Dracula (1979)

Dracula (1979)

It prioritises stylishness while neglecting the scares

Gledao sam nebrojeno mnogo vampirskih filmova i serija, od čega četrdesetak vezanih za legendarnog grofa Drakulu, a najmanje deset direktnih adaptacija čuvenog romana Brema Stokera. Kada istu priču pogledate u previše filmova koji se razlikuju samo u nijansama, ta priča postaje prilično dosadna i film mora da bude stvarno jako dobar da bi se izdvojio iz te gomile i ostavio utisak. “Dracula” Džona Bedhama iz 1979. godine, godine koja je izrodila desetak filmova na ovu temu, jedan je od najupečatljivijih.

dracula

Film je inspirisan brodvejskom predstavom i jedna je od najvernijih adaptacija romana, ali ga iz mase sličnih izdvaja sasvim drugačiji pristup priči. Dok većina ekranizacija “Drakule” pripada horor žanru, uz par izuzetaka koji priču izvrću u triler ili pak komediju, ovaj film je drama sa primesama romanse, u kojoj su horor elementi prisutni samo koliko je neophodno da se ispoštuje izvorna priča.

Bedham je želeo da ga snimi u crno-beloj tehnici, ali je Universal studio insistirao na filmu u boji. Kompromisno rešenje je film u boji u kome preovlađuju crna, bela i siva, sa povremenim uplivima prigušenih toplih boja, te je atmosfera približna onoj kakvu bi imao crno-beli film. Lično, mislim da nije moglo da ispadne bolje.

Vrhunska fotografija i režija koncentrisane su više na lepotu kadrova nego na postizanje horor efekta, a ovaj melem za oči u stopu prati originalna muzika Džona Vilijamsa u izvođenju Londonskog Simfonijskog Orkestra.

Treba napomenuti da je Vilijams nominovan za Oskara blizu četrdest puta, od čega je osvojio pet, za filmove “Violinista na krovu”, “Ajkula”, “E.T.”, “Star Wars” i “Šindlerova lista”, a poznat je i po muzici za filmove “Bliski susret treće vrste”, “Supermen“, “Indijana Džouns“, “Veštice iz Istvika”, “Sam u kući”, “JFK”, “Amistad”, “Spašavanje redova Rajana”, “AI”, “Hari Poter” i mnoge druge.

U glavnoj ulozi je Frenk Langela, koji je Drakulu igrao i u brodvejskoj predstavi koja je i inspirisala nastanak ovog filma. On je, za razliku od svojih prethodnika, odbio da Drakulu predstavi kao krvožedno čudovište, odbio da nosi veštačke očnjake i snima scene krvavih zuba, već je Grofa prikazao kao elegantnog plemića, džentlmena i zavodnika, a njegov odnos sa Lusi (imena Mine i Lusi su obrnuta u ovoj adaptaciji) nije odnos predatora i žrtve, već romansa nalik na one iz Zlatnog doba Holivuda. Kejt Neligan je odlično iznela ulogu Lusi, njenog oca igra Donald Plezens (Doktor Lumis iz “Halloween” franšize”), Minu Van Helsing igra Džen Frensis, a profesora Abrahama Van Helsinga legendarni Lorens Olivije.

Obavezna lektira za Drakuline fanove, ali i topla preporuka svima koji vole kinematografiju sa stilom, crno-beli film i old-school holivudske romanse, bez obzira na to da li gajite naklonost prema horor žanru.

8/10

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 3.9 / 5. Ukupno glasova: 67

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Metal Lords (2022)

Metal Lords (2022) I am talking to a girl. I’m not even afraid of her. Beer is amazing. Standardna tinejdžerska drama/komedija, ‘feel good’ filmić, o

Pročitaj više »
Glumci
Igor Gligorijević

Chloë Grace Moretz (1997-)

Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz, američka glumica nemačkog porekla, privukla mi je pažnju još kao mala devojčica u “The Amityville Horror” iz 2005. godine.

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account