Extracurricular (2020)

Extracurricular (2020)

Extracurricular (Vanškolske aktivnosti) je korejska – mračna “školska” tinejdžerska drama koja me je ostavila bez daha. Postoji samo jedna sezona, pitanje je da li će se praviti išta dalje, ali tih 10 epizoda sam pogledao u 2 dana! To vam sve govori koliko je ova serija zarazna.

Radnja se vrti oko dva glavna lika, dečka i devojke koji idu u isto odeljenje. Iako imamo i mnoštvo drugih sporednih ali ništa manje interesantnih likova koje ću pomenuti kasnije, za sada da se prvo držimo glavnih likova.

Dečko je klasičan štreber, nema prijatelje u odeljenju i životu, tih je i povučen, uvek u nekom svom svetu. Dok je devojka totalna suprotnost, mnoštvo prijatelja, uvek u centru pažnje, bučna i napadna.

Sticajem okolnosti, njih dvoje moraju da rade zajedno na jednom zajedničkom školskom projektu. Stvar je u tome što se on potajno loži na nju i uvek u njenom prisustvu izgleda kao totalni retard jer ne zna kako da se ponaša.

Bilo kako bilo, malo po malo kreću da upoznaju jedno drugo. Devojci postaju čudne i sumnjive određene stvari u vezi njega, gde mu zatim jednom prilikom krade telefon, izvaljuje šifru i otkriva neverovatnu tajnu.

Od tog momenta u Extracurricular sve stvari kreću nizbrdo i u totalno ludilo, razmera koje niko nikada ne bi očekivao.

Extracurricular (2020)

RADNJA Extracurricular OPŠIRNIJE

Ovaj deo će sadržati sigurno nekoliko spojlera, ali ću se truditi da to ne utiče mnogo na vaš kasniji doživljaj prilikom gledanja serije.

Prvo bih rekao da je ovo serija gde morate da imate apsolutnu 100% koncentraciju i da pratite lepo svaki dijalog. Vrlo lako se pogubite ako nešto propustite.

Stvar je u tome da dečko ima ilegalan posao koji završava uporedo sa školom. On je napravio aplikaciju za prostitutke. Aplikacija služi kao zaštita za prostututke u smislu da ako se desi da nalete na mušteriju koja je psiho, pa hoće da ih ubije, muči ili bilo šta tog tipa, šalje se signal za pomoć gde na scenu stupa baja koji dolazi na lice mesta i lomi im kosti, i naravno naplati dodatnu kompenzaciju itd itd…

Prostitutke su oduševljene sa aplikacijom jer im pruža sigurnost i deo svoje zarade odvajaju u te svrhe.

Na taj način naš glavni lik, kojeg svi u tom poslu zovu Uncle (Ujak – Ujka), u ovoj seriji je stekao velike pare i sve to čuva ne bi li kasnije mogao da živi život po svojim pravilima, i ima neku određenu cifru ka kojoj ide.

Kada ova devojka otkrije o čemu se tu radi, pokušava da mu pomrsi račune, prvo iz zezancije, a potom jer i sama želi udeo u tom poslu, tj. da budu partneri, a što joj ne polazi za rukom tako lako.

Celu seriju pratimo tu neku vrstu njihove toksične veze i kako balansiraju to što rade sa svakodnevnim životom. Kako vreme odmiče, oni upadaju u sve veće i veće probleme, jer policija vrši istragu, preti im druga ozbiljna banda, imaju probleme sa finansijama jer u jednom momentu ostaju bez para, dakle konstantno idu jedan korak napred, dva koraka nazad.

Drugi likovi koji su ostavili značajniji trag su:

1. Batinaš – lik koji štiti prostitutke. Mnogo je lepo osmišljena njegova priča i kako je stupio u kontakt sa Ujakom i poslovnu vezu koju su izgradili.

2. Školski siledžija – jedan lik koji zlostavlja štrebere u školi i ima svoju malu bandu siledžija, bitniji karakter pogotovo u završnici serije.

3. Studenkinja koja je ujedno i prositutka. Devojka koja će biti rak rana našim glavnim likovima, zbog koje će upasti u dosta problema. Iskreno, ovaj lik me je najviše iritirao u celoj seriji.

Šta mi se najviše svidelo u ovoj seriji

Mnogo toga!

Prvo, radnja serija je originalna, nisam video ništa nalik tome. Približno je seriji Breaking Bad (nije takav kvalitet) u smislu da normalni ljudi naprave zaokret za 360 stepeni u svom životu i krenu nekim totalno mračnim i opasnim putem.

Svidele su mi se šale, kojih ima dosta u seriji, mnoštvo interesantnih scena. Krvoprolića su top, ne štede na tome kada su u pitanju scene gde treba da se pokaže brutalnost. Mislim da su me tu i najviše kupili. Scena kada na živo testerom seče ruku – šta više od toga tražiti?

Gluma je odlična, mnogo lepo prikazuju i prenose emocije, zaista saosećate sa likovima i celokupnom situacijom, što je danas jedna od najtežih stvari za izvesti u bilo kojem filmu ili seriji. Muzika je vrhunska!

Scenario ima rupa i to stoji. Ima scena koje mi nisu legle, dakle nije sve savršeno, no dobro, to mi ne kvari celokupan utisak.

Ako vam se ovo dopada, možda bi vas interesovalo:

Ocene

Drama
Akcija
Krvoprolici
Scenario
Režija
Ambijent
Gluma
Muzika

Zbir i utisak

Serija koju morate pogledati, a ako ste ljubitelji korejske kinematografije, onda je ovo nešto što je obavezno gradivo!

4.3

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 4.6 / 5. Ukupno glasova: 567

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Metal Lords (2022)

Metal Lords (2022) I am talking to a girl. I’m not even afraid of her. Beer is amazing. Standardna tinejdžerska drama/komedija, ‘feel good’ filmić, o

Pročitaj više »
Glumci
Igor Gligorijević

Chloë Grace Moretz (1997-)

Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz, američka glumica nemačkog porekla, privukla mi je pažnju još kao mala devojčica u “The Amityville Horror” iz 2005. godine.

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account