Grof Drakula i ostale krvopije VIII (1976-1979)

Dracula père et fils / Drakula i sin (1976)

drakula

Nakon što je izjavio da više neće igrati Drakulu, Kristofer Li se ipak još jednom pojavljuje u ovoj ulozi. Mada, u njegovu odbranu, ime Drakula se u filmu ne pominje i njegov lik se navodi isključivo kao Grof. U pitanju je francuska komedija “Drakula i sin” u režiji Eduarda Molinara.

Pristup temi je sasvim drugačiji od Hamerovog i film donekle realistično prikazuje kako se vampiri, proterani iz svog zamka u Transilvaniji samo sa košuljom na leđima, snalaze bez igde ičega u modernom društvu. Dok sin radi noćnu smenu u mesari, kako bi imao pristup krvi, otac “glumi” vampira u reklami za pastu za zube.

Obojica se zaljubljuju u istu devojku, ali dok Drakula ženi da je povampiri i zadrži uz sebe kroz večnost, sin želi da uz nju postane čovek. Njihova međusobna otimačina oko devojke pretvara drugi deo filma u klasičnu slapstick komediju.

Objektivno, jedino što u ovom filmu valja je Kristofer Li, i donekle Bernard Menez koji igra njegovog sina, dok je sve ostalo, i tehnički i suštinski, prilično loše. Film je na trenutke pristojno duhovit, ali ne očekujte da ćete se pošteno ismejati. Ipak, bilo mi je zanimljivo da pogledam nešto novo i drugačije na ovu temu, i zbog toga ga preporučujem.

5/10

Count Dracula (1977)

Televizijski film “Grof Drakula” u BBC produkciji važi za najverniju ekranizaciju Stokerovog romana. Iako veran izvornom materijalu i tehnički prilično kvalitetno urađen, film sam jedva uspeo da izguram do kraja.

Lepota Džudi Bouker i drugačiji, ali odličan performans Luisa Džordana u naslovnoj ulozi nisu dovoljni da nadoknade lošu režiju, tempo koji je testirao granice mog strpljenja, sterilnu atmosferu i potpuni nedostatak bilo kakve emocije, dramatičnosti ili strave.

Dosadu su povremeno prekidali samo potpuno nepotrebni vizuelni efekti, posebno kadrovi Drakulinog lica u negativu, iritantna muzika i pojedine neverovatno glupe scene, među kojima se naročito ističe scena Renfildove smrti.

Subjektivno, želim da mu dam dvojku, ali ipak ne mogu da zanemarim postojanje objektivnih kvaliteta.

5/10

Ceo film možete pogledati ovde

Dracula (1979)

Gledao sam nebrojeno mnogo vampirskih filmova i serija, od čega četrdesetak vezanih za legendarnog grofa Drakulu, a najmanje deset direktnih adaptacija čuvenog romana Brema Stokera. Kada istu priču pogledate u previše filmova koji se razlikuju samo u nijansama, ta priča postaje prilično dosadna i film mora da bude stvarno jako dobar da bi se izdvojio iz te gomile i ostavio utisak. “Drakula” Džona Bedhama iz 1979. godine, godine koja je izrodila desetak filmova na ovu temu, jedan je od najupečatljivijih.

Više na linku: Dracula (1979)

8/10

Love at First Bite (1979)

I’m a doctor and I know what I’m doing

“Love at First Bite” je parodija na filmove o Drakuli, smeštena u disko okruženje sedamdesetih.

Oslanja se najviše na “Drakulu” iz 1931. godine, što je najuočljivije u performansima Džordža Hamiltona i Arta Džonsona, koji očigledno skidaju Lugošija i Dvajta Fraja. Takođe ima referenci i na “Dance of the Vampires” (1967) i “Scream Blacula Scream” (1973).

Priča u osnovi prati originalnu, ali je konstantno izvrće u parodiju i filuje gegovima i šalama. “Love at First Bite” je pametan i duhovit, ali mi iz nekog razloga, osim u nekolicini scena, nije bio smešan. Verovatno zato što i inače nisam ljubitelj sedamdesetih, film prosto nije ostavio jak utisak. Zabavio sam se, ali ga ne bih reprizirao.

6/10

Ceo film možete pogledati ovde

Nosferatu: Phantom der Nacht (1979)

Death is not the worst. There are things more horrible than death.

“Nosferatu” je jako lepo snimljen, pun prelepih pejsaža, i svaki kadar je umetnička fotografija. No, posle nekog vremena, posmatranje lepih prizora prestaje da drži pažnju, a nema ničeg drugog da je zadrži. Tempo je prespor i, nakon pola sata, radnje još uvek nema na pomolu.

A kada se Grof napokon pojavio na ekranu, utisci su mi bili podeljeni. Iako je šminka vrhunski odrađena i sama po sebi je malo remek-delo, efekat koji postiže u datom kontekstu je tragikomičan. Drakulina glava koja se pomalja iz mraka je nezaboravan, ali nimalo zastrašujuć prizor. Klaus Kinski jeste našminkan pažljivo i vešto, ali je idejno rešenje nešto između preraslog Džeksonovog Smeagola i anoreksičnog Ujka Festera iz Adamsovih. I prilično je gej.

Umesto na priču i likove, film se koncentriše na građenje atmosfere, na vizuelni aspekat praćen odličnim zvukom i zvučnim efektima. Ipak, nedostaje mu napetosti i jeze, te ta atmosfera više priliči nekoj istorijskoj drami nego hororu.

Kako je odmicao, bilo mi je sve jasnije da film i jeste drama. Akcenat je sa horora koji zbog Drakule proživljavaju smrtnici prebačen na težinu bremena besmrtnosti, do te mere da na trenutke Grof izaziva sažaljenje, ako ne i simpatije.

Skoro erotična scena između njega i Lusi, pred kraj filma, opasno je popravila opšti utisak, ali me je sam kraj jako razočarao.

Sve u svemu, moj subjektivni doživljaj je neka jaka šestica, eventualno sedmica, ali pošto tehnički gledano zaslužuje možda i desetku, daću mu kompromisnih

8/10

https://www.youtube.com/watch?v=xkbl5fsGYPw
Ceo film možete pogledati ovde

Salem’s Lot (1979)

Odlična adaptacija Stivena Kinga, koja se otima da se otrgne iz trosatnog dosadnog filma

Svakome, ko je iole upućen u Kingovo stvaralaštvo, biće na prvi pogled očigledno da se radi o adaptaciji Kinga, čak i ako nije čitao ovu kjigu. Priča prosto odiše Kingom i jako je dobra. Gluma, muzika, scenografija, sve je jako dobro.

Ali i pored toga sam par puta zadremao i morao da “premotavam” nazad. Priča jednostavno nema dovoljno materijala da popuni tri sata. Da su preuzeli sve detalje iz knjige, tri sata ni izbliza ne bi bilo dovoljno, ali kad su sveli priču na minimum, nije ostalo dovoljno da popuni tri sata smislenom sadržinom.

Pretpostavljam da je uzrok tolikom trajanju težnja da se postepeno izgradi napeta atmosfera, i sedamdesetih godina je film možda i postizao taj efekat, ali danas, ili bar meni, ovo je ekstremno dosadno.

6/10

Prethodni postovi:

Grof Drakula i ostale krvopije I (’20s & ’30s)

Grof Drakula i ostale krvopije II (’40s)

Grof Drakula i ostale krvopije III (’50s)

Grof Drakula i ostale krvopije IV (’60s)

Grof Drakula i ostale krvopije V (1970)

Grof Drakula i ostale krvopije VI (1971-1972)

Grof Drakula i ostale krvopije VII (1973-1974)

U nastavku možete pročitati:

Grof Drakula i ostale krvopije IX (’80s)

Grof Drakula i ostale krvopije X (’90s)

Grof Drakula i ostale krvopije XI (’00s)

Grof Drakula i ostale krvopije XII (’10s)

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 0 / 5. Ukupno glasova: 0

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Metal Lords (2022)

Metal Lords (2022) I am talking to a girl. I’m not even afraid of her. Beer is amazing. Standardna tinejdžerska drama/komedija, ‘feel good’ filmić, o

Pročitaj više »
Glumci
Igor Gligorijević

Chloë Grace Moretz (1997-)

Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz, američka glumica nemačkog porekla, privukla mi je pažnju još kao mala devojčica u “The Amityville Horror” iz 2005. godine.

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account