Filth (2013)

Gde je Oskar za MekAvoja?!

Ako ste voleli “Trainspotting” volećete i ovaj. “Filth” je takođe adaptacija romana Irvina Velša i, iako priče nemaju mnogo toga zajedničkog, filmovi dele specifičnu atmosferu koja će vas prikovati za ekran. Ime mu savršeno pristaje, jer film je beskompromisno prljav.

Džejms MekAvoj igra pokvarenog policijskog detektiva koji ne preza ni od čega da se dokopa unapređenja. Ali pod maskom samouverenog mačo šoviniste kriju se tajne koje film postepeno razotkriva, sve do potpuno otkačenog tvista na kraju. Iako je MekAvojev lik skoro potpuni negativac, njegov bezobrazni i bezobzirni šarm će vas hipnotisati i naterati vas da sve vreme budete na njegovoj strani, čak i kada je njegovo ponašanje neoprostivo brutalno. Pored nesumnjivog glumačkog talenta, Mekavoj se maksimalno posvetio uverljivosti svog performansa, pa je tokom snimanja satirao viski, kako bi što verodostojnije izneo ulogu teškog alkoholičara i narkomana. Njegove transformacije tokom filma i snaga kojom ispoljava psihička stanja i emocije svog lika definitivno zaslužuju Oskara.

Iako je film pun potpuno suludih momenata, nadrealnih scena i prljavog humora, “Filth” je prvenstveno snažna i potresna drama o čoveku koji se raspada iznutra, ali ga je život naučio da to ne sme da pokaže. Film ovu pojavu dovodi do nadrealnog ekstrema, ali u osnovi ona je nešto sa čim mnogi od nas mogu da se poistovete, i mislim da je upravo to ono što MekAvojevog lika čini više antiherojem nego negativcem, i zbog čega prosto ne možemo da ga ne simpatišemo.

Želeo bih još samo da pomenem izvrstan performans Džima Brodbenta, čije nadrealne scene čine ovaj film još uvrnutijim, a ako obratite pažnju, možete primetiti i omaže kultnim filmovima Stenlija Kjubrika “Paklena pomorandža” i “Odiseja”.

8/10

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 4.8 / 5. Ukupno glasova: 1135

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Metal Lords (2022)

Metal Lords (2022) I am talking to a girl. I’m not even afraid of her. Beer is amazing. Standardna tinejdžerska drama/komedija, ‘feel good’ filmić, o

Pročitaj više »
Glumci
Igor Gligorijević

Chloë Grace Moretz (1997-)

Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz, američka glumica nemačkog porekla, privukla mi je pažnju još kao mala devojčica u “The Amityville Horror” iz 2005. godine.

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account