Hable Con Ella / Talk to Her (2002)

Hable Con Ella (2002)

Pedro Almodóvar je poznati španski filmski stvaralac, u filmskom svetu cenjen i poštovan kao ogromna figura evropske kinematografije. Već više od 30 godina Pedrove filmove odlikuje šarenolikost i širok spektar tema kojima se bave. Pedro se u svojim filmovima bavi temama kao što su porodica, lični identitet, strast i neretko seksualnost. Široj publici često čudan ili nejasan, nekome zgražavajuč ili čak bolestan, Almodóvar je pod samog početka karijere uživao veliku naklonost kritičara i može se pohvaliti velikim brojem međunarodnih nagrada.

Na početku filma “Hable Con Ella” možemo videti Benigna (Javier Cámara) i Marca (Darío Grandinetti), u tom trenutku dva neznanca kako sede u publici posmatrajući predstavu. To je prvi, gotovo nevažan susret dva čoveka koje će u kasnijim fazama filma sudbina i te kako spojiti.

Benigno, u svojim tridesetim godinama, radi kao medicinski tehničar. Deluje zadovoljan svojim poslom i uživlja obavljajući ga. Ceo njegov posao svodi se na brigu o Aliciji (Leonor Watling), lepoj, mladoj devojci u dubokoj komi.

Marco je mešavina novinara i pisca, za život zarađuje pišući putopise. Njihove sudbine će se spojiti već na samom početku filma, kada Marcovu devojku, toreadoricu Lidiyu (Rosario Flores) na sceni napadne bik i gotovo je rastrgne, te ona, kao i Alicija, upadne u duboku komu, što Marcu daje zadatak da o njoj brine.

Hable Con Ella

Hable Con Ella” prati dva traumatizovana čoveka koji kroz brigu o ženama u koje su zaljubljeni upoznaju jedan drugog, shvataju jedan drugog i sve više prepoznaju samog sebe jedan u drugom. Almodóvar se i u ovom filmu bavi sebi standardno širokim kolažom različitih tema. Istražuje seksualnost, prijateljstvo pa čak i slavu. Gledajući Benigna kako brine o Aliciji, sve vreme osećamo neku vatricu nelagodnosti i zabranjenog, iako Almodóvar pokušava da nas navede na to da je Benigno ipak samo čovek posvećen svom poslu. Kroz njegovu brigu o Aliciji, sve vreme se provlače sitna zrnca erotike, koje mi kao gledaoci, zbog uvrnutosti situacije, podsvesno odbijamo da prihvatimo. Činjenica da Benigno deluje srećno i sam tvrdi da je srećan, iako nema prijatelja, porodice ili ljubavnog partnera, samo podgreva sumnju da on oseća nešto dublje prema devojci u dubokoj komi o kojoj brine.

Kroz flešbekove, Almodóvar otkriva prošlost i jasno prikazuje pozadinu svih likova, njihova poznanstava i odnose, što situacije koje vidimo u prezentu filma čini još jezivijim. Benigno i Marco su iz daleka potpuno različiti dok je izbliza esencija njihovih života jako slična – promašeni su. Sve što njih dvojica imaju su nesvesne žene koje vole i o kojima brinu i jednog neobičnog prijatelja.

Almodóvar tokom filma flertuje sa erotičnošću i film nas, iako je nešto laganijeg ritma, drži napetim sve vreme, dok nam režiser u tragovima šapuće da će se desiti nešto što ne bi trebalo da se desi. Bitna tačka filma je scena dijaloga dva glavna lika, u kojoj jedan od likova sitnim koracima konačno prelazi granicu zdravog, koju od samog početka filma strepimo da će preći.

Nakon toga Pedro genijalno ubacuje sekvencu crno-belog filma o čoveku koji je, zbog otrova koji je popio, svakog dana sve manji i manji. Tu scenu mi posmatramo dok jedan od likova, koji je malo pre toga granicu tiho prešao, sada razvaljuje i ruši sva moralna načela.

Talk to Her nam govori o izgubljenim dušama koje ne znaju da li im njihove neobične ljubavi pomažu da nađu spas i utočište ili ih samo udaljavaju od istih. Tužna predstava o prijateljstvu koje je zaslužilo da bude rođeno, ali čak ni ono nije donelo sreću akterima, koji su uprkos svemu sreću zaslužili.

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 4 / 5. Ukupno glasova: 6

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Metal Lords (2022)

Metal Lords (2022) I am talking to a girl. I’m not even afraid of her. Beer is amazing. Standardna tinejdžerska drama/komedija, ‘feel good’ filmić, o

Pročitaj više »
Glumci
Igor Gligorijević

Chloë Grace Moretz (1997-)

Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz, američka glumica nemačkog porekla, privukla mi je pažnju još kao mala devojčica u “The Amityville Horror” iz 2005. godine.

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account