Grof Drakula i ostale krvopije XII (’10s)

Dođosmo i do dvanaestog, za sada poslednjeg, teksta o vampirskim filmovima, koji će donekle pokriti ovu tematiku od 2010. godine do danas. Kao i do sada, dobrodošli ste da upotpunite ovaj post sopstvenim osvrtima na filmove koje sam možda izostavio, a vredni su pažnje.

30 Days of Night: Dark Days (2010)

Drakula

Let Me In (2010)

Vampiri su ekstremno popularni ovih dana. Oduvek je bilo vampirskih filmova, ali sada ih u zbiru sa serijama stvarno ima više nego što uspevam da ispratim. I većinom su blasfemija i poprilično bljuc. Mislim, vampiri izbegavaju sunce ne zato što ih ubija, već zato što na suncu svetlucaju… Treba li da ponovim… bljuc. Vampirski horori nisu zastrašujući, komedije su glupave, a TV serije… njih bolje da ni ne komentarišem. Vampire Diarrhea, Twilight… ja to ne mogu da posmatram ozbiljno, stvarno.

Ali ovo je nešto sasvim novo i drugačije, bar za mene. Jeste vampirski film, ali sa pristupom temi sa kakvim se do sada nisam susretao. Ovo nije horor, ni komedija, ni avantura, ni akcija. Ovo je donekle romantična drama detinjstva, tužna, mračna i neočekivana. Ništa spektakularno, ali opčinjavajuće emotivno.

9/10

Film je rimejk za američko tržište švedskog “Låt den rätte komma in” iz 2008. godine, ali meni se više dopada od originala.

Vampires Suck (2010)

Sad mi je žao što sam naslov “Still better love story than Twilight” potrošio na “Underworld

IMDb Bottom Rated Movies #57 je ‘so bad it’s good’ over-the-top parodija na “Sumrak sagu“.

Objektivno, film je loš i debilan ali, za razliku od originala, koji je sa budžetom od 400 miliona dolara i ozbiljnim namerama ispao loš, glup i dosadan, ovaj je sa desetinama puta manjim budžetom namerno loš i glup i neizmerno zabavan.

Iskopali su glumce koji većinom podsećaju na one iz originala i prilično ih dobro skidaju, a Džen Proske je i bolja riba i bolja glumica od tunjave Kristen Stjuart sa kojom se vešto sprda.

Film apsolutno ne zaslužuje ocenu koju mu dajem, ali s obzirom na sve gore navedeno jednostavno moram da mu dam bar jednu zvezdicu više nego originalu.

6/10

Fright Night (2011)

Rimejk istoimenog filma iz 1985. godine.

Abraham Lincoln: Vampire Hunter (2012)

Abraham Linkoln: lovac na vampire… koga bi ovaj naslov mogao da privuče u bioskop?! Na osnovu ovog naslova pomislio sam da je u pitanju ili neka parodija ili neka niskobudžetna budalaština i apsolutno nisam imao nameru da ga gledam. Ipak, radoznalost je pobedila i odlučio sam da bacim pogled na preskok, čisto da vidim u kom je film fazonu. Svašta sam očekivao od ovog naslova, ali da bude dobar film to svakako nisam. A ne da je dobar, nego je odličan.

Priča je neka vrsta alternativne istorije. Prati život Abrahama Linkolna od detinjstva do smrti ali kompletnu njegovu biografiju prožima borbom protiv vampira, pa čak vampire navodi i kao uzrok ropstva u Americi i građanskog rata, a način na koji je izvojevana pobeda kod Getisburga je naročito interesantan, ali neću više ništa reći da ne bih spojlovao.

Zanimljivo, ali ne i komplikovano. Ima elemente drame, horora, romanse, vesterna, natprirodnog, istorijskog, biografskog i akcionog filma. Inteligentni, dobro napisani i upakovani dijalozi, sa nekoliko duhovitih opaski. Izbor i performans glumaca je odličan, dobra režija i muzika, vrhunska produkcija i efekti koji u nekim scenama oduzimaju dah, naročito u scenama koje kombinuju stilove vesterna i Matriksa.

