Grof Drakula i ostale krvopije III (’50s)

Blood of Dracula (1957)

Polovičan film (spojleri)

Prvo, ime filma je prevara, jer sa Drakulom i njegovom krvlju ama baš nikakve veze nema. Tagline je takođe bullshit: “In her eyes…desire! In her veins… the blood of a monster!” Ni ovo ama baš nikakve veze nema sa filmom.

Film počinje sporo i obećavajuće. Tinejdžerka ostaje bez majke. Otac se ponovo ženi a nju šalje u internatsku školu. Tamo je jedna od profesorki, pomoću prastare amajlije sa Karpata, hipnozom pretvara u vampira. Ona počinje da ubija svoje školske drugarice, a policija je bespomoćna. Školi preti zatvaranje. Njen dečko u novinama čita o dešavanjima u školi i dolazi da je nađe. Prilično ok zaplet, zar ne?!

Posle sat vremena filma, taman kad se zaleteo i postao zanimljiv, umesto akcije, misterije, tenzije, romanse, komedije ili bre bilo čega, kada očekujete još pola sata kulminacije i razrešenja, devojka jednostavno napada profesorku i obe ginu i kraj filma. Pravi motiv profesorke je donekle nagovešten ali ostaje potpuno nejasan. Da li je želela da preotme školu, da je zatvori, ljubomora, osveta… zašto dovraga. Šta je bilo sa školom, kako je policija zavela ceo slučaj, šta je sa dečkom…

Film je imao potencijal da se razvija, a oni su ga presekli u potpuno neočekivanom trenutku i samo nalepili završnu scenu bez ikakvog smisla. Nedorečeno i totalno upropašteno.

4/10

Ceo film možete pogledati ovde

Dracula (1958)

Prilično sam razočaran

Još jedan film o Grofu Drakuli. Ovoga puta nije u pitanju rimejk nekog od ranijih filmova, niti originalna priča inspirisana Drakulom, već je film direktna adaptacija romana Brema Stokera.

Tvorci su se žestoko potrudili da ovaj kultni roman pretoče u totalno neuzbudljiv, pa čak i dosadan film.

Izbor glumica mi nije najjasniji. Očigledno ih nisu birali po kvalitetu glume, pa kad već gluma nije bila presudan faktor u izboru mogli su makar da ih biraju po lepoti. Ove nit su lepe, nit su uverljive. Čak je i legendarni Kristofer Li totalno jadan i neubedljiv u ulozi Grofa Drakule.

Ovo je jedan od najlošijih Drakula filmova koje sam do sada video… Jedine svetle tačke u filmu su performans Pitera Kušinga u ulozi Van Helsinga i završna scena Drakuline smrti, koja je za ono vreme fascinantna.

4,5/10

The Return of Dracula (1958)

Originalan, ali slab

Osrednji niskobudžetni vampirski film, interesantan zbog svoje originalnosti u odnosu na prethodne Drakula filmove.

Dok su ostali mahom smešteni u prethodne vekove, ova priča se odvija u “sadašnjosti”, u američkom gradiću pedesetih godina 20. veka, a glavni akteri su par tinejdžera, tipično za filmove pedesetih godina, lokalni sveštenik i gradske “tetke”. Prilično neuobičajena pozadina za Drakula film.

Ipak, priča i likovi su dosta slabo razrađeni, zaplet je jednostavan i sve se odvija i završi jako brzo i jednostavno, kao u kratkometražnim crtaćima. Film je nekako dvodimenzionalan i ne uvlači nas dovoljno u priču, te nema dramske napetosti. Niti će vas romansa ispuniti emocijama, niti će vas horor elementi uplašiti.

Sve u svemu, zanimljiva ideja, za svoj budžet i vreme prilično kvalitetno odrađeno, ali nedovoljno razrađeno. Film ne uspeva da izgradi atmosferu koja bi ostavila snažan utisak. Neće vam biti dosadno, ali ćete ga verovatno ubrzo potpuno zaboraviti.

5,5/10

Ceo film možete pogledati na YT ovde

Prethodni postovi:

Grof Drakula i ostale krvopije I (’20s & ’30s)

Grof Drakula i ostale krvopije II (’40s)

U nastavku možete pročitati:

Grof Drakula i ostale krvopije IV (’60s)

Grof Drakula i ostale krvopije V (1970)

Grof Drakula i ostale krvopije VI (1971-1972)

Grof Drakula i ostale krvopije VII (1973-1974)

Grof Drakula i ostale krvopije VIII (1976-1979)

Grof Drakula i ostale krvopije IX (’80s)

Grof Drakula i ostale krvopije X (’90s)

Grof Drakula i ostale krvopije XI (’00s)

Grof Drakula i ostale krvopije XII (’10s)

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 3.5 / 5. Ukupno glasova: 96

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Metal Lords (2022)

Metal Lords (2022) I am talking to a girl. I’m not even afraid of her. Beer is amazing. Standardna tinejdžerska drama/komedija, ‘feel good’ filmić, o

Pročitaj više »
Glumci
Igor Gligorijević

Chloë Grace Moretz (1997-)

Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz, američka glumica nemačkog porekla, privukla mi je pažnju još kao mala devojčica u “The Amityville Horror” iz 2005. godine.

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account