Geoff Murphy (1938-2018)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit

Geoff Murphy (1938-2018)

Geoff Murphy bio je novozelandski režiser, producent, scenarista i nastavnik, koji se bavio i specijalnim efektima i svirao trubu. Najviše se istakao tokom renesanse novozelandskog filma u drugoj polovini sedamdesetih godina prošlog veka. Iako nije naročito poznat široj publici, neki od filmova na kojima je radio spadaju među moja omiljena ostvarenja, te sam rešio da mu posvetim kratak osvrt. Ako ništa drugo, gledali ste trilogiju “Gospodara prstenova” gde je bio second-unit director (kako god se to zvalo na našem jeziku). Ukoliko jeste gledali neki njegov film koji nisam pomenuo, bio bih vam zahvalan da ostavite sopstveni osvrt/recenziju u komentarima.

The Quiet Earth (1985)

Čovek se budi i sve je nekako čudno, ali mora da prođe neko vreme dok ne ukapira da su svi nestali i da je izgleda poslednji čovek na svetu. U prvom delu filma prolazimo sa njim kroz sve psihološke faze, preko ludila, sve dok ne povrati kontrolu i pokuša da se organizuje.

Gledao sam nekoliko ostvarenja na ovu temu i čini mi se da je ovaj film najuverljivije prikazao stvari. Zatim se radnja zahuktava i polako magična atmosfera ovog filma počinje da se gubi. Ipak, film drži paznju i kvalitet sve do samog kraja.

A kraj… kraj mi uopšte nije jasan i imam utisak kao da su ga nalepili iz nekog drugog pogrešnog filma. Pretpostavljam šta su njime hteli da postignu, ali meni je pokvario celokupni utisak filma.

7/10

Young Guns II (1990)

Kao klinac bio sam veliki fan grupe Bon Jovi i pesma “Blaze of Glory” bila je jedini razlog što sam gledao ovaj film. Trebalo je da u film ubace “Wanted Dead or Alive”, ali je Džon smatrao da je tekst neprikladan, te je odlučio da napiše novu pesmu specijalno za “Young Guns II”. Ova pesma postala je jedan od njihovih najvećih hitova, a Džon ima cameo u filmu, te sam definitivno morao da ga pogledam. Drago mi je da jesam.

Ova vestern drama/avantura donosi nam priču o Biliju Kidu i Petu Garetu. Vrhunska glumačka postava, odlična karakterizacija likova, priča sa dubinom, mnogo uzbudljive akcije i fenomenalne muzike, krunisani su legendarnom “Blaze of Glory”

8/10

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 2 / 5. Ukupno glasova: 1

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published.

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Glory (1989)

Glory (1989) We fight for men and women whose poetry is not yet written but which will presently be as enviable and as renowned as

Pročitaj više »
Filmovi
Movie hipster

Carrie (2002)

Carrie (2002) “Carrie” je prvo Kingovo delo koje sam čitao, te sam emotivno jako vezan za njega. Knjiga ima tri adaptacije. Prva, najpoznatija adaptacija, i

Pročitaj više »
Filmovi Movie Hipster
Movie hipster

The Shining (1997)

The Shining (1997) Stephen King smatra se sa pravom kraljem horora u modernoj svetskoj književnosti. Jedno od njegovih najpoznatijih dela svakako je “The Shining”. Delo

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Dune
SPIDER-MAN: NO WAY HOME
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account