Full Metal Jacket (1987)

Full Metal Jacket (1987)

In a world of shit

“Full Metal Jacket” prati grupu mladića od početka njihove obuke za marince, preko dolaska u Vijetnam, sve do kulminacije priče, kada je njihova jedinica uletela pod nišan snajperiste u ruševinama nekog grada. Podeljen je na period obuke u vojnom kampu i period na ratištu, dva segmenta čije su priča i atmosfera u upečatljivom kontrastu, tolikom da se mogu doživeti kao zasebni filmovi.

Personally, I think, uh… they don’t really want to be involved in this war. You know, I mean… they sort of took away our freedom and gave it to the, to the gookers, you know. But they don’t want it. They’d rather be alive than free, I guess. Poor dumb bastards.

Prvi segment prikazuje fizički trening i vojnu obuku, praćene slamanjem individualnosti i ljudskosti u regrutima i njihovim pretvaranjem u mašine za ubijanje. Ovde se naročito ističu performansi R. Li Ermija, nemilosrdnog narednika čiji se metodi graniče sa zlostavljanjem, i Vinsenta D’Onofria, koji igra blago zaostalog i gojaznog regruta, koji se psihički slama pod pritiskom maltretiranja i ispiranja mozga. Njegova finalna scena meni je bila najupečatljiviji i najjeziviji momenat u filmu, koji stoji rame uz rame sa Nikolsonovim performansom u filmu “The Shining”. Iako ovaj prvi segment traje ispod sat vremena, on je savršeno zaokružena samostalna celina, koja bi i bez drugog segmenta bila vrhunski film.

Full Metal Jacket

Drugi segment se, po meni, utapa u more sličnih ratnih filmova i priča na mene nije ostavila naročit utisak, ali ga Kjubrikova režija ipak izdiže nešto iznad proseka. Mada, ja baš i nisam ljubitelj ratnih filmova (čitaj: izrazito ih ne volim), pa je pitanje koliko mogu da budem objektivan po pitanju njihovog kvaliteta.

Remek delo Majkla Cimina, film “The Deer Hunter” iz 1978. godine, pokrenuo je niz anti-ratnih filmova o Vijetnamu osamdesetih, među kojima su i kultni “Platoon” Olivera Stouna i “Good Morning, Vietnam” Berija Levinsona. Za publiku koja ih je sve ispratila, Kjubrikov “Full Metal Jacket”, iz 1987. godine, naizgled je samo još jedan u tom nizu i njegova priča ne donosi ništa novo.

Ono što “Full Metal Jacket” izdvaja iz tog niza je Kjubrikovo pisanje i režija, rad kamere koja teče za našim junacima, vrhunska fotografija, savršeno odmeren tempo, sirovi dijalozi, morbidan humor, Miki Maus tema (hteo je Peru Detlića, ali nije mogao da dobije prava) koja, suprotno svojoj prirodi, ovde pojačava osećaj nelagode, i neki stvarno fantastični glumački performansi, među kojima je najupečatljiviji onaj Vinsenta D’Onofria.

8/10

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 5 / 5. Ukupno glasova: 1

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Metal Lords (2022)

Metal Lords (2022) I am talking to a girl. I’m not even afraid of her. Beer is amazing. Standardna tinejdžerska drama/komedija, ‘feel good’ filmić, o

Pročitaj više »
Glumci
Igor Gligorijević

Chloë Grace Moretz (1997-)

Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz, američka glumica nemačkog porekla, privukla mi je pažnju još kao mala devojčica u “The Amityville Horror” iz 2005. godine.

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account