Hable Con Ella / Talk to Her (2002)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit

Pedro Almodóvar je poznati španski filmski stvaralac, u filmskom svetu cenjen i poštovan kao ogromna figura evropske kinematografije. Već više od 30 godina Pedrove filmove odlikuje šarenolikost i širok spektar tema kojima se bave. Pedro se u svojim filmovima bavi temama kao što su porodica, lični identitet, strast i neretko seksualnost. Široj publici često čudan ili nejasan, nekome zgražavajuč ili čak bolestan, Almodóvar je pod samog početka karijere uživao veliku naklonost kritičara i može se pohvaliti velikim brojem međunarodnih nagrada.

Na početku filma možemo videti Benigna (Javier Cámara) i Marca (Darío Grandinetti), u tom trenutku dva neznanca kako sede u publici posmatrajući predstavu. To je prvi, gotovo nevažan susret dva čoveka koje će u kasnijim fazama filma sudbina i te kako spojiti. Benigno, u svojim tridesetim godinama, radi kao medicinski tehničar. Deluje zadovoljan svojim poslom i uživlja obavljajući ga. Ceo njegov posao svodi se na brigu o Aliciji (Leonor Watling), lepoj, mladoj devojci u dubokoj komi. Marco je mešavina novinara i pisca, za život zarađuje pišući putopise. Njihove sudbine će se spojiti već na samom početku filma, kada Marcovu devojku, toreadoricu Lidiyu (Rosario Flores) na sceni napadne bik i gotovo je rastrgne, te ona, kao i Alicija, upadne u duboku komu, što Marcu daje zadatak da o njoj brine.

This image has an empty alt attribute; its file name is MV5BMTg0MDM0NDc0M15BMl5BanBnXkFtZTYwMzI3OTk2._V1_.jpg

Talk to Her prati dva traumatizovana čoveka koji kroz brigu o ženama u koje su zaljubljeni upoznaju jedan drugog, shvataju jedan drugog i sve više prepoznaju samog sebe jedan u drugom. Almodóvar se i u ovom filmu bavi sebi standardno širokim kolažom različitih tema. Istražuje seksualnost, prijateljstvo pa čak i slavu. Gledajući Benigna kako brine o Aliciji, sve vreme osećamo neku vatricu nelagodnosti i zabranjenog, iako Almodóvar pokušava da nas navede na to da je Benigno ipak samo čovek posvećen svom poslu. Kroz njegovu brigu o Aliciji, sve vreme se provlače sitna zrnca erotike, koje mi kao gledaoci, zbog uvrnutosti situacije, podsvesno odbijamo da prihvatimo. Činjenica da Benigno deluje srećno i sam tvrdi da je srećan, iako nema prijatelja, porodice ili ljubavnog partnera, samo podgreva sumnju da on oseća nešto dublje prema devojci u dubokoj komi o kojoj brine.

Kroz flešbekove, Almodóvar otkriva prošlost i jasno prikazuje pozadinu svih likova, njihova poznanstava i odnose, što situacije koje vidimo u prezentu filma čini još jezivijim. Benigno i Marco su iz daleka potpuno različiti dok je izbliza esencija njihovih života jako slična – promašeni su. Sve što njih dvojica imaju su nesvesne žene koje vole i o kojima brinu i jednog neobičnog prijatelja.

Almodóvar tokom filma flertuje sa erotičnošću i film nas, iako je nešto laganijeg ritma, drži napetim sve vreme, dok nam režiser u tragovima šapuće da će se desiti nešto što ne bi trebalo da se desi. Bitna tačka filma je scena dijaloga dva glavna lika, u kojoj jedan od likova sitnim koracima konačno prelazi granicu zdravog, koju od samog početka filma strepimo da će preći.

Nakon toga Pedro genijalno ubacuje sekvencu crno-belog filma o čoveku koji je, zbog otrova koji je popio, svakog dana sve manji i manji. Tu scenu mi posmatramo dok jedan od likova, koji je malo pre toga granicu tiho prešao, sada razvaljuje i ruši sva moralna načela.

Talk to Her nam govori o izgubljenim dušama koje ne znaju da li im njihove neobične ljubavi pomažu da nađu spas i utočište ili ih samo udaljavaju od istih. Tužna predstava o prijateljstvu koje je zaslužilo da bude rođeno, ali čak ni ono nije donelo sreću akterima, koji su uprkos svemu sreću zaslužili.

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 3.5 / 5. Ukupno glasova: 4

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Režiseri
Igor Gligorijević

Lars Henriks (1991-)

Lars Henriks je mladi nemački režiser indi filmova, koji do svoje tridesete godine iza sebe ima već desetak ostvarenja. Ovaj multitalentovani umetnik sam piše scenario

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Dune
SPIDER-MAN: NO WAY HOME
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account