Day Break (2006-2007)

Day Break (2006-2007)

Brett Hoper je policajac iz odjela za narkotike koji se jednog dana probudio i shvatio da mu ništa ne polazi za rukom. Na njegove oči nepoznatu ženu na ulici udari autobus, djevojku mu ubiju neki mafijaši i povrh svega toga biva uhapšen za ubojstvo Alberta Garze. Dodijeljen mu je advokat, ali ga ne uspijeva izvući iz zatvora.


U normalnim okolnostima sljedeći dan bi se dešavale druge stvari, on bi bio u zatvoru a njegova djevojka bi i dalje bila mrtva. Ali ne… Njegov dan se resetuje. Svaki dan ustaje u 6:18h i proživljava jedne te iste stvari. On je u mogućnosti promijeniti tok dogadjaja, ali dok s jedne strane popravi stvari, s druge nastaju jos veći problemi. Problemi se granaju, iz dana u dan saznaje sve više stvari koje nemaju nikakvog smisla. Sigurno vam se nekad desilo da ste jako željeli da ispravite neku stvar, ali jednostavno nije bilo vremena. Isto tako Brett pokušava da složi sve kockice kako bi vratio stvari u normalu.

Međutim, koja su pravila novog svijeta u kojem se nalazi i da li Brett može da vrati sve u normalu? Otkud njegovi otisci na pištolju koji je ubio Alberta Garza? Zašto su baš njemu smjestili ubojstvo? I ko drži konce u rukama? To su samo neka od pitanja koja se postavljaju u ovoj seriji. Njegova djevojka mu daje čvrst alibi, ali policajci imaju i otiske i očevidca. Stoga je Brett konstantno u bijegu od policije, a i mafijaša koji mu pokušavaju smjestiti.

Day Break ima dobrih trenutaka, pogotovo u prve dvije epizode dok se klupko malo ne odmota. Kasnije se vidi da je sve to jako, jako zamršeno i uradjeno zbrda zdola. Glavni lik uglavnom ide od osobe do osobe, traži da mu se objasne neke stