Dune: Part One (2021)

Dune

Dune (Dina) Frenka Herberta smatra se, sa potpunim pravom, najvećim delom sf književnosti, koje je poslužilo kao inspiracija mnogim kasnijim sf klasicima, kao što je legendarni Star Wars.

Ovo veličanstveno delo imalo je više adaptacija. Najpre 1984. u vidu filma Dejvida Linča (koji je i pored svih negativnih kritika meni fantastičan film) i dve mini-serije sa početka 2000-ih. Najnovija filmska adaptacija je, otkad je najavljena, dočekana sa ushićenjem. Naročito što je najavljeno da će režirati sjajni Denis Vilnev, koji se poslednjih godina itekako iskazao u sf žanru, zahvaljujući svojim remek-delima Arrival i Blade Runner 2049, a adaptacija Dine je, prema njegovim rečima, njegov dečački san.

Radnja filma vodi nas daleko u budućnost na planeti Arakis, koja je prekrivena pustinjskim dinama, zbog čega se naziva još i Dina, gde voda maltene i ne postoji. Na ovoj planeti leži izvor začinskog melanža, koji u svemiru ima najveću materijalnu vrednost (nešto poput nafte na zemlji) i zbog toga vlast nad ovom planetom predstavlja ambiciju svih velikih kuća (planeta). Ko upravlja Arakisom, upravlja i začinom, a samim tim i celim svemirom.

Nakon osamdesetogodišnje vladavine zloglasne dinastije Harkonen, odlukom cara Šadama IV, vlast je data dinastiji Atreid, koja sada sa svoje rodne planete Kaladan mora da se preseli na Arakis. Vojvoda Leto Atreid, koji je glava svoje dinastije, je pred ogromnim izazovom, jer je svestan da njegovi smrtni neprijatelji Harkoneni smišljaju plan kako da povrate planetu od njega, dok se u isto vreme njegov sin i naslednik dinastije Pol bori sa košmarnim vizijama koje ga proganjaju svako veče, nesvestan da ga pustinjski narod na Dini naziva Slobodnjaci smatra obećanim mesijom.

Dune zapravo predstavlja adaptaciju prve polovine knjige, dok će druga polovina biti snimljena ukoliko ovaj film bude bio uspešan na blagajnama. Ovakva odluka u suštini jeste dobra, jer je Herbertovo delo isuviše kompleksno da bi sve stalo u dva i po sata. Ali nažalost, koliko god da volim Denisa, koliko god da sam željno iščekivao ovaj film, koliko god da sam želeo da me film oduševi, smatram da Denisu nije pošlo za rukom da zagrebe ispod površine izvornog materijala.

Vizuelno film je krajnje impresivan i gleda se u jednom dahu. I režija i kadrovi su neverovatno snažni i upečatljivi, a Zimerova prekrasna muzika samo pojačava snažnu atmosferu koja uvlači gledaoce u ovaj film. Pohvalio bih i akcione scene kojih nema mnogo, ali su prilično dobro urađene.

Problem je, međutim, u tome što je Denisu očito prioritet bio u izgradnji atmosfere i vizuelnog doživljaja, dok se oko naracije i likova nije previše trudio. Likovi su isuviše površno i hladno prikazani. Uopšte ne osetiš emotivnu vezu sa njima, kao u knjizi i Linčovoj filmskoj adaptaciji. Prosto te ostave ravnodušnim.

Iako je film Dune najavljen u dva dela, što bi trebalo da bude dovoljno za pokriće cele knjige, ovaj prvi deo je znatno zbrzan i to je jasno čak i onima koji knjigu nisu čitali. Događaji u filmu se samo nižu jedan za drugim i često deluju iseckano. Kao da tu fali još neki detalj koji bi dopunio sliku.

Imao sam sreće što sam čitao knjigu i što razumem celu priču. Ali mislim da će mnogi koji nisu čitali knjigu imati problema sa razumevanjem priče, iz prostog razloga što se scenaristi nisu potrudili da pojasne mnogo toga iz ovog univerzuma, kao naprimer šta je Kvizac Haderah i zašto je Bene Geseritu toliko bitno njegovo uzgajanje i koja je uopšte svrha tih tajnih društava?

Mnogi bitni delovi iz prve polovine romana, koju ovaj film adaptira, koji su jako značajni za priču, su nelogično izostavljeni (kao naprimer pokušaj Harkonena da poseju sumnju da je Džesika ta koja izdaje Atreide ili otkriće da su Džesika i Pol ćerka i unuk Barona Harkonena) i to je mene lično, kao obožavatelja knjige, razočaralo. Kao što rekoh, dobra je ideja da se film podeli u dva dela, ali Denis je pogrešio u proračunu gde prvi deo treba da stane i koliko toga iz knjige treba izbaciti iz filma.

Glumačka ekipa je maltene zvezdana i čini je sam vrhunac holivudske industrije. Ali većini likova nije dato dovoljno prostora da bi svi oni iskazali svoj talenat na delu. Jedini izuzetak je Rebeka Ferguson koja je u svakoj svojoj sceni fantastična, koja rasponom svojih emocija dominira celim filmom. Žao mi je što Stelan Skarsgard i Zendeja nisu dovoljno iskorišćeni i nadam se da će to biti ispravljeno u sledećem nastavku, ukoliko bude snimljen.

Moram da kritikujem i estetiku filma koja, moram spomenuti, više ostavlja utisak Star Wars filma nego Dune. Posebno mi bodu oči beonjače kod Slobodnjaka, iako je u knjizi jasno naznačeno da oni imaju potpuno plave začinske oči bez beonjača. Dobro, možda i ja previše sitničarim, nije to neka krupna izmena, ali mene lično je jako nervirala.

Ocene

Sci – fi
Akcija
Režija
Scenario
Gluma
Vizuelni doživljaj
Adaptacija knjige

Ukupan zbir i ocena:

Solidan film svog žanra, koji drži pažnju i vizuelno očarava, ali mu nedostaje dubine i snage izvornog materijala. Ipak, kako je ovo možda tek početak potencijalne franšize, nadajmo se da će to biti ispravljeno u budućim nastavcima.

3.4

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 4.2 / 5. Ukupno glasova: 345

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Metal Lords (2022)

Metal Lords (2022) I am talking to a girl. I’m not even afraid of her. Beer is amazing. Standardna tinejdžerska drama/komedija, ‘feel good’ filmić, o

Pročitaj više »
Glumci
Igor Gligorijević

Chloë Grace Moretz (1997-)

Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz, američka glumica nemačkog porekla, privukla mi je pažnju još kao mala devojčica u “The Amityville Horror” iz 2005. godine.

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account