Green Book (2018)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit

Green Book

Green Book je prvi ozbiljan, dramski film Petera Farrellyja (poznat po komedijama kao što su Dumb and Dumber, There’s Something About Mary, Me, Myself & Irene) i odmah pun pogodak – osvojio je tri Oskara i tri Zlatna globusa i to u oba slučaja za najbolji film, sporednu mušku ulogu (Mahershala Ali) i originalan scenarij. Sve skupa je do sada u konkurenciji najboljih sakupio 55 nagrada i 122 nominacije od raznih filmskih udruženja i po mnogobrojnim filmskim festivalima.

Ako vam te nagrade ne pobuđuju interes, jer mislite kako su to sve neka “hoch” nadmudrivanja i namještanja raznih lobbyja, onda će vas sigurno privući informacija da je film koštao mizernih 23 mil $, a do sada ostvario zaradu od cca 322 mil $. Dakle, film je itekako prihvaćen i od široke publike mada u sebi nema ništa komercijalno, ni fascinantne specijalne efekte, ni razvikane velike hollywoodske zvijezde, a ni neku priču koja vas privuče na prvo čitanje. Zbog čega je onda Green Book poseban?

Dakle, što se tiče same radnje filma, snimljen je po istinitim događajima i prati turneju dva glavna lika po dubokom jugu Amerike tijekom 1962. godine. Tko su glavni likovi? Poznati afro-američki pijanist Don Shirley (odličan Mahershala Ali) i Tony Lip Vallelonga (neprepoznatljiv Viggo Mortensen), izbacivač talijansko-američkog podrijetla koji je spletom okolnosti prihvatio posao Donovog vozača i tjelohranitelja. Ovako napisano ne izgleda posebno zanimljivo, međutim to dvoje neobično običnih ljudi, u atipičnim ulogama koje im je namijenio život, gdje je afro-amerikanac “gazda” i obrazovani gospodin, a bijelac “sluga” i neobrazovan primitivac, suočeni sa svijetom rasizma i predrasuda i jedan s drugim, kao i sami sa sobom, otkrivaju sloj po sloj, kako licemjernog društva koje ih okružuje, tako i svojih strahova, zabluda i maski iza kojih su se skrivali cijelog života.

Viggo Mortensen je bio prvi Farrellijev izbor za ulogu Tonyja, ali se bojao da će je ovaj odbiti. Viggo je pak bio oduševljen scenarijem i nakon što je potvrdio svoje sudjelovanje u filmu odmah je otišao u New York upoznati obitelj Vallelonga i odgledao cijelu seriju The Sopranos kako bi se upoznao s kulturom talijanske mafije i njihovim snalaženjem u Americi. Nabacio je prije samog snimanja 9 kg za ovu ulogu i to svakodnevno jedući talijansku kuhinju, puno pizza i tjestenine. Kako u samom filma ima dosta scena u kojima jede, a scene su se često snimale po više puta, tako se i njegova težina povećavala i tijekom samog snimanja filma pa je kasnije imao problema sa skidanjem kilaže.

Interesantna je činjenica da su u obiteljskim scenama većinu uloga odradili stvarni rođaci Tonyja Vallelonge i njegove supruge Dolores kako bi taj talijanski temperament bio dočaran što vjerodostojnije. Također, scene zimske oluje u filmu su snimane tijekom prave oluje. Naime, režiser Peter Farrelly je zamolio cijelu filmsku ekipu da ostanu duže na trenutnom setu u Louisiani iako su se zbog snimanja zimskih scena trebali prebaciti u Minnesotu, a samo zato jer je osjetio miris snijega u zraku. I zaista, snijeg je uskoro počeo padati.

Film je dobio naziv po vodiču “The Negro Motorist Green book” kojeg su afro-amerikanci koristili u to doba za pronalaženje motela i restorana u koje im je bio dozvoljen pristup i korištenje njihovih usluga.

Green Book

Predivne glumačke bravure, kao i odličan scenarij i dijalozi, koji svojom jednostavnošću i toplinom ostanu dugo odjekivati u vašim mislima, čine ovaj film posebnim kolačićem i jednim od rijetkih iznenađenja među filmovima te godine. Toplo preporučam, ako već niste, pogledajte ovaj film što prije. Nakon njega ćete se, i to vam garantiram, osjećati puno bolje.

Još tekstova istog autora:

Sound of Metal (2019)

The Mule (2018)

Richard Jewell (2019)

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 4.6 / 5. Ukupno glasova: 9

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published.

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Glory (1989)

Glory (1989) We fight for men and women whose poetry is not yet written but which will presently be as enviable and as renowned as

Pročitaj više »
Filmovi
Movie hipster

Carrie (2002)

Carrie (2002) “Carrie” je prvo Kingovo delo koje sam čitao, te sam emotivno jako vezan za njega. Knjiga ima tri adaptacije. Prva, najpoznatija adaptacija, i

Pročitaj više »
Filmovi Movie Hipster
Movie hipster

The Shining (1997)

The Shining (1997) Stephen King smatra se sa pravom kraljem horora u modernoj svetskoj književnosti. Jedno od njegovih najpoznatijih dela svakako je “The Shining”. Delo

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Dune
SPIDER-MAN: NO WAY HOME
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account