East of Eden (1955)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit

East of Eden (1955)

Osavremenjena priča o Kainu i Avelju

“East of Eden” je priča o dva brata, od kojih je jedan miljenik samohranog oca, a drugi problematični buntovnik bez razloga (pun intended). U uverenju da im je majka mrtva, Aron odrasta u sliku i priliku svog pobožnog i nepokolebljivo pravičnog oca, dok je Kal tipični buntovni tinejdžer koji pokušava da osvoji očevu ljubav i pažnju na sve pogrešne načine, tonući sve dublje u očajanje i bes.

Kada Kal otkrije da im je majka živa, ko je, šta je i zašto je napustila porodicu, on po principu “put do Pakla popločan je dobrim namerama” povlači potez koji ga sasvim udaljava od porodice i rezultuje tragičnim ishodom, mada je sam kraj filma, u tipično holivudskom maniru, zamaskiran u srećan kraj.

“East of Eden” je parcijalna adaptacija istoimenog romana Džona Steinbeka. Pol Ozborn je za ovaj scenario nominovan za Oskara, ali iako je priča prilično dobro napisana, ne bih je kotirao baš toliko visoko.

Kala je trebalo da igra Marlon Brando, koji je otpao jer je prestar za ulogu, te je uloga pripala sedam godina mlađem Džejmsu Dinu, koji, ironično, ne izgleda ništa mlađe, i nikako nisam mogao da ga poistovetim sa tinejdžerom. Pored ove vizuelne prepreke, njegovo preglumljivanje mi je ekstremno iritantno i ovaj film mi je samo potvrdio mišljenje, stečeno nakon “Buntovnika bez razloga”, da su njegova i reputacija njegovih filmova uzrokovane više njegovom preranom smrću nego objektivnim kvalitetom. Poređenje Dina sa Brandom, sa kojim se često susrećem, iz moje perspektive je blasfemija.

East of Eden

Rejmond Mesi i Ričard Davalos, u ulogama oca Adama i brata Arona, pružili su dobre performanse, ali nisu ostavili poseban utisak, mada nisu ni imali puno prostora da se pokažu. Džo Van Flit je zablistala u svojoj debitantskoj ulozi na velikom platnu, inspirisanoj biblijskom Evom, za koju je dobila Oskara i svoju jedinu nominaciju u tri decenije dugoj karijeri. A tu je i Džuli Haris, u ulozi Abre, devojke rastrzane između brata kojem je obećana i drugog kojeg potajno voli. Meni je Abra jedini simpatičan lik u filmu sa kojim je lako saosećati.

Ova kultna Kazanova drama smatra se remek-delom i potpada pod opštu kulturu, ali osim zanimljivih biblijskih referenci i aluzija u izgradnji likova i njihovim imenima, ja ovde nisam uspeo da pronađem išta vredno pažnje i doživljavam je kao samo još jednu u nizu melodrama svog vremena.

6/10

Od istog autora:

George Cukor (1899-1983)

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 0 / 5. Ukupno glasova: 0

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published.

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Glory (1989)

Glory (1989) We fight for men and women whose poetry is not yet written but which will presently be as enviable and as renowned as

Pročitaj više »
Filmovi
Movie hipster

Carrie (2002)

Carrie (2002) “Carrie” je prvo Kingovo delo koje sam čitao, te sam emotivno jako vezan za njega. Knjiga ima tri adaptacije. Prva, najpoznatija adaptacija, i

Pročitaj više »
Filmovi Movie Hipster
Movie hipster

The Shining (1997)

The Shining (1997) Stephen King smatra se sa pravom kraljem horora u modernoj svetskoj književnosti. Jedno od njegovih najpoznatijih dela svakako je “The Shining”. Delo

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Dune
SPIDER-MAN: NO WAY HOME
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account