Grof Drakula i ostale krvopije I (’20s & ’30s)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit

Poplava vampirskih filmova i serija u ovom veku me izuzetno iritira svojom ljigavo romantizovanom blasfemijom ovog popularnog mitosa, pa sam rešio da isperem mozak od tih budalaština povratkom na same početke. Do sada sam pogledao šezdesetak naslova koji se protežu od dvadesetih godina prošlog veka do danas, na koje ću se osvrnuti u ovom tekstu. U planu mi je još tridesetak, koje ću naknadno dodavati. Naravno, uvek ste dobrodošli da dopunite moje postove vašim favoritima koje sam možda izostavio.

Nosferatu, eine Symphonie des Grauens (1922)

Nemi film nemačkog režisera F.W. Murnaua bazira se na čuvenom romanu Brema Stokera i najstariji je sačuvani film o grofu Drakuli. Tužba Stokerove udovice zbog autorskih prava završila se uništavanjem svih poznatih kopija i negativa. Kopije za englesko govorno područje imale su drugačije titlove, i tek pola veka kasnije pronađena je jedina preživela originalna verzija. Verner Hercog ga je smatrao najvećim nemačkim filmom svih vremena i 1979. je režirao rimejk.

Interesantno je da smrtonosno dejstvo sunca na vampire, koje je jedna od osnovnih premisa vampirskog mitosa, najverovatnije potiče baš iz ovog filma, kao i urbana legenda da je glavni glumac Maks Šrek zapravo stvarno bio vampir.

Kako nisam ljubitelj, niti poznavalac nemog filma, ne osećam se kompetentnim da iznosim bilo kakva mišljenja o njegovom kvalitetu. Moja subjektivna ocena je

6/10

Ceo film možete pogledati ovde:

Dracula (1931)

The strength of the vampire is that people will not believe in him

Iako nije prva ekranizacija “Drakule”, Brauningova verzija sa Lugošijem je verovatno najlegendarnija. Ovo nije horor koji će da vas prepadne, već se više oslanja na građenje mračne atmosfere. Završnica je nažalost slaba, ali je Bela Lugoši verovatno načuveniji i diskutabilno najbolji Drakula svih vremena.

7/10

Drácula (1931)

Odmah da se ogradim – nisam odgledao ovaj film u celosti i sve što napišem zasnovano je na odgledanih oko pola sata i informacijama pokupljenim od drugih gledalaca. Iz istog razloga neću ga ni ocenjivati.

Ovo nije španski film. Ovo je američki film Universal studija snimljen na španskom jeziku. U to vreme filmovi se nisu titlovali već je isti film sniman za svako govorno područje ponaosob. Brauningov “Drakula” sa Lugošijem i Melfordov “Drakula” sa Vilarisom su suštinski isti film. Rađeni su po istom scenariju, sa istom scenografijom, istim kostimima, istom opremom, u istom studiju i bukvalno u isto vreme, ali sa različitim režiserom i glumcima. Studio se namesti za određene scene, zatim “engleska” ekipa snima određeni deo scenarija u toku dana, a kada oni završe uleće “španska” ekipa i snima to isto tokom noći. Neki tvrde da je “španska” verzija bolja jer su imali priliku da posmatraju snimanje “engleske” verzije i da uče na njihovim greškama i ispravljaju ih u hodu. Takođe, “španska” verzija je nesto duža jer ima više dijaloga. I u nekim scenama režija je bolja.

Pola sata ekstra trajanja, više dijaloga i potencijalno bolji režiser ne čine film boljim sami po sebi. Dva su razloga zašto sam odustao posle pola sata i ostatak samo pretrčao na preskok. Ovaj film je najvećim delom od slike do slike i od reči do reči kopija “engleske” verzije koju sam gledao relativno skoro i pritom je u svakom pogledu znatno lošiji, pa mi je bilo ekstremno dosadno. Gluma je srednje žalosna i otužna. Glumačka ekipa je skupljena s koca i konopca, ima tu i Španaca i Meksikanaca i koječega još, pa govore više različitih dijalekata Španskog u istom dijalogu. Pritom, Melford nije govorio, pa čak ni razumeo Španski, a ne režira se samo kamera, već i glumci, što nikako ne ide ako te glumce ni reč ne razumeš.

