Grof Drakula i ostale krvopije VII (1973-1974)

El gran amor del conde Drácula (1973)

drakula

Count Dracula’s Great Love (1973)

(Velika ljubav Grofa Drakule)

Ovaj film je samo izgovor da nekoliko lepih žena pokaže svoje grudi. Glupavo smeće od scenarija, neuverljiva gluma, dosadna režija, loša montaža i jeftina produkcija čine ga verovatno najgorim Drakula filmom do tada. Ako odlučite da ga ipak pogledate zarad sisa, poštedeću vsas agonije gledanja čitave prokletinje. Pogledajte samo od 0:50:30 do 0:51:40 da vidite kako dve vampiruše isisavaju krv iz dojki treće i slobodno preskočite sve ostalo.

2/10

Scream Blacula Scream (1973)

Bolji od prvog

Još jednom se pokazalo da nastavci mogu biti bolji od originala. Iako “Scream Blacula Scream” nije ni najmanje strašan, za razliku od većine ovakvih fimova nije ni glup. Ima prilično dobro napisanu priču, sa umerenom dozom humora i zanimljivim likovima. Gluma je dobra, muzika još bolja i drži pažnju od početka do kraja. Ovo nije dobar horor, ali je sasvim pristojan niskobudžetni film koji vredi pogledati.

6/10

The Satanic Rites of Dracula (1973)

Jeste Drakula, nije horor

Iako je u pitanju Hamerov film o Drakuli, sa Kristoferom Lijem u glavnoj ulozi, ovo nije horor već krimi triler sa teorijom zavere. Ipak, uprkos originalnom pristupu temi, zanimljivoj ideji i dobroj glumačkoj ekipi, film je prilično dosadan.

5/10

Blood for Dracula (1974)

Almost unwatchable, but worth watching

Blood for Dracula” aka “Andy Warhol’s Dracula” od Endija Vorhola ima samo ime. Ova blago politizovana erotska horor komedija ima prilično dobru priču i prijatnu muziku, ali je sve ostalo jako loše. Na lošu glumu bi se čovek nekako i navikao, ali gluma i izgovor engleskog jezika velike većine glumaca je na nivou niskobudžetnih pornića i tako bolno para uši da čini film maltene negledljivim.

Tokom prvih pola sata bio sam na ivici da odustanem, ali kasnije priča postaje sve zanimljivija i čak donosi nekoliko stvarno vrhunskih momenata. Scene u kojima Drakuli pozli od krvi drolja, kao i scena gde liže sa poda krv koju je devica izgubila prilikom gubljenja nevinosti po meni spadaju u sam vrh treš kinematografije, i samo zbog tih par scena i načina na koji ih je Udo Kier odglumio neću ovom filmu dati jedinicu.

3/10

Dracula (1974)

Slušao sam samo reči hvale za Kurtisovu adaptaciju Stokerovog “Drakule” i sada, kada sam ga napokon pogledao, ostao sam zbunjen. Ovaj film je u skoro svakom pogledu loš. To što je jedna od verzija najvernijih izvornom materijalu nije samo po sebi dovoljno. Šta više, za nekoga ko je odgledao svaku verziju Drakule na koju je naišao to je velika mana, jer kada gledaš istu priču nebrojeno puta ona postaje bolno dosadna.

Ovaj film je klasična verzija priče koja ne donosi ni dašak originalnosti, pa u smislu same priče može biti zanimljiv samo onima koji se prvi put susreću sa njom. Ali film nije samo priča koju priča, i postoji nebrojeno načina na koje može da osvoji gledaoca. Ovaj nije iskoristio ni jedan.

Osim Džeka Palansa, koji nam donosi drugačiju, neobičnu, ali vrlo upečatljivu verziju Grofa, performansi ostalih glumaca su osrednji i nezanimljivi. Vizuelno film nema većih mana, ali nemam šta ni da pohvalim. Režija mi se ne dopada, tempo je prespor, a opšta atmosfera dosadna. Film nije strašan, nije napet, nije dramatičan, a humora nema ni u tragovima.

