Shaonian de ni / Better Days (2019)

Better Days

Nisam planirao da pišem ovde recenziju za bilo koji od filmova nominovanih za ovogodišnju dodelu Oskara, jer mi je u planu da par dana pred dodelu napišem poseban tekst u kome ću se osvrnuti na sve nominovane filmove. Ipak, Hongkonški kandidat me je toliko oduševio da zaslužuje posebnu recenziju.

“Better Days” prati tinejdžerku Čen Nijan koja je pod velikim pritiskom zbog predstojećih ispita, koji će biti presudni ne samo za njenu budućnost, već i budućnost njene majke koja radi na crno da bi preživela, zbog čega je često ostavlja samu kod kuće.

“Better Days” počinje samoubistvom njene najbolje prijateljice. Samo samoubistvo nije prikazano, niti njen leš, ali ta scena ostavlja jeziv utisak zbog ravnodušnosti svih okolo na tragediju. U tom trenutku mladi školarci uzimaju telefon i snimaju prizor kao da je u pitanju predstava. Jedino Čen iskreno tuguje.

Tokom filma mi dobijamo uvid zašto je izvršila samoubistvo. Naime, ona je svakodnevno trpela psihičko i fizičko zlostavljanje i ponižavanje od strane svojih školskih koleginica, predvođenih okrutnom Vei Lai, sve dok nije psihički pukla. Sada je došao red na Čen koju počinju stalno da maltretiraju. Ona odlučuje da ne završi kao prijateljica i prijavljuje ih policiji, nakon čega dobiju suspenziju iz škole. Čen veruje da je strahu kraj, ali i ne sluti da za nju tek počinje pakao.

U znak osvete, Vei i njena ekipa počinju da je sačekaju nakon odlaska iz škole i da se još brutalnije iživljavaju nad njom. Kako ne može da računa na majku koja nikad nije tu, niti na policiju, Čen donosi odluku da se obrati mladom uličnom huliganu Ksiao Beiju, sa kojim se nešto ranije u filmu upoznala na krajnje bizaran način, sa molbom da je prati do škole i nazad kako je ne bi povredili. Između njih dvoje se razvija topao i snažan odnos kao između dve izgubljene i ranjene duše.

Kao i mnogi azijski filmovi, i “Better Days” predstavlja miks više različitih žanrova. Film počinje kao teška drama o školskom nasilju i kritika zloupotrebe interneta među mladima. Nastavlja kao romansa između dvoje glavnih protagonista, da bi u poslednjoj trećini filma postao detektivski triler. Ovaj poslednji deo filma mi je najslabija tačka u scenariju, ali su opet uspeli da smisleno privedu priču kraju.

“Better Days” postavlja neka jako bitna i osetljiva pitanja. Nasilje među mladima je naša svakodnevnica. Tako da, iako je film smešten u Kini, smatram da se mnogi mladi iz svih delova sveta mogu u njemu prepoznati, bilo u ulozi žrtve nasilja ili ulozi onoga ko to nasilje čini. Najvažnije pitanje koje se u filmu postavlja je koji je uzrok tog nasilja. Jer to su ipak deca, tek stasala u život. Šta to njih pokreće da čine nasilje?

Odgovor nije dat direktno, međutim ima scena kada čelnici škole saopštavaju roditeljima nasilnica odluku o suspenziji i jedan od očeva prebije ćerku naočigled svih. Tu se jasno nazire da i one same trpe nasilje u kući. To svakako nije opravdanje za njihove postupke, ali kao što zdrav plod rađa zdrav plod, tako i nasilje rađa nasilje. Zato mislim da je ovaj film prvenstveno upućen roditeljima da obrate pažnju kako se ophode prema svojoj deci, jer od njihovog ophođenja zavisi u kakve će se osobe oblikovati.

Film se takođe bavi i pitanjem kineskog školskog obrazovanja, sa posebnim akcentom na pritisak koji se vrši na mlade da moraju da završe školu sa najboljim rezultatima, ili će u suprotnom ostati propalice, kao što je slučaj sa Ksiaom. Na kraju filma prikazane su slike sa natpisima u kojima se govori o zakonima donesenim u cilju borbe protiv školskog nasilja i taj deo mi je jedna od retkih mana filma, jer mi je delovala kao državna propaganda. Nisam ni siguran da li je to režiserova ideja ili je državni vrh umešao prste? Svakako bespotrebno.

Film je još pre prikazivanja privukao veliku pažnju kineske javnosti, ne toliko zbog teme i poruke koju šalje, koliko zbog toga što glavne uloge igraju Dongju Žou i Džekson Ji, jako popularne zvezde među mladima u Kini (nešto poput kineskih Selene Gomez i Džastin Bibera). Ja lično nisam upućen u njihove radove, ali ovde su mi njih dvoje fantastični. Njihova međusobna hemija mi je maestralna.

Možda će nekima zasmetati što je u film sa tako ozbiljnom temom ubačena romantika, međutim meni je upravo taj njihov romantični odnos jedna od retkih lepih stvari u filmu. Jedan od najlepših momenata u filmu mi je kad, nakon što prebiju Čen i obriju joj glavu, i on obrije sebi glavu. To i ono što je za nju učinio na kraju su pokazatelji njegove prave ljubavi i šta je spreman za nju da uradi.

Pored njih dvoje moram da pohvalim i odličnu Je Žou koja je, mada tumači negativnu ulogu, uspela da me očara svojim fantastičnim performansom. Definitivno je očekuje velika budućnost u karijeri.

Od istog autora:
Pieces of a Woman (2020)

Ocene…

Drama
Romansa
Gluma
Scenario
Misterija

Zbirna ocena i utisak…

Jako potresan, dirljiv i emotivan film koji uprkos manjkavostima pred kraj uspeva da donese jezivo realnu sliku sve većeg nasilja među mladima koju dugo nećete zaboraviti. Definitivno film za Oskar.

4.5

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 5 / 5. Ukupno glasova: 1

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Metal Lords (2022)

Metal Lords (2022) I am talking to a girl. I’m not even afraid of her. Beer is amazing. Standardna tinejdžerska drama/komedija, ‘feel good’ filmić, o

Pročitaj više »
Glumci
Igor Gligorijević

Chloë Grace Moretz (1997-)

Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz, američka glumica nemačkog porekla, privukla mi je pažnju još kao mala devojčica u “The Amityville Horror” iz 2005. godine.

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account