Grof Drakula i ostale krvopije IV (’60s)

The Brides of Dracula (1960)

Drakula

Što bi se reklo – isto sranje drugo pakovanje. Ima Drakula filmova koji nam predstavljaju originalne priče i koji su, čak i ako su loši, zabavni zbog svoje originalnosti, ali takvi su retki, a većinom su u osnovi ista priča kao u originalnom Drakuli sa detaljima koji variraju. Ovaj pripada toj većini.

Iako ne mogu ništa preterano da mu zamerim, nema ni čime da se pohvali. Na sasvim pristojnom nivou prežvakava već mnogo puta prežvakanu priču na prežvakan način. Ako do sada niste gledali Drakula filmove možda vam se i dopadne, ali ako ste gledali makar samo nekoliko njegovih prethodnika ovaj će biti totalno gubljenje vremena.

5/10

I tre volti della paura / Black Sabbath (1963)

Boris Karlof nam predstavlja tri kratke horor priče.

Prva je odlična, mada više podpada pod žanr trilera, druga je osrednja vampirska pričica, a ghost story na kraju je srednje žalosna. U proseku… prosek.

Originalni naslov filma je italijanski, režiser Italijan, glumci italijanski, francuski i engleski, svuda piše da je film italijanski, ali ili sam ja ćorav i blesav ili je film snimljen na engleskom pa sinhronizovan na italijanski, što je toliko iritantno da se ne da rečima opisati. Em italijanski jezik ne leži žanru, em ga sinhronizacija čini smešnim i potpuno ubija napetost originalne priče. Zašto su to radili ne znam, i ako neko zna u čemu je stvar, bio bih zahvalan da mi objasnite.

6/10

Ceo film možete pogledati ovde

Billy the Kid Versus Dracula (1966)

“Bili Kid protiv Drakule” … WTF ?!

Koliko god naziv filma obećavao potpunu budalaštinu, morate priznati da poprilično budi radoznalost… Očekivao sam miks vesterna i horora koji parodira ova dva kultna filma ili se uopšteno sprda sa žanrovima kao takvim. Iako sam mogao da se opkladim da je film glup, nadao sam se da je bar donekle zabavan i nešto me je teralo da ga pogledam. Ni kada sam video da nigde nema torenta nije mi se dalo da odustanem. Čak i kada sam ga napokon našao i video da je snimak katastrofalan jednostavno nisam mogao da odolim. I drago mi je što nisam.

Za detaljniju recenziju, putem ovog linka možete posetiti opširniji tekst u sekciji filmovi.

6,5/10

Dracula: Prince of Darkness (1966)

Direktni nastavak filma “Horror of Dracula” iz 1958. godine obiluje klišeima u priči kroz koju se smenjuje predvidivo i već viđeno. Takođe mu manjka napetosti i horor atmosfere. Doduše, da nisam gledao sve Drakula filmove koji mu prethode verovatno bi mi ostavio znatno bolji utisak, jer donosi neke sasvim originalne momente.

S jedne strane, kočijaš koji ostavlja putnike u sred nedođije da bi izbegao prolazak pored zamka po noći je scena koju već i vrapci na grani znaju, s druge, putnici koji “kradu” kočiju kako bi nastavili put, a onda shvataju da ne mogu da kontrolišu konje koji ih sami vode u zamak je prilično originalan pristup uvodnom delu priče.

Scene u krčmi, postavljen sto i nameštene sobe u zamku, scene sa Drakulom i njegovim pomoćnicima, sve je to već odavno ofucano. A onda odlična akciona scena potere i sasvim originalan i neočekivan način da se savlada Princ Tame.

Film obiluje neuverljivim scenama kojima protivtežu drži fantastična Barbara Šeli, čija lepota i gluma su, po meni, najveći adut ovog filma. Mnogo volim Kristofera Lija, a opet totalno mi je smešan u ulozi Grofa Drakule.

Nekoliko puta u toku filma sam pomišljao da batalim, a sada mi je drago što nisam propustio odličnu završnicu. Utisci su mi jako podeljeni. U svakom slučaju, bolji je od svog direktnog prethodnika iz 1958.

6/10

Dance of the Vampires (1967)

Horor komedija Romana Polanskog iz 1967, u Britaniji poznata pod imenom “Dance of the Vampires”, u Americi kao “The Fearless Vampire Killers aka Pardon Me, But Your Teeth Are in My Neck”, a u Jugoslaviji kao “Bal Vampira”, bezvremeni je klasik vampirskog filma.

Ova britansko američka kooperacija snimana je u Italiji i Polanskom je prvi film u boji i prvi u widescreen formatu.

Polanski je ovoj, već mnogo puta do tada viđenoj temi, pristupio na drugačiji i originalan način, pretvarajući horor zaplet u komediju. Najviše pažnje privlači za ono vreme prilično eksplicitna erotika i povezivanje vampirizma sa homoseksulanošću. Šeron Tejt je pozirala gola za Plejboj kao deo promocije filma.

Iako je u početku Polanski bio protiv Tejt, jer je sumnjao u njene glumačke sposobnosti, ona je ipak odigrala glavnu žensku ulogu i nakon premijere se čak i udala za Polanskog, a njemu je ovaj film omogućio da nastavi karijeru u Holivudu.

8/10

Dracula Has Risen from the Grave (1968)

Sam po sebi, ovo je jedan od boljih Hamerovih filmova. Iz filma u film definitivno se vidi napredak u svim aspektima, od scenarija, preko scenografije, efekata, režije i glume. Sa druge strane, ovo je ko zna koji po redu Drakula film koji ne donosi mnogo toga novog, i iako ima nešto drugačiji pristup i neke nove detalje, kao što je simbolika lutke na Marijinom krevetu, na primer, suštinski je isto sranje drugo pakovanje, a to već stvarno počinje da smara…

6/10

Prethodni postovi:

Grof Drakula i ostale krvopije I (’20s & ’30s)

Grof Drakula i ostale krvopije II (’40s)

Grof Drakula i ostale krvopije III (’50s)

U nastavku možete pročitati:

Grof Drakula i ostale krvopije V (1970)

Grof Drakula i ostale krvopije VI (1971-1972)

Grof Drakula i ostale krvopije VII (1973-1974)

Grof Drakula i ostale krvopije VIII (1976-1979)

Grof Drakula i ostale krvopije IX (’80s)

Grof Drakula i ostale krvopije X (’90s)

Grof Drakula i ostale krvopije XI (’00s)

Grof Drakula i ostale krvopije XII (’10s)

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 0 / 5. Ukupno glasova: 0

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Metal Lords (2022)

Metal Lords (2022) I am talking to a girl. I’m not even afraid of her. Beer is amazing. Standardna tinejdžerska drama/komedija, ‘feel good’ filmić, o

Pročitaj više »
Glumci
Igor Gligorijević

Chloë Grace Moretz (1997-)

Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz, američka glumica nemačkog porekla, privukla mi je pažnju još kao mala devojčica u “The Amityville Horror” iz 2005. godine.

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account