Dota: Dragon’s Blood (2021-)

Dota: Dragon’s Blood

Pre nego što pređem na stvar, moram da vam ispričam kratku istoriju koja stoji iza ovoga.

Dota je skraćeni naziv za Defense of the Ancients. Sve je počelo kao jedan mod u video igri Warcraft. Koncept je osmislio jedan lik po imenu Icefrog. On je želeo da sklopi saradnju sa kompanijom koja stoji iza Warcraft univerzuma i da celu tu priču podignu na viši nivo. Naravno, kao i u slučajevima kada imate pisce koji su napisali sjajne knjige, a svi izdavači ih odbili jer su smatrali da tu nema para i da to nije toliko interesantno, to je i ovde bio slučaj.


Icefrog se onda okrenuo drugoj kompaniji i sa njima dalje nastavio da razvija ovaj koncept. Pošto nisu smeli da koriste većinu stvari koje su bile u vlasništvu stare kompanije, razvili su novu originalnu stvar koju su nazvali DOTA 2.

Tržište koje se vrti oko Dote danas vredi milione. Primera radi, na turnirima koji se odigravaju u ovoj kategoriji, nagradni fond je jednak najvećim turnirima u sportu, kao što je recimo tenis.

Na osnovu svega toga, rodila se jedna nova ideja, realizovana u saradnji sa Netfliksom. Pa da predjemo na stvar…

Radnja i karakteri

Naziv Dragon’s Blood je uzet iz razloga što se, u 8 epizoda, koliko broji ova prva sezona, glavna radnja odigrava oko zmajeva i lovaca na zmajeve, popularno zvanih Dragon Knights. Anima univerzum u ovom slučaju obuhvata čudovišta, elfove, demone, ljude, zmajeve i još mnoga druga bića koja nećete videti u ovoj sagi, već u nekoj od narednih.

Dota - Dragon's Blood

Jedan od glavnih likova je Dragon Knight po imenu Davion. On nije ništa specjalno, u smislu da je najbolji, najbrži i sve naj naj, već samo jedan prosečan lovac na zmajeve, ali popularan medju devojkama. Lovci na zmajeve su svi preživeli istu sudbinu. Od malih nogu su izgubili roditelje, pa i čitava sela od strane Zmajeva. Odatle crpe svoju mržnju prema toj rasi i njihova životna misija je pronalaženje i ubijanje zmajeva. Oformili su svoj pokret i širom zemlje imaju utvrđenja gde se okupljaju i zajedno idu u lov. U pogledu toga kako funkcionišu, ima sličnosti sa serijom Witcher.

Drugi glavni lik je Mirana (Princess of the Moon). Njena misija je da povrati u svoje kraljevstvo lotuse koji su ukradeni. Lotusi su važni jer se veruje da su ključni u ispunjenju starog proročanstva, koje bi značilo povratak jednog božanskog bića po imenu MENE, koju i dan danas većina elfova obožava i priznaje za svoje jedino božanstvo. Druga polovina elfova obožava božanstvo po imenu Selemene, koje veoma dobro upoznajemo kao još jednog lika u ovoj animi.

Što se tiče zmajeva, oni variraju u svakom pogledu, od veličine i snage, do intelekta itd. Ali iako su većinom samo monstruozna bića željna krvi, postoje i “glavni” zmajevi koji su iznad svih ostalih i živa su manifestacija elemenata iz kojih se sastoji univerzum (vatra, voda, vetar,…). Pored toga su i besmrtni.

Putevi Daviona i Mirane se ukrštaju sticajem određenih okolnosti, rađa se poštovanje, prijateljstvo, a vremenom i ljubav. Na svom putovanju saznaju da se nešto čudno dešava u svetu. Davion se susreo sa misterioznim i veoma moćnim likom, koji je glavni negativac u ovoj sagi, a verujem i kasnije. Ime mu je Terrorblade (onaj gore gadni na slici). On je demon koji je uspeo da pobegne iz drugog kruga pakla tj. pakla koje se nalazi ispod originalnog pakla. Ako možete da zamislite nešto gore od pakla to bi bilo to. Odmah vidimo da se radi o ozbiljnom negativcu sa veoma ozbiljnim planom. Neću vam otkrivati ovde o čemu se radi, ali možete i sami da zaključite kakav divan plan može da ima jedno demonsko biće.

Od likova moram još da spomenem i Invokera, koji je veoma moćan i misteriozan čarobnjak i igra veoma važnu ulogu u celoj priči. On je nit koja povezuje sve likove nabrojane do sada.

U ovih 8 epizoda veoma lepo upoznajemo sve njih, objašnjena nam je radnja, jasna je misija i cilj ka kome se ide. Odličan uvod, razrada i zaključak, skidam kapu.

Tehničke stvari i krajnji utisak

Ljudi koji su davali svoj glas ovim karakterima su svoj posao odradili izuzetno dobro. Vizuelno, koliko je to moguće za animu, sve je na svom mestu. Videćete mnogo scena sa upotrebom magije koja je predstavljena zaista lepo. Scene borbe su isto odrađene super, malo drugačije i mogu reći čak originalno. Emotivno uspete da se vežete za likove i moram da napomenem da postoje i zaista sjajni sporedni likovi. Muzika je vrh i tu nema dileme.

Ono što mi je zasmetalo je nepotrebna upotreba reči kao što su fuck, fucking – ovo ili ono. Deluje isforsirano jer je kao grom iz vedra neba u nekim scenama koje bi prošle apsolutno ok i bez toga. Bukvalno kao da su bili inspirisani Witcher serijom i to iskopirali ovde. Smatram da bi, da su to iskoristili samo jednom, maksimum dva puta, ali u pravom momentu, to onda dalo mnogo bolji rezultat.

Ovo je prva anima gde sam video eksplicitniji sadržaj seksualne prirode i generalno cele priče oko seksa, ali nije ništa preterano.

Ocene i utisak

Scenario
Grafika
Igrani likovi
Misterija
Fantazija

Zbirna ocena i utisak

Moj krajnji utisak je da je ovo zaista dobra Anima sa veoma svetlom budućnošću. Mislim da ovo može da se razradi da bude baš, baš top priča u sezonama koje dolaze. Odlično i svaka preporuka!

4.2

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 5 / 5. Ukupno glasova: 1

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published.

  1. Pogledao sam ovo, nije mi bilo na prvu sve jasno(ono sto si ti ovdje sve lijepo objasnio) ali sam ju zavrsio, i ne znam da li da iscekujem deugu sezonu?

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Hannah and Her Sisters (1986)

Hannah and Her Sisters “Hannah and Her Sisters” donosi nam priču o tri sestre, bliske, ali veoma različitih karaktera. Hana je talentovana glumica, koja napušta

Pročitaj više »
Režiseri
Igor Gligorijević

James Mangold (1963-)

Džejms Mangold Džejms Mangold, američki režiser, scenarista i producent, nema za sobom naročito bogatu filmografiju, ali su neki naslovi na kojima je radio stekli popriličnu

Pročitaj više »
Režiseri
Movie hipster

Celine Sciamma (1978-)

Celine Sciamma Selin Sijama (Celine Sciamma) je francuska rediteljka i scenaristkinja, čiji filmovi se bave temama rodnog identiteta, jednakosti, potrazi za sobom, seksualnosti i ženskim

Pročitaj više »
Filmovi
Movie hipster

Allure (2017)

Allure (2017) Sama sam. Ja sam potpuno sama. I u redu je oko toga. Biće mi sve u redu. Debitantski film braće Karlosa i Džejsona

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account