Deliverance (1972)

Deliverance (1972)

Sometimes you have to lose yourself ‘fore you can find anything.

Četvorica gradskih muškaraca kreću na spust kajacima u nekoj američkoj zabiti, da se oproste sa rekom neposredno pre izgradnje hidroelektrane koja će je pretvoriti u jezero. Ovakvo suočavanje sa neukroćenom prirodom već je samo po sebi rizično, a kada se umešaju i lokalni primitivni i agresivni brđani, film koji počinje kao avantura sa ekološkim podtekstom prerasta u psihološki triler sa primesama horora.

“Deliverance” počinje opušteno i zabavno, postepeno nas upoznajući sa protagonistima, prikazujući nam jednako njihove dobre i loše strane, što ih čini stvarnijim i uverljivijim.

Avantura se u triler pretvara naglo, atmosfera se maltene u trenutku u potpunosti menja i kulminacija nastupa već u prvoj trećini filma. Najkontroverznija scena, koja je verovatno najviše doprinela kultnom statusu filma, nije nešto ka čemu se priča razvija, već momenat kojim zaplet počinje.

Do danas smo u svetu filma i televizije imali prilike da vidimo mnogo morbidnije i šokantnije stvari, te je savremena publika poprilično oguglala na eksplicitno nasilje, ali početkom sedamesetih, kada je cenzura bila stvar bliske prošlosti, ovaj film je bio veoma kontroverzan.

Dok je “Deliverance” kod mnogih izazvao otpor i gađenje, drugi su ovu scenu, kao uostalom i čitav film, doživeli kao alegoričan prikaz odnosa savremenog društva prema prirodi i odgovor prirode na ovo zlostavljanje. Film definitivno ima poruku, ali vam trebaju živci i jak želudac da biste je prepoznali.

“Deliverance” je izuzetno snažan i upečatljiv film, ne samo zbog šokantnih scena. Priča je jednostavna, bez bespotrebnih digresija i komplikovanja. Režiser Džon Burman (Point Blank, Zardoz, Excalibur) odlučio se za snimanje u prirodnom okruženju, te su scene u šumi snimane na obalama reka Čatuga (između Južne Karoline i Džordžije), a glumci su se stvarno spuštali kanuima niz nju. Ned Biti se umalo udavio, a Džon Voit se zapravo peo uz liticu.

Deliverance

Zbog rizika ovakvog snimanja, neki od glumaca kojima su ponuđene su odbili uloge. Izbor je na kraju pao na Džona Voita, Barta Rejnoldsa, Ronija Koksa i Neda Bitija, kome je ovo filmski debi koji mu je otvorio vrata izuzetno bogate karijere. Bart Rejnolds mi je nekako uvek Bart Rejnolds i teško mi je da ga postovetim sa likovima koje igra, ali preostala trojica su svoje odlično napisane uloge izneli savršeno prirodno i ubedljivo. Uverljivosti dodatno doprinosi i angažovanje lokalnog stanovništva za uloge brđana.

Pored snažne priče, “Deliverance” je vizuelno prelepo snimljen (osim šugave lažne noći u sceni kada se Džon Voit popne uz liticu) i nominovan za tri Oskara, za najbolji film, režiju i montažu. Nažalost, iste godine kada i “Godfather” i “Cabaret”.

8,5/10

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 4.3 / 5. Ukupno glasova: 3

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Metal Lords (2022)

Metal Lords (2022) I am talking to a girl. I’m not even afraid of her. Beer is amazing. Standardna tinejdžerska drama/komedija, ‘feel good’ filmić, o

Pročitaj više »
Glumci
Igor Gligorijević

Chloë Grace Moretz (1997-)

Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz, američka glumica nemačkog porekla, privukla mi je pažnju još kao mala devojčica u “The Amityville Horror” iz 2005. godine.

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account