Gaslight (1944)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit

Gaslight (1944)

The whole place seems to smell of death.

U Londonu, krajem devetnaestog veka, poznata operska pevačica je misteriozno ubijena. Njena sestričina, koja je živela s njom, istraumirana napušta kuću u kojoj se ubistvo odigralo i seli se u Italiju kod porodičnog prijatelja.

Godinama kasnije, zaljubljuje se u misterioznog muškarca, udaje se za njega i zajedno se vraćaju u kuću koju je nasledila od tetke, mesto koje budi nemile uspomene i traume koje izbijaju na površinu. Muž, koji naizgled pokušava da joj pomogne da prebrodi ove traume i od prošlosti se okrene ka budućnosti, u stvari od starta ima skrivene motive i, zarad postizanja nekog svog tajnog cilja, sistematski je udaljava od spoljnog sveta i postepeno tera u ludilo.

“Gaslight” Džordža Cukora je rimejk nekoliko godina starijeg istoimenog britanskog filma, baziranog na pozorišnoj predstavi Patrika Hamiltona, autora detektivske melodrame “Rope”, koju je u film adaptirao legendarni Alfred Hičkok. U brodvejskoj verziji predstave “Gaslight” glavnu mušku ulogu igrao je Vinsent Prajs i, iako je Čarls Bojer zasluženo nominovan za Oskara, mislim da bi Prajs bio još upečatljiviji. Doduše, kada je Prajs u pitanju, isuviše sam pristrasan da bih bio iole objektivan.

Gaslight

Film je nominovan za sedam Oskara, od čega je osvojio dva. Gorepomenutom, za Oskara nominovanom Čarlsu Bojeru, partnerka je Ingrid Bergman, koja je stvarno uverljivo iznela ulogu zatočene drage i transformaciju od razdraganog devojčurka, preko žene koja tone u depresiju i ludilo, do osvetničkog besa, i time obezbedila svog prvog Oskara.

Priča je dobro napisana i vešto pretočena na platno. Kombinaciji psihološke i melodrame, sa elementima trilera, doprinose uverljiva gluma i gotsko-noar atmosfera, koje polako i postepeno izgrađuju napetost, sve dok ne postane gotovo opipljiva i kulminira u snažnoj emotivnoj završnici. Nominacije za najbolji scenario, najbolji film, crno-belu fotografiju i scenografiju se podrazumevaju. Doduše, osvojio je samo ovog poslednjeg.

8,5/10

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 0 / 5. Ukupno glasova: 0

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published.

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Glory (1989)

Glory (1989) We fight for men and women whose poetry is not yet written but which will presently be as enviable and as renowned as

Pročitaj više »
Filmovi
Movie hipster

Carrie (2002)

Carrie (2002) “Carrie” je prvo Kingovo delo koje sam čitao, te sam emotivno jako vezan za njega. Knjiga ima tri adaptacije. Prva, najpoznatija adaptacija, i

Pročitaj više »
Filmovi Movie Hipster
Movie hipster

The Shining (1997)

The Shining (1997) Stephen King smatra se sa pravom kraljem horora u modernoj svetskoj književnosti. Jedno od njegovih najpoznatijih dela svakako je “The Shining”. Delo

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Dune
SPIDER-MAN: NO WAY HOME
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account