Grof Drakula i ostale krvopije V (1970)

Drakula je sedamdesetih izgleda bio baš popularan. Iskopao sam na desetine filmova sa vampirskom tematikom, a pojedinih godina izlazilo je i po desetak. Zato ću se sa decenija prešaltati na godine, kako tekstovi ne bi bili kilometarski.

Nachts, wenn Dracula erwacht / Grof Drakula (1970)

drakula

Ovo je jedan od najpotcenjenijih filmova sa kojima sam se do sada susreo. Do svog vremena, “Count Dracula” Jesusa Franka je ubedljivo najvernija i najuverljivija adaptacija Stokerovog romana. Priča naravno nije identična originalu, ali je najpribližnija od svega do tada snimljenog.

Scenografija, muzika, režija, svemu je pristupljeno na sasvim drugačiji način od onog na koji smo do tada navikli, te film umesto bajkovite atmosfere, tipične za horore svog vremena, stvara iluziju stvarnog života.

Naročito je upečatljiva glumačka postava. Grofa Drakulu glumi legendarni Kristofer Li, glumac koji iza sebe ima oko tri stotine filmova i koji je glumio Drakulu više puta nego bilo ko drugi.

Interesantno je da je 1970. godine Li glumio Drakulu u čak četiri filma, a ovo je jedini film u kome Drakula ima brkove. Takođe, ovo je prvi film u kome se Drakula pojavljuje kao star čovek a zatim se pijući krv podmlađuje.

Klaus Kinski, otac Nastasje Kinski i glumac koji iza sebe ima oko 150 filmova (Markiz de Sad u “Marquis de Sade’s Justine”, grbavac u “For a Few Dollars More”), pokidao je ulogu Renfilda iako u filmu uopšte nema tekst. Toliko se uživeo u ulogu ludaka da je u scenama gde Renfild jede insekte stvarno jeo prave muve.

Nekoliko godina kasnije Renfild postaje Drakula u “Nosferatu the Vampyre” iz 1979.

Uloga Van Helsinga bila je namenjena Vinsentu Prajsu, ali je na kraju odigrao Herbert Lom (Inspektor Drajfus iz serijala “Pink Panter”).

Lusi glumi tragično preminula lepotica “kluba 27”, Soledad Miranda.

Iako veoma neobičan za svoj žanr, na mene je ostavio jak utisak. Jaka

8/10

https://www.youtube.com/watch?v=tJ9wtqcMTwI
Ceo film možete pogledati ovde

Scars of Dracula (1970)

Imam vrlo oprečne utiske o ovom filmu. Istovremeno je jedan od najboljih i jedan od najgorih Drakula filmova. Hajde prvo da nabrojim pozitivne strane.

Kada pogledate desetine Drakula filmova, presipanje iz šupljeg u prazno postane malo zamorno. Istina, ima ih koji odskaču od klasičnog šablona, pa čak i zaprepašćujuće originalnih, ali velika većina vrti identičnu priču sa neznatnim varijacijama.

Ovaj je prilično zanimljiv. Ne drži se osnovnog zapleta na koji smo navikli, Drakula ne kidnapuje devicu, nema profesionalnog lovca na vampire, likovi su znatno zanimljiviji nego u većini prethodnih filmova, i scenaristi su uspeli da pronađu način da ubiju Drakulu na originalan način sa kakvim se do sada nismo sretali, a da to ne ispadne glupo. Takođe, film je najagresivniji i najkrvaviji do sada.

S druge strane, scenografija i efekti su jako loši. Gluma je dobra, ali je sve osim toga neuverljivo, a naročito se ističu tragikomični slepi miševi i kulise koje glume zamak. Izuzetak je samo scena pokolja u crkvi koja je prilično uznemirujuća.

Pored toga, iako gajim veliku ljubav prema sisama, smatram da je velika mana ovog filma to što se kamera neuporedivo više i duže fokusira na sise nego na Drakulu. Sudeći po vremenu koje zauzimaju u odnosu na Drakulu, trebalo bi im dati imena i staviti ih u špici ispred Kristofera Lija.

Preporuka samo fanovima Hammer filma.

6/10

Taste the Blood of Dracula (1970)

Najbolji Hamerov Drakula do sada

Priča se direktno nastavlja na “Dracula Has Risen from the Grave“, nema nikakve veze sa Stokerovim klasikom niti sa ijednim prethodnim Drakula filmom. Kristofer Li u ulozi Grofa je prilično sporedan lik i više je neko ko kontroliše situaciju iz senke nego što se zapravo pojavljuje u filmu. Gluma, kostimi, scenografija i opšta atmosfera filma su vrhunac Hammer produkcije, a priča je originalna, zanimljiva i više triler nego horor.

Spojleri:

Putujući trgovac, nesrećnim sticajem okolnosti, nailazi na Drakulu u trenutku smrti (kraj “Dracula Has Risen from the Grave”) i odlučuje da uzme njegov ogrtač, medaljon, prsten i nešto krvi.

Neodređen period vremena kasnije, vidimo tri bogata sredovečna gospodina koje proždire dosada poslovnog i porodičnog života i koji jednom mesečno traže beg od života uglednih građana tako što se sastaju u javnoj kući. Tamo upoznaju okultistu koji im nudi da prodaju dušu đavolu.

Oni kupuju Drakuline stvari od trgovca i upuštaju se u ritual njegovog vraćanja u život, ali se za vreme ceremonije uspaniče i ubiju okultistu. Drakula oživljava i odlučuje da osveti svog slugu tako što će decu ove trojice navesti da ubiju očeve. Jedan od njih trojice ima sina i ćerku koji su u tajnim vezama sa ćerkom drugog i sinom trećeg, što dodatno produbljuje priču.

Ako vam se dopao makar jedan Hammer film, ovaj će vam se sigurno dopasti još više.

7/10

Prethodni postovi:

Grof Drakula i ostale krvopije I (’20s & ’30s)

Grof Drakula i ostale krvopije II (’40s)

Grof Drakula i ostale krvopije III (’50s)

Grof Drakula i ostale krvopije IV (’60s)

U nastavku možete pročitati:

Grof Drakula i ostale krvopije VI (1971-1972)

Grof Drakula i ostale krvopije VII (1973-1974)

Grof Drakula i ostale krvopije VIII (1976-1979)

Grof Drakula i ostale krvopije IX (’80s)

Grof Drakula i ostale krvopije X (’90s)

Grof Drakula i ostale krvopije XI (’00s)

Grof Drakula i ostale krvopije XII (’10s)

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 3.7 / 5. Ukupno glasova: 79

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Metal Lords (2022)

Metal Lords (2022) I am talking to a girl. I’m not even afraid of her. Beer is amazing. Standardna tinejdžerska drama/komedija, ‘feel good’ filmić, o

Pročitaj više »
Glumci
Igor Gligorijević

Chloë Grace Moretz (1997-)

Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz, američka glumica nemačkog porekla, privukla mi je pažnju još kao mala devojčica u “The Amityville Horror” iz 2005. godine.

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account