Grof Drakula i ostale krvopije II (’40s)

Son of Dracula (1943)

Nisam imao velika očekivanja, jer već sam naziv zvuči kao otužan pokušaj da se od Drakule napravi franšiza. Posle filma “Drakula” usledilo je brdo filmova u fazonu “Drakulin sin”, “Drakulina ćerka”, “Drakulina kuća” i tako dalje. Zvuči totalno bezveze, zar ne…

Ali nije, film je stvarno dobar. Za početak, nije u pitanju klasičan horor, već je film više triler baziran na legendi o zloglasnom Grofu. Osim dobrog zapleta i još interesantnijeg obrta, film se odlikuje i, za ono vreme, odličnim efektima. Drakulino transformisanje iz ljudskog oblika u šišmiša ili izmaglicu i nazad nije samo nagovešteno kao ranije, već je direktno i vrlo uverljivo prikazano na ekranu. Gluma i režija su na visokom nivou i atmosfera filma je odlična. Za film iz 1943. godine ovo je stvarno jako dobro.

8/10

The Return of the Vampire (1943)

Dublja i višeslojnija nego u prethodnim Drakula filmovima, priča balansira između drame i trilera. Karakterizaciji likova je posvećeno mnogo više pažnje nego u bilo kom monster filmu iz ove epohe, gluma je solidna, a kamera, režija i efekti vrhunski. Za svoje vreme i u svom žanru, ovaj film je jednostavno savršen.

10/10

House of Frankenstein (1944)

Na ovaj film sam naleteo u okviru liste svih filmova u kojima se pojavljuje Drakula, a ovo je u stvari deo Frankenštajn franšize, ali objektivno gledano, i Drakula i Frankenštajnovo čudovište ovde su samo cameo.

Priča je u stvari o ludom naučniku koji želi da nastavi rad doktora Frankenštajna i osveti se ljudima koji su ga strpali u zatvor, u čemu mu pomaže grbavac Danijel, koji je pod raznim imenima neizostavni deo maltene svake horor priče, nekada kao Drakulin, a nekada kao pomoćnik ludih naučnika. U tom cilju oni pronalaze i vraćaju u život Grofa Drakulu, Frankenštajnovo čudovište i Vukodlaka.

Kako je prethodni film o Frankenštajnu, gde su spojili njegovo čudovište i Vukodlaka u istu priču, postigao veliki uspeh, sada su rešili da u film ubace pet čudovišta odjednom, a pride i mladu ciganku zarad malo romanse i ljubomore. Mnogo likova i prilično obimna priča spakovani su u nečto manje od 70 minuta, pa je zbrzanost najveća mana ovog ostvarenja. Od ovoga je opušteno mogao da se napravi film od dva sata koji će sve vreme držati pažnju.

Ipak, dobra priča i gluma pokrivaju ovaj nedostatak. Naročito se ističu Karlof u ulozi ludog naučnika, Čejni u svom trećem pojavljivanju u ulozi Vukodlaka i Kerol u ulozi grbavca, a i ostatak ekipe je na visokom nivou. Stvarno sam uživao i sigurno ću mu se još koji put vratiti.

7,5/10

House of Dracula (1945)

Budalaština kakva se retko sreće. Gluma, kamera, režija i ostale tehnikalije, sve je to na sasvim solidnom nivou kakav se i očekuje kod ovakvih filmova. Ali scenario je neverovatno loš.

Natrpali su brdo čudovišta i na silu ih povezali u zajedničku priču. Niti su se držali originalnih legendi, niti su se nadovezali na prethodne filmove, niti su smislili novu smisaonu celinu. Jednostavno su naguzili gomilu sada već otrcanih horor šablona u zbrzanu i natrpanu priču koja nit je originalna, nit je napeta, nit je zabavna, nit ima jasan zaplet i rasplet.

Počinje, traje i završava se bez ikakvog smisla i logike. Kao da su nasumično iseckali parčiće prethodnih monster filmova i nalepili ih zajedno. Scenario je najobičnija reciklaža i to sramotno amaterski urađena. Nije negledljivo, ali je apsolutno gubljenje vremena.

4/10

Ceo film možete pogledati ovde

Bud Abbott Lou Costello Meet Frankenstein (1948)

Ova rečenica se već otrcala, ali ajmo još jednom – za svoje vreme i u svom žanru ovaj film je pravi mali dragulj. Ponovo imamo Lugošija kao Drakulu, Čejnija kao Vukodlaka i Frankenštajnovo čudovište na jednom mestu, ali ovoga puta umesto horor klasika u pitanju je Abot i Kostelo komedija, i moram reći da mi se ovaj pristup mnogo više dopada. Nije materijal za Oskara, ali je 80 minuta fenomenalne zabave.

8/10

Ceo film možete pogledati ovde

Prethodni:

Grof Drakula i ostale krvopije I (’20s & ’30s)

U nastavku:

Grof Drakula i ostale krvopije III (’50s)

Grof Drakula i ostale krvopije IV (’60s)

Grof Drakula i ostale krvopije V (1970)

Grof Drakula i ostale krvopije VI (1971-1972)

Grof Drakula i ostale krvopije VII (1973-1974)

Grof Drakula i ostale krvopije VIII (1976-1979)

Grof Drakula i ostale krvopije IX (’80s)

Grof Drakula i ostale krvopije X (’90s)

Grof Drakula i ostale krvopije XI (’00s)

Grof Drakula i ostale krvopije XII (’10s)

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 0 / 5. Ukupno glasova: 0

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Metal Lords (2022)

Metal Lords (2022) I am talking to a girl. I’m not even afraid of her. Beer is amazing. Standardna tinejdžerska drama/komedija, ‘feel good’ filmić, o

Pročitaj više »
Glumci
Igor Gligorijević

Chloë Grace Moretz (1997-)

Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz, američka glumica nemačkog porekla, privukla mi je pažnju još kao mala devojčica u “The Amityville Horror” iz 2005. godine.

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account