Dexter (2006-2021)

Dexter

Jedan od mojih omiljenih serijskih ubica na velikom platnu. Konačno je došao i taj dan da napišem koju reč o ovoj maestralnoj seriji koja me je ostavila bez daha!

Serija Dexter (2006-2021) u sebi sadrži sve što mislite da odlične serije moraju da poseduju. Neverovatno je uzbudljiva, sa gomilom zamršenih situacija, dramom, akcijom, odlično razrađenim likovima za koje se veoma brzo vežete. Za sada je izašlo 8 sezona i dok ovo pišem čeka se završna, 9. sezona. Moram priznati da sezone variraju po kvalitetu, ali generalno gledano, po mom mišljenju, ne postoji loša sezona već samo odlične i one koje su samo ok.

Za one koji nisu još uvek nekim čudom pogledali ovu seriju, radi se o serijskom ubici koji lovi i ubija druge ubice. Preko dana, Dexter je samo jedan običan labaratorijski čudak koji radi u policiji i stručnjak je za “forenzičku analizu prskanja krvi”, što znači da na mestu zločina prateći otiske koje krv ostavlja utvrđuje na koji način je žrtva ubijena.

Dexter

Naravno, sama ta činjenica da radi u policiji i ima pristup njihovoj bazi podataka i dokaznim materijalima mu omogućava da pronađe ubice koje su se provukle kroz sistem nekažnjeno, a koje zatim uhodi i na kraju naravno ubija na veoma specifičan način.

Taj nagon za ubijanjem je u njemu bio usađen još od detinjstva. Njegova majka je ubijena brutalno na njegove oči dok je još bio dete od 3 godine, a detektiv koji je tada prvi došao na lice mesta ga je kasnije usvojio. Primetivši veoma rano da nešto nije kako treba sa detetom, pokušao je na sve moguće načine da mu pomogne, ali bezuspešno.

Znajući da je samo pitanje vremena kada će Dexter ubiti neku nedužnu osobu, ne bi li zadovoljio svoju mračnu potrebu, “Dark Passenger” kako bi on to kasnije i sam nazivao, njegov otac se odlučio na nešto neverovatno. Pokušao je da na neki način sve to kanališe. Ako je taj scenario ubijanja neizbežan da bar onda sve to ima nekog smisla i opravdanja, jer će ubijati samo loše ljude, one najgore koji su počinili više ubistava tokom svog života i koji se nikada tu ne bi zaustavili.

Tako je stvoren određeni kodeks koji Dexter sledi tokom cele serije, kodeks koji ima za cilj da kontroliše njegove postupke i sačuva mu život. Ako neka osoba ispunjava određene kriterijume onda joj nema pomoći ako je na Deksterovom radaru.

Znajući sve to što zna, pogotovo o dokaznim materijalima, veoma vešto prikriva sve svoje tragove nakon počinjenih ubistava. Rešava se tela žrtava tako što ih raskomada, gde takvi završe u plastičnim kesama na dnu okeana. Jedino što od njih sačuva su kapljice krvi na satklenim slajdovima, koje čuva kao svoje trofeje.

Dexter pokušava da se poveže sa ljudima, iako je očigledni psihopata, pogotovo sa svojom sestrom Debrom koja radi kao detektiv u istoj policiskoj jedinici kao i on. Iako ta potreba da negde pripada nije od samog početka serije bila jasno izražena i više nam se činilo kao da mu je sasvim ok da bude apsolutno sam, kasnije, sticajem raznih okolnosti koje se dešavaju kroz sezone, on polako menja taj svoj pristup.

Ono što mi se najviše svidelo u seriji jeste život kakav Dexter vodi, konstantno noseći tu masku na licu, gde nikome ne dopušta da vidi njegovo pravo lice. Glumeći savršenog brata, druga, ljubavnika, dok paralelno sa tim vodi apsolutno drugačiji život i to kakav. Izgovori, koje mora konstantno da smišlja ne bi li iko posumnjao u njega, dovode do bezbroj komičnih situacija. Monolog koji konstantno vodi sam sa sobom je predstavljen vizuelno, kao da razgovara sa svojim pokojnim ocem koji je tu uvek prisutan pored njega u bilo kojoj situaciji. Nadmudrivanja koja se odvijaju između njega i drugih opakih serijskih ubica su me držala na ivici stolice.

Michael C. Hall je kao stvoren za ulogu psihopate, zaista ne mogu da vidim nikoga drugog u toj ulozi, i podigao je sa svojom pojavom celu seriju na savim drugi nivo. Pohvalio bih i Jennifer Carpenter koja glumi Debru ali i sve ostale glumce koji su zaista odlično odradili svoj posao.

Neću vam stavljati bilo kakav trailer za kraj ovog teksta, već uvodni intro za seriju koji je genijalan i jedan od mojih omiljenih koji vam sve govori.

Ocene i utisak

Drama
Misterija
Krimi
Gluma
Muzika
Scenario

Zbir i utisak…

Ako niste još uvek pogledali ovu seriju ne znate šta propuštate, odmah na gledanje!

4.6

Preporuka za slične serije:

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 4.6 / 5. Ukupno glasova: 15785

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Metal Lords (2022)

Metal Lords (2022) I am talking to a girl. I’m not even afraid of her. Beer is amazing. Standardna tinejdžerska drama/komedija, ‘feel good’ filmić, o

Pročitaj više »
Glumci
Igor Gligorijević

Chloë Grace Moretz (1997-)

Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz, američka glumica nemačkog porekla, privukla mi je pažnju još kao mala devojčica u “The Amityville Horror” iz 2005. godine.

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account