Sve u svemu, ja sam oduševljen.

9/10

Byzantium (2012)

Dark Shadows (2012)

Ugliest woman I’ve ever seen.

Nakon vekova zatočeništva, Barnabas Kolins, vampir, vraća se kući u Kolinsport, kako bi svojoj ukletoj porodici povratio staru slavu.

Film je baziran na istoimenoj seriji iz šezdesetih, s tim što znatno ozbiljniji i mračniji ton originala zamenjuje tipično Bartonovim humorom i bajkovitom atmosferom.

Vampiri, vukodlaci, veštice i duhovi nikada ne zastarevaju, naročito ne u izvedbi Džonija Depa, Mišel Fajfer, Helene Bonam Karter, Eve Grin, Džekija Erla Haleja i Kloi Grejs Morec, uz kameo nastupe Kristofera Lija i Alisa Kupera.

8/10

Only Lovers Left Alive (2013)

Džarmuš, neprikosnoveni gospodar ekstremno sporog psihodeličnog filma. Ukoliko ne volite spore filmove zaobiđite u širokom luku, jer u ovom filmu radnje praktično i nema. Film je baziran na karakterizaciji likova, građenju teške depresivne atmosfere i vizuelno je fenomenalan. Iako tehnički potpada pod vampirski žanr, odnosno fantastiku, film nema ni jednu odliku istog. Tilda i Tom su na dva sata postali stari bračni par vampira koji će učiniti da zaboravite da su vampiri samo plod mašte i doživite ovaj film kao izuzetno realističnu dramu. I naravno, Džarmuš ne bi bio Džarmuš da celu priču ne isprati odličnom psihodeličnom muzikom.

8,5/10

Dracula Untold / Drakula: Neispričano (2014)

What We Do in the Shadows (2014)

Deacon: “I think we drink virgin blood because it sounds cool.”

Vladislav: “I think of it like this. If you are going to eat a sandwich, you would just enjoy it more if you knew no one had fucked it.”

“Dokumentarac” o vampirskoj zajednici u Velingtonu. Tri vampira žive zajedno u modernom svetu, boreći se sa svakodnevnim životnim situacijama. Iako mi se u principu ne dopada, film ima svojih momenata i na trenutke ume da bude smešan. Toplo preporučujem ljubiteljima “Twilight“, “True Blood”, “Vampire Diaries” i sličnih umetničkih dostignuća, jer verujem da bi, kada bi stvarno postojali, ovo bio mnogo realističniji prikaz vampira.

5/10

Bloodsucking Bastards (2015)

Retko glup film. Na svu sreću traje ispod proseka, oko 80 minuta. Toliko je glup da mu to daje neki šarm. Mislim da ima socijalnu poruku i da je u suštini parodija na moderno poslovanje, ali to ga ne čini ništa manje glupim.

4/10

Prethodni postovi:

Grof Drakula i ostale krvopije I (’20s & ’30s)

Grof Drakula i ostale krvopije II (’40s)

Grof Drakula i ostale krvopije III (’50s)

Grof Drakula i ostale krvopije IV (’60s)

Grof Drakula i ostale krvopije V (1970)

Grof Drakula i ostale krvopije VI (1971-1972)

Grof Drakula i ostale krvopije VII (1973-1974)

Grof Drakula i ostale krvopije VIII (1976-1979)

Grof Drakula i ostale krvopije IX (’80s)

Grof Drakula i ostale krvopije X (’90s)

Grof Drakula i ostale krvopije XI (’00s)

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 0 / 5. Ukupno glasova: 0

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Metal Lords (2022)

Metal Lords (2022) I am talking to a girl. I’m not even afraid of her. Beer is amazing. Standardna tinejdžerska drama/komedija, ‘feel good’ filmić, o

Pročitaj više »
Glumci
Igor Gligorijević

Chloë Grace Moretz (1997-)

Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz, američka glumica nemačkog porekla, privukla mi je pažnju još kao mala devojčica u “The Amityville Horror” iz 2005. godine.

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account