Field of Dreams (1989)

Field of Dreams (1989)

If you build it, he will come.

Dok je radio u polju kukuruza, sitni farmer je začuo misteriozni glas, koji mu je ponavljao ovu rečenicu, a zatim na trenutak dobio viziju terena za bejzbol. Iako mu je zdrav razum nalagao da ignoriše ovaj događaj, unutarnji osećaj ga je snažno gonio da posluša, te je očistio jedan oveći komad svog kukuruznog polja i izgradio bejzbol igralište.

Tada se glas ponovo javlja i šalje ga u potragu za određenim ljudima. Iako mu je izgradnja terena pojela svu ušteđevinu i smanjila mu prinose, dovevši ga na ivicu bankrota, on kreće na putovanje širom Amerike, ne znajući tačno ni šta traži ni zašto. Jedina motivacija bila mu je snažan unutrašnji osećaj da će se na kraju dogoditi nešto suštinski važno.

Bejzbol je u Americi ono što je Englezima fudbal, nacionalni sport koji je bio i ostao konstanta kroz sva razdoblja ove nacije, još od sredine devetnaestog veka. Zbog toga ovaj film ima mnogo veću snagu za prosečnog Amerikanca, nego za nas, kojima je ova igra poprilično strana.

Ali suštinski, “Field of Dreams” i nije film o bejzbolu, već je bejzbol samo zgodna podloga za priču o ljudskoj prirodi i o tome koliko su naše želje i snovi važni u pronalaženju sebe i smisla života. Ovo je priča o važnosti otvorenog uma, a još više otvorenog srca, o prijateljstvu, porodici i ljubavi.

We just don’t recognize life’s most significant moments while they’re happening. Back then I thought, “Well, there’ll be other days.” I didn’t realize that that was the only day.

Dr. ‘Moonlight’ Graham

Kevin Kostner je, nakon uloge niželigaškog bejzbol igrača u odličnoj sportsko-ljubavnoj drami “Bull Durham” iz 1988. godine, već sledeće godine prihvatio ulogu u još jednom bejzbol filmu, ali ovoga puta, iako je u glavnoj ulozi, nije se naročito pokazao i ostao je u senci nekih mnogo upečatljivijih sporednih likova.

Ni Rej Liota, u ulozi legendarnog bejzbol igrača, oko koga se naizgled vrti čitava ova priča, nije mi naročito legao. Mislim da njegovom opakom izrazu više leže neke sasvim drugačije uloge.

Field of Dreams (1989)

Ali je zato Bart Lankaster pokidao ulogu igrača kome je za dlaku izmakla karijera u profesionalnom bejzbolu, te se posvetio lekarskom pozivu i ostavio dubok trag u zajednici u kojoj je proveo život. Iako je “Moonlight” Graham sporedni lik u ovoj priči, on je istorijska ličnost i ima mnogo temeljnije izgrađenu životnu priču i karakterizaciju lika od Kostnera i Liote, a njegova životna filozofija je emotivno najsnažnija.

I na kraju, pisac Terens Man, baziran na liku i delu Selindžera, koji ima tako detaljan bekgraund i karakterizaciju da su ljudi masovno mislili da je u pitanju prava osoba. Performans Džejmsa Erla Džonsa je tako harizmatičan i uverljiv da je ukrao svaku scenu u kojoj se pojavljuje.

!!! SPOILER VIDEO !!!

“Field of Dreams” možda nije remek-delo kinematografije, ali je svakako upečatljivo filmsko iskustvo sa porukom, poukom i dovoljno emocija da me je u više navrata doveo do ivice suza. Topla preporuka.

8,5/10

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 5 / 5. Ukupno glasova: 1

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Metal Lords (2022)

Metal Lords (2022) I am talking to a girl. I’m not even afraid of her. Beer is amazing. Standardna tinejdžerska drama/komedija, ‘feel good’ filmić, o

Pročitaj više »
Glumci
Igor Gligorijević

Chloë Grace Moretz (1997-)

Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz, američka glumica nemačkog porekla, privukla mi je pažnju još kao mala devojčica u “The Amityville Horror” iz 2005. godine.

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account