Jedino što mi je donekle razbilo dosadu su neverovatno glupe greške u filmu, koje su toliko očigledne da je jedino razumno objašnjenje za njihovo prisustvo to da je tvorce ovog filma prosto bolelo dupe da se potrude i informišu. Film smešta bugarski grad Varnu i rumunsku Transilvaniju u Mađarsku, a kada na početku filma Džonatan stiže u Drakulin dvorac u Transilvaniji u Mađarskoj, Mađari govore ruskim jezikom.

Ima tu još dosta glupih propusta koje lako možete primetiti ako se odlučite da gubite vreme na ovaj film, ali stvarno nema potrebe da ih nabrajam, jer već ovo je samo po sebi dovoljno da ugasim film. Iako nema uticaja na samu priču, govori o amaterizmu, neobrazovanosti i lenjosti autora, na osnovu kojih sam pretpostavio da će i ostali aspekti filma biti na niskom nivou. I bio sam u pravu.

4/10

Ceo film, sa humorističkim upadom Elvire (Mistress of the Dark) na polovini, možete pogledati ovde

The Legend of the 7 Golden Vampires (1974)

Count-Fu Dracula

Priča je originalna, zanimljiva i dobro razvijena. Kombinacija klasičnog ‘Van Helsing protiv Drakule’ zapleta sa kineskim kung-fu filmovima je, bar za mene, nešto potpuno novo, držala mi je pažnju i dobro me zabavila.

Ali film prosto vrišti “sedamdesete”. Potencijalno vrhunsku horor avanturu kvari neozbiljna atmosfera tipična za B produkciju ovog perioda. Konstantno preglumljivanje i maske i rekviziti, koji kao da su nabavljeni na odeljenju za dečije igračke kineske robne kuće, ne dozvoljavaju vam da se saživite sa filmom i u potpunosti doživite avanturu, jer prizori na ekranu dobrim delom filma ostavljaju budalast utisak parodije. A vojsku mrtvih i njihovo skakutanje naokolo bolje da i ne komentarišem.

Ovo je jedini film o Drakuli iz Hamer produkcije koji ne sadrži ime Drakula u svom nazivu i jedini u kome Drakulu ne glumi Kristofer Li, koji je odbio ulogu nakon što je pročitao scenario. Takođe, ovaj film navodi da je drakula proveo čitav vek, od 1804. do 1904. godine u Kini, što je kontradiktorno vremenskoj liniji ostalih Hamer filmova o čuvenom vampiru.

Ipak, originalnost i neobičnost priče, režija u kojoj se oseća uticaj Leonea i Kurosave (ili se bar meni tako čini) i sveukupno zabavna atmosfera izdvajaju ovaj film iz ostatka franšize i čine ga jednim od najinteresantnijih filmova Hamer produkcije. Vredi ga pogledati.

7/10

Ceo film možete pogledati ovde

Prethodni postovi:

Grof Drakula i ostale krvopije I (’20s & ’30s)

Grof Drakula i ostale krvopije II (’40s)

Grof Drakula i ostale krvopije III (’50s)

Grof Drakula i ostale krvopije IV (’60s)

Grof Drakula i ostale krvopije V (1970)

Grof Drakula i ostale krvopije VI (1971-1972)

U nastavku možete pročitati:

Grof Drakula i ostale krvopije VIII (1976-1979)

Grof Drakula i ostale krvopije IX (’80s)

Grof Drakula i ostale krvopije X (’90s)

Grof Drakula i ostale krvopije XI (’00s)

Grof Drakula i ostale krvopije XII (’10s)

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 0 / 5. Ukupno glasova: 0

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Metal Lords (2022)

Metal Lords (2022) I am talking to a girl. I’m not even afraid of her. Beer is amazing. Standardna tinejdžerska drama/komedija, ‘feel good’ filmić, o

Pročitaj više »
Glumci
Igor Gligorijević

Chloë Grace Moretz (1997-)

Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz, američka glumica nemačkog porekla, privukla mi je pažnju još kao mala devojčica u “The Amityville Horror” iz 2005. godine.

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account