Orson Welles (1915-1985)

George Orson Welles (1915-1985)

Orson Vels, inovativni američki režiser, glumac, scenarista i producent, smatra se jednim od najvećih i najuticajnijih imena u svetu filma, te zaslužuje da se među prvima nađe na našem sajtu. Nažalost, gledao sam samo tri filma ovog velikana sedme umetnosti, te bih vam bio zahvalan na prilozima u vidu tekstova o samom Velsu ili bilo kojem od njegovih filmova. Hvala.

Citizen Kane (1941)

Orson Welles

Rosebud

There’s only one person in the world who’s going to decide what I’m going to do and that’s me.

Kada sam prvi put gledao ovaj film jedva sam se naterao da ga pogledam do kraja. Vrhunska fotografija, režija, montaža, muzika, snažna atmosfera, odlična studija ličnosti… i dosada. Iz nekog razloga bio mi je nesnosno dosadan i to je u potpunosti potisnulo sve kvalitete u drugi plan. Kome god da sam rekao da mi se film nije dopao svi su se iščuđavali, a ja godinama nisam mogao da se nateram da mu (ili sebi) pružim drugu šansu.

Istu grešku sam napravio sa Kjubrikovom “Odisejom”, koju sam nakon decenija odustajanja na pola napokon odgledao u celosti i izašao iz bioskopa oduševljen. To me je motivisalo da ponovim još neke kultne klasike koje sam na prvu loptu otpisao.

“Građanin Kejn” nije na mene imao ni izbliza tako jak efekat kao “Odiseja”, ali ovoga puta sam ga izgurao bez zevanja i ostavio je znatno bolji utisak nego ranije. Objektivni kvaliteti koji ga čine bezvremenim remek-delom su neosporni, a sada, kada sam i pomalo čitao o filmu, dodatno sam pod utiskom nekih zapanjujućih činjenica.

Velsu je ovo prvi “pravi” film. Učestvovao je u pisanju scenarija, režirao, glumio glavnu ulogu i producirao ga sa svojih samo 25 godina, pritom lično pokupivši Oskara za scenario i nominacije za glavnu ulogu i režiju, kao i još 6 nominacija za film uključujući i onu za film godine.

Filmovi “Stagecoach” iz 1939. i “Rebecca” iz 1940. imali su veliki uticaj na Velsa te se u ovom filmu mogu videti mnoge sličnosti u priči, scenografiji i tehnikama snimanja.

Tu je još mnogo interesantnih informacija koje sam pročitao pre nego što sam reprizirao film i koje su mi pomogle da ga sagledam u potpuno novom svetlu. Ko zna, možda se posle još kojeg gledanja popne i do desetke, ali za sada

8,5/10

The Magnificent Ambersons (1942)

Not my cup of tea

Kakva gomila degenerika. Sve go kreten do kretena. Kolekcija nesrećnih, promašenih, protraćenih života, a da pritom nisu kolateralna šteta tuđih ambicija ili žrtve više sile i nesrećnog sticaja okolnosti. Jok bre, sami su se sebi usrali u život i to bez objektivnih racionalnih razloga. Mislim, znam ja da je to samo film, al ne da su mi digli pritisak, na milion… Kakve budalčine da te Bog sačuva. Možda sam ja glup za umetnost, al ove boleštine stvarno ne mogu da svarim.

6/10

Touch of Evil (1958)

Film kome treba vremena da vam se zavuče u dušu, ali kada se utisci slegnu nećete zažaliti

Da sam ocenjivao ovaj film odmah pošto sam ga odgledao, ocena bi bila znatno niža. Ovo nije jeftina zabava koja se gleda sa pola mozga i pruža trenutnu satisfakciju. Dok sam ga gledao bio mi je pomalo naporan, čak možda dosadan. Ali narednih dana nisam mogao da ga izbacim iz glave.

Priča je odlično osmišljena, ne da zabavi, već da uz pomoć noar atmosfere zadre u dubinu ljudske duše i prikaže njenu mračnu stranu. Mnogo je filmova snimljeno sa ovom tematikom, ali oni su većinom akcije i trileri, dok je ovaj suštinski drama.

Hestona ne bih komentarisao jer ga ne volim naročito, ali je Orson Vels, pored toga što je napisao odličnu priču i režirao film u kom je skoro svaki kadar umetničko delo noara, savršeno izneo ulogu ostarelog inspektora, koga je velika porodična nesreća iz prošlosti, uz ne malu pomoć alkohola, oterala na mračnu stranu. A u glavnoj ženskoj ulozi je prelepa Dženet Li, koju sigurno znate iz Hičkokovog “Psiha”.

8/10

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 0 / 5. Ukupno glasova: 0

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Metal Lords (2022)

Metal Lords (2022) I am talking to a girl. I’m not even afraid of her. Beer is amazing. Standardna tinejdžerska drama/komedija, ‘feel good’ filmić, o

Pročitaj više »
Glumci
Igor Gligorijević

Chloë Grace Moretz (1997-)

Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz, američka glumica nemačkog porekla, privukla mi je pažnju još kao mala devojčica u “The Amityville Horror” iz 2005. godine.

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account