradu priče. Kao horor je potpuni promašaj, ali kao psihološka drama prilično dobro funkcioniše, i mislim da bi bio još bolji da je snimljen kao zaseban film, bez prilagođavanja franšizi. Ipak, iako mi se dopao, nije me i oduševio. Ne znam da li je u pitanju gluma, režija, kamera, efekti, muzika… ali filmu fali snage da ostavi stvarno moćan utisak. Dobar je, ali nekako bledunjav.

7/10

Hellraiser: Deader (2005)

Dreams are fleeting. Only nightmares last forever!

Pinhead

“Deader” je još jedan u nizu “Hellraiser” filmova snimljenih po scenarijima koji sa ovom franšizom originalno nemaju nikakve veze, već su naknadno adaptirani da se uklope u nju. Po meni, ovo je za sad najbolji film u franšizi, a mislim da bi kao film snimljen nezavisno od franšize bio još bolji. Delovi koji su umetnuti da ga povežu sa franšizom su očigledni i neprirodno štrče iz ostatka priče.

Sama priča je tipično barkerovski mračna i jeziva, ali i dosta realistična, što je čini strašnijom i napetijom od horora baziranih na fantastičnim bićima i situacijama. Odlična režija Rika Bote i nekoliko majstorski pozicioniranih “jump-scare” momenata dodatno pojačavaju napetost. Kari Vurer je praktično samostalno iznela čitav film i stvarno mi nije jasno kako, pored ovakvo uverljivog performansa, kombinovanog sa izuzetnom lepotom i seksipilom, ova glumica nije mnogo poznatija.

Na IMDb ovaj film ima četvorku, što je verovatno posledica razočarenja fanova Pinheda i Cenobita, jer “Deader” suštinski nikakve veze nema sa Barkerovim mitosom. Da se nisam nameračio da pogledam čitavu franšizu, ova ocena bi me verovatno odvratila od gledanja i propustio bih jedan od najboljih filmova ovog žanra koje sam gledao poslednjih godina. Ja sam prezadovoljan i dajem mu jaku osmicu.

8/10

Hellraiser: Hellworld (2005)

Like a bad horror movie, isn’t it?

Još jedan u nizu scenarija koji očigledno nisu originalno pisani za franšizu, već su naknadno adaptirani da se u nju uklope. Ovoga puta ne naročito uspešno. Iskreno, bilo mi je dosadno. Ne mogu konkretno da uperim prstom i kažem: “Ovo ne valja.” Ništa u ovom filmu nije naročito loše, ali ništa nije ni posebno dobro, pa je sve zajedno zaboravljivo i ne ostavlja nikakav utisak.

Premisa je interesantna, ali je razvijena u neuverljivu i neuzbudljivu priču. Muzika nije iritantna, ali ni zarazna, i ni malo ne doprinosi atmosferi. Ali atmosfere i onako nema, kao ni napetosti ili straha. Nema čak ni pristojnih “jump-scare” momenata. Gluma varira od loše do osrednje, pa su čak i poznata imena, kao što su Lens Henriksen, Katrin Vinik (Lagerta iz Vikinga) i Henri Kavil (Man of Steel), ovde totalno neupečatljiva. Lagertu čak nisam ni prepoznao sve do odjavne špice.

Ukratko, da odgovorim na pitanje iz naslova: No, it isn’t LIKE a bad horror movie – it IS a bad horror movie. Ipak, premisa donosi osveženje u franšizu, ima lepih i golih devojaka i dobrih krvavih scena, a i dopao mi se završni preokret, pa ne mogu baš totalno da ga sahranim (pun intended).

5/10

Hellraiser: Prophecy (2006)

Lucifer vrbuje studentkinju teologije da reši Kocku i prizove Cenobite, kako bi ga podržali u ratu protiv Gabrijela i njegovih anđela. Ali dok manipuliše nedužnom devojkom ni ne sumnja da je i sam izmanipulisan.

Ovo je dvadesetominutni fan-film snimljen praktično bez budžeta i svi akteri sa obe strane kamere su potpuni amateri bez ikakvog filmskog iskustva. U tim okvirima, ovo je sasvim solidno napisano i snimljeno, a kostimi i efekti su odlični. Ocena na IMDb je 3,8 i po meni to je otprilike objektivno, ali za prvi pokušaj potpunih amatera zaslužuje bar osmicu.

6/10

Hellraiser: Deader – Winter’s Lament (2009)

Tri godine nakon “Hellraiser: Prophecy”, Džonatan S. Kui vraća se sa još jednim fan-filmom, koji se nadovezuje na prethodni i daje “origins-story” glavnom liku is “Hellraiser: Deader” (2005).

Budžet je, kao i kod “Prophecy”, zanemarljiv, a izgleda i iskustvo koje su tvorci u međuvremenu stekli. Film je tehnički nešto bolje odrađen, ali je priča konfuzna, nezanimljiva i nepotrebna. Dok je “Prophecy” vredno pogledati zbog dobre ideje i uloženog truda, ovaj je gubljenje vremena.

5/10

Hellraiser: Revelations (2011)

Fake Pinhead

Sam za sebe, nevezano za franšizu, ovo je osrednji niskobudžetni slešer, koji nije dosadan, ali ni naročito vredan pažnje. U okviru franšize, ovo je potpuna budalaština. Reciklira već viđeno, sa akcentom na prvi film, i ne donosi ama baš ništa novo, te za one koji su, kao ja, pogledali sve (ili bar neke) prethodne delove, nema ni napetosti ni straha, već samo niz mnogostruko repriziranih gadosti koje odavno nemaju nikakvog efekta. Čak je i Dag Bredli, koji igra Pinheda u svim prethodnim delovima, od kojih su mnogi prilično loši, nakon čitanja scenaria odbio ulogu.

3,5/10

Hellraiser: Judgment (2018)

Technology may have advanced, but sin remains unchanged.

Pinhead

Film deluje kao amaterski fan-made omaž, s tim što pravi “Hellraiser” fan nikada ne bi ovako oskrnavio svoju omiljenu franšizu. Donekle zanimljiva premisa, ali u svim aspektima jako loše razrađena i realizovana. Verujem da je ovo još jedan od onih scenarija koji su vukli po studiju, pa su im naknadno dodati elementi Barkerovog mitosa kako bi se uklopili u franšizu. Film ne zaslužuje da zalazim u bilo kakvu detaljniju analizu. Nevešto i jadno.

3/10

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 4 / 5. Ukupno glasova: 1

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Metal Lords (2022)

Metal Lords (2022) I am talking to a girl. I’m not even afraid of her. Beer is amazing. Standardna tinejdžerska drama/komedija, ‘feel good’ filmić, o

Pročitaj više »
Glumci
Igor Gligorijević

Chloë Grace Moretz (1997-)

Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz, američka glumica nemačkog porekla, privukla mi je pažnju još kao mala devojčica u “The Amityville Horror” iz 2005. godine.

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account