Hable Con Ella / Talk to Her (2002)

Hable Con Ella (2002)

Pedro Almodóvar je poznati španski filmski stvaralac, u filmskom svetu cenjen i poštovan kao ogromna figura evropske kinematografije. Već više od 30 godina Pedrove filmove odlikuje šarenolikost i širok spektar tema kojima se bave. Pedro se u svojim filmovima bavi temama kao što su porodica, lični identitet, strast i neretko seksualnost. Široj publici često čudan ili nejasan, nekome zgražavajuč ili čak bolestan, Almodóvar je pod samog početka karijere uživao veliku naklonost kritičara i može se pohvaliti velikim brojem međunarodnih nagrada.

Na početku filma “Hable Con Ella” možemo videti Benigna (Javier Cámara) i Marca (Darío Grandinetti), u tom trenutku dva neznanca kako sede u publici posmatrajući predstavu. To je prvi, gotovo nevažan susret dva čoveka koje će u kasnijim fazama filma sudbina i te kako spojiti.

Benigno, u svojim tridesetim godinama, radi kao medicinski tehničar. Deluje zadovoljan svojim poslom i uživlja obavljajući ga. Ceo njegov posao svodi se na brigu o Aliciji (Leonor Watling), lepoj, mladoj devojci u dubokoj komi.

Marco je mešavina novinara i pisca, za život zarađuje pišući putopise. Njihove sudbine će se spojiti već na samom početku filma, kada Marcovu devojku, toreadoricu Lidiyu (Rosario Flores) na sceni napadne bik i gotovo je rastrgne, te ona, kao i Alicija, upadne u duboku komu, što Marcu daje zadatak da o njoj brine.

Hable Con Ella

Hable Con Ella” prati dva traumatizovana čoveka koji kroz brigu o ženama u koje su zaljubljeni upoznaju jedan drugog, shvataju jedan drugog i sve više prepoznaju samog sebe jedan u drugom. Almodóvar se i u ovom filmu bavi sebi standardno širokim kolažom različitih tema. Istražuje seksualnost, prijateljstvo pa čak i slavu. Gledajući Benigna kako brine o Aliciji, sve vreme osećamo neku vatricu nelagodnosti i zabranjenog, iako Almodóvar pokušava da nas navede na to da je Benigno ipak samo čovek posvećen svom poslu. Kroz njegovu brigu o Aliciji, sve vreme se provlače sitna zrnca erotike, koje mi kao gledaoci, zbog uvrnutosti situacije, podsvesno odbijamo da prihvatimo. Činjenica da Benigno deluje srećno i sam tvrdi da je srećan, iako nema prijatelja, porodice ili ljubavnog partnera, samo podgreva sumnju da on oseća nešto dublje prema devojci u dubokoj komi o kojoj brine.

Kroz flešbekove, Almodóvar otkriva prošlost i jasno prikazuje pozadinu svih likova, njihova poznanstava i odnose, što situacije koje vidimo u prezentu filma čini još jezivijim. Benigno i Marco su iz daleka potpuno različiti dok je izbliza esencija njihovih života jako slična – promašeni su. Sve što njih dvojica imaju su nesvesne žene koje vole i o kojima brinu i jednog neobičnog prijatelja.

Almodóvar tokom filma flertuje sa erotičnošću i film nas, iako je nešto laganijeg ritma, drži napetim sve vreme, dok nam režiser u tragovima šapuće da će se desiti nešto što ne bi trebalo da se desi. Bitna tačka filma je scena dijaloga dva glavna lika, u kojoj jedan od likova sitnim koracima konačno prelazi granicu zdravog, koju od samog početka filma strepimo da će preći.

Nakon toga Pedro genijalno ubacuje sekvencu crno-belog filma o čoveku koji je, zbog otrova koji je popio, svakog dana sve manji i manji. Tu scenu mi posmatramo dok jedan od likova, koji je malo pre toga granicu tiho prešao, sada razvaljuje i ruši sva moralna načela.

Talk to Her nam govori o izgubljenim dušama koje ne znaju da li im njihove neobične ljubavi pomažu da nađu spas i utočište ili ih samo udaljavaju od istih. Tužna predstava o prijateljstvu koje je zaslužilo da bude rođeno, ali čak ni ono nije donelo sreću akterima, koji su uprkos svemu sreću zaslužili.

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 4 / 5. Ukupno glasova: 6

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published.

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Dekalog (1989 – 1990)

Dekalog je poljska televizijska serija (iako ga neki nazivaju i desetočasovnim filmom) koji su zajedno napisali jedan od najvećih filmskih umetnika Kšištof Kješlovski i njegov

Pročitaj više »
Filmovi
Movie hipster

The Northman (2022)

The Northman (2022) Robert Egers je sa svega dva dugometražna filma uspeo da stvori veliku bazu fanova koji su sa nestrpljenjem počeli da iščekuju svaki

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Dune
SPIDER-MAN: NO WAY HOME
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account