Sve u svemu, loša gluma, loš Španski i 90% filma vec viđeno u mnogo boljoj Brauningovoj verziji čine ovaj film dobrim samo za izbegavanje. Preporučujem ga samo ekstremnim fanovima originalnog “Drakule”, zbog to malo dodatnog materijala i par bolje izrežiranih scena, više kao kuriozitet nego kao dobar film. Ako je verovati komentatorima sa španskog govornog područja, ako ste dobar poznavalac Španskog biće vam dodatno zabavno zbog katastrofalne upotrebe jezika.

Mark of the Vampire (1935)

Ako budete gledali ovaj film, što svakako toplo preporučujem, u početku ćete imati utisak da gledate samo još jednu od nebrojeno mnogo adaptacija klasičnog Drakula scenarija. Jednu od boljih doduše.

Lugoši kao Grof je bio i ostao neprevaziđen, Karol Borland kao Luna je postavila standard za Vampiru/Elviru, a i svi ostali su na prilično visokom nivou za to vreme. Ipak, filmove po ovom scenariju sam gledao puno puta i pomislio sam da ovaj batalim, jer koliko god dobar bio dosadno je sto puta gledati istu priču. Ali zaintrigiralo me je što se grof ne zove Drakula i što su sva imena drugačija od onih na koja smo navikli.

A onda priča lagano počinje da odstupa od standardnog scenarija vodeći nas ka potpuno neočekivanom preokretu. Bio sam iskreno iznenađen i oduševljen novim razvojem priče kada sam ukapirao da ovo nije klasični horor-Drakula, već triler, a iz ugla tadašnjih gledalaca možda čak i mindfuck. Nisam imao pojma da su se tridesetih snimali filmovi u ovom fazonu. Stvarno prijatno osveženje u moru sličnih filmova iz tog vremena.

9/10

Dracula’s Daughter (1936)

Prijatno sam iznenađen. Očekivao sam horor u stilu tridesetih, a dobio solidnu dramu. Ovaj film nema dodirnih tačaka sa klasičnim Drakula i Frankenštajn filmovima tog doba. Kratak je, ima malo akcije i nema efekata. Nista spektakularno, ali veoma prijatno za gledanje. Ima dobru atmosferu i ne zamara. Uživao sam i, koliko god to suludo zvučalo, bolji mi je od “Drakule” iz 1931. čiji je direktni nastavak (počinje scenom kojom se “Drakula” završava).

7,5/10

U nastavku:

Grof Drakula i ostale krvopije II (’40s)

Grof Drakula i ostale krvopije III (’50s)

Grof Drakula i ostale krvopije IV (’60s)

Grof Drakula i ostale krvopije V (1970)

Grof Drakula i ostale krvopije VI (1971-1972)

Grof Drakula i ostale krvopije VII (1973-1974)

Grof Drakula i ostale krvopije VIII (1976-1979)

Grof Drakula i ostale krvopije IX (’80s)

Grof Drakula i ostale krvopije X (’90s)

Grof Drakula i ostale krvopije XI (’00s)

Grof Drakula i ostale krvopije XII (’10s)

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 3.3 / 5. Ukupno glasova: 3

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published.

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Glory (1989)

Glory (1989) We fight for men and women whose poetry is not yet written but which will presently be as enviable and as renowned as

Pročitaj više »
Filmovi
Movie hipster

Carrie (2002)

Carrie (2002) “Carrie” je prvo Kingovo delo koje sam čitao, te sam emotivno jako vezan za njega. Knjiga ima tri adaptacije. Prva, najpoznatija adaptacija, i

Pročitaj više »
Filmovi Movie Hipster
Movie hipster

The Shining (1997)

The Shining (1997) Stephen King smatra se sa pravom kraljem horora u modernoj svetskoj književnosti. Jedno od njegovih najpoznatijih dela svakako je “The Shining”. Delo

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Dune
SPIDER-MAN: NO WAY HOME
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account