Fucking Amal / Show Me Love (1998)

Fucking Amal / Show Me Love (1998)

Originalan naziv filma bio je “Fucking Amal”, pa je ispravljen u Show Me Love.

“Show Me Love” je moj omiljeni feel-good film. Iako je u potpunosti običan i jednostavan, ovo ostvarenje greje moje srce i čini me srećnim dok ga gledam.

Radnja nas vodi u mali švedski gradić Amal, konzervativno mesto gde se od prosečne tinejdžerke očekuje da završi školu, uda se i izgradi porodicu. U centru filma su Elin, tinejdžerka koja je, iako ima 15 godina, vrlo popularna kod momaka u školi i seksualno aktivna, ali dosad nije osetila pravu ljubav, i Agnes, nova cura u školi, koja je potpuni autsajder i svi je izbegavaju, i njena jedina drugarica je osoba u invalidskim kolicima. Ona je u depresiji jer je ubeđena da je niko neće voleti, što je preterano sa obzirom da joj je tek 15, ali kad si tinejdžer misliš da je ceo život ono što trenutno proživljavaš.

Agnesini roditelji, pokušavajući da joj pomognu u razvijanju društvenog života, prave za nju privatnu žurku na koju dolaze samo Elin i njena najbolja drugarica, iz dosade. Elin se opkladi sa drugaricom da će poljubiti Agnes, što i čini potom bežeći, ali vrlo brzo se pokaje i vraća se kod Agnes da joj se izvini. Tokom zajedničke noći druženja, Elin i Agnes shvataju koliko su suštinski slične.

Koliko ih veže usamljenost i prezir prema Amalu i svemu konzervativnom i patrijarhalnom što to mesto za njih predstavlja. Njihova konverzacija na mostu je jedan od mojih omiljenih momenata u filmu. Elin od te večeri po prvi put spoznaje istinsku ljubav – prema osobi istog pola. Od tog momenta za nju počinje unutrašnja borba. Da li da se prepusti svojim osećanjima i rizikuje prezir društva koje ne razume drugačije od sebe.

Film je u svetu poznatiji pod američkim prevodom “Show me love”. Ipak, ja preferiram originalni švedski naziv koji ima puno više smisla, sa obzirom da je ovo prvenstveno priča o dve mlade devojke koje pokušavaju da odbace teret patrijarhalnog društva i onoga što se od njih očekuje. Ceo film one pokušavaju da poruče Amalu – “jebi se, ti nas ne poseduješ!” To je ono što je bit filma.

Ono što je mene najviše oduševilo jeste režija i atmosfera. Lukas Moodysson, kome je ovo prvo dugometražno filmsko ostvarenje, gradi naturalističku, moglo bi se reći skoro reći dokumentarističku atmosferu. Film je snimljen amaterskom kamerom koja često stoji protagonistima direktno u lice dok govore.

Ovakav amaterski pristup filmu moguće da mnoge odbija, međutim, ja sam upravo time fasciniran, tim osećajem sirovog realizma koji ovaj tip režije pruža gledaocima. Film tako realistično oslikava taj tinejdžerski svet i sve njihove probleme da se, verujem, mnogi klinci mogu prepoznati u njemu, bez obzira što je radnja smeštena u devedesete. Ovo naročito važi za klince na Balkanu, koji se takođe nose sa nametanjem patrijarhalnog društva u kakve osobe treba da odrastu.

Alexandra Dahlstrom i Rebecka Lijeberg savršeno nose glavne uloge. Tako su prirodne i spontane da jednostavno nemaš osećaj da glume. Hemija među njima dvema se oseti od prve zajedničke scene. Uspele su da bez ijedne scene seksa prikažu verovatno najlepšu ljubavnu priču između dve devojke.

Pohvalio bih i fantastičan soundtrack koji sadrži rock i metal muziku koji su prilično zarazni i lako uđu ljudima u podsvest.

Film traje manje od 90 minuta, što je za mene premalo. Ne zato što to nije dovoljno da se zaokruži priča (a sasvim je dovoljno) nego zato što želim da ih gledam i uživam u njima još više. Film mi se u potpunosti uvukao pod kožu i stalno se razmišljam šta je bilo sa njima dvema dalje. Ovo je jedna prelepa i topla priča, koja možda ne donosi ništa novo, ali ima jaku poruku i razbija predrasude. Obavezna preporuka svima.

Od istog autora:

Brimstone (2016)

Moja ocena…

Gluma
Scenario
Drama
Atmosvera
Režija
Romansa
Emocije

Ukupan zbir i utisak…

Najlepša ljubavna priča koju sam ikad gledao. Ljubav od filma koja nam pokazuje da ne treba drugi da kroje našu ličnost, već mi.

5

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 2.9 / 5. Ukupno glasova: 7

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Metal Lords (2022)

Metal Lords (2022) I am talking to a girl. I’m not even afraid of her. Beer is amazing. Standardna tinejdžerska drama/komedija, ‘feel good’ filmić, o

Pročitaj više »
Glumci
Igor Gligorijević

Chloë Grace Moretz (1997-)

Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz, američka glumica nemačkog porekla, privukla mi je pažnju još kao mala devojčica u “The Amityville Horror” iz 2005. godine.

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account