Die Welle / The Wave (2008)

Film Die Welle, naslovna

Čekaju vas zanimljivi časovi istorije u nemačkoj socijalno-političkoj drami ,,Die Welle” / ,,The Wave”, iliti na našem ,,Talas”. Tu se postavlja pitanje da li je moguće da se fašizam ponovo pojavi, i to ne samo u Nemačkoj. Posle gledanja filma pitamo se i da li svako od nas može da postane fašista u odgovarajućim okolnostima.

Rajner Venger ne spada u one konzervativne profesore. Više je omiljen među učenicima nego među kolegama, zbog svoje energije i inovativnosti. Umesto planiranog projekta ,,Anarhija” (očigledno bi više ta tema prijala njegovom duhu) slučajno dobija zadatak da predaje učenicima autokratiju tokom cele nedelje. Kako bi približio buntovnim tinejdžerima diktaturu, usuđuje se na interesantan eksperiment

,,Mislite da ponovna diktatura ne bi bila moguća u Nemačkoj, zar ne?

Nema šanse da se ponovi, mi smo sada mnogo više prosvećeni.” 

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Najpre profesor Venger prelazi u najkraćim crtama najvažnije odlike svake totalitarne vladavine. Recimo, vođa kao centralna figura, kontrola, disciplina, ekstremni nacionalizam, društvena struktura u kojoj ima nepravde, inflacije, nezaposlenosti i nezadovoljstva. Zatim se prelazi na akciju, pa tako on postaje vođa pokreta koji kasnije dobija ime ,,Talas”. U dogovoru sa učenicima odlučuje da se nose bele uniforme, da grupa ima logo i sajt, čak i da se pozdravljaju rukom na određeni način. Kako dani prolaze, učenici se uživljavaju u ceo projekat, odnosno to za njih postaje realnost. 

Scena iz filma Talas

Pratimo dešavanja u školi i van nje tokom 6 dana. Zanimljivo je kako se učenici pozitivno menjaju pod uticajem grupe ,,Talas”, ali dolazi i do negativnih pojava. Na primer, neki postaju prijatelji, a drugi se sukobljavaju i udaljavaju. Oni učenici sa lošim ocenama se popravljaju i usvajaju ciljeve grupe, a drugi se osećaju neprilagođeno i odbačeno. Čine se ,,lude” hrabre stvari u ime ,,Talasa”. Vode se borbe protiv ,,neprijatelja”. 

Eksperiment profesora, projekat “Autokratija”, se sve više otima kontroli.

Ima mnogo likova u filmu Die Welle, pa ću se osvrnuti ukratko na neke. 

Jirgen Vogel igra Vengera, profesora istorije i trenera vaterpolo tima, koji nosi u sebi mladalački duh, bunt i energiju. Ne čudi me da je više učenika izabralo njegove časove autokratije, a ne one časove anarhije kod drugoga. Strog je na svoj način, ume da simpatično zavede red u učionici. Odlučuje se na inovativne metode kako bi učenicima dočarao snagu zajedništva i borbu pojedinca unutar grupe. Međutim, hteo je da ukaže i na onu mračnu, opasnu stranu fašizma ili nacizma. Ispao je sjajan vođa kojeg poštuju i slušaju, ali nije slutio dokle će sve to dovesti. 

Frederik Lau glumi tinejdžera Tima, za kojeg u početku vidimo da se ne snalazi u društvu. Diluje drogu i želi da se druži, da bude prihvaćen. U grupi Talas nalazi svoju svrhu, pa sve ozbiljnije doživljava nego što bi trebalo. Maks Rimelt igra mladog Marka, člana vaterpolo tima, koji takođe ima problem da se uklopi. Međutim, kasnije se menja pod uticajem ,,Talasa”, pa se zato distancira od devojke. Dženifer Ulrih tumači ulogu tinejdžerke Karo, koja želi da sačuva individualnost u ,,Talasu”, ali po cenu da bude odbačena. Među prvima upozorava profesora Vengera da treba da prekine eksperiment pre nego što bude prekasno. 

Pred sam kraj ove recenzije da spomenem kako je film ,,The Wave” nastao na osnovu istinitih dešavanja. 

Godine 1967. Ron Džouns je radio eksperiment ,,Third Wave” iliti ,,Treći talas” sa učenicima i košarkaškim timom u kalifornijskoj školi, u Americi. Rezultate je objavio 1976. godine, a zatim se snimio istoimeni američki televizijski film 1981. god. Nešto kasnije, autor Morton Rue objavljuje knjigu ,,The Wave” (1984), koja postaje obavezna školska lektira u Nemačkoj. Naravno, ne treba da zaboravimo Hitlera i njegov pokret fašista / nacista iz 20-, 30- i 40-ih godina XX veka. Celokupna ta ideologija je prethodila Drugom svetskom ratu, holokaustu i mnogim ljudskim žrtvama. 

Ukoliko vas zanimaju slični filmovi sa socijalno-političkom tematikom, pogledajte i ,,The Report” ili ,,The Mauritanian”.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Iako možda ne volite istoriju, vredi da pogledate ovo nemačko ostvarenje. Socijalna i politička drama u kojoj posmatramo razvijanje totalitarnog društva na primeru grupe tinejdžera, kao i psihologiju ljudi koji čine to društvo. U filmu tinejdžeri potiču uglavnom iz disfunkcionalnih porodica, nemaju neke ciljeve i skloni su (samo)destrukciji. U grupi nalaze smisao života, prijatelje, prihvaćenost i lepotu zajedništva. Kao što ,,Die Welle” dokazuje, može da bude odlično za pojedinca da pripada zajednici, ali, kao u ovom slučaju, to može da ima i mračnu stranu. 

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 5 / 5. Ukupno glasova: 3895

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Metal Lords (2022)

Metal Lords (2022) I am talking to a girl. I’m not even afraid of her. Beer is amazing. Standardna tinejdžerska drama/komedija, ‘feel good’ filmić, o

Pročitaj više »
Glumci
Igor Gligorijević

Chloë Grace Moretz (1997-)

Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz, američka glumica nemačkog porekla, privukla mi je pažnju još kao mala devojčica u “The Amityville Horror” iz 2005. godine.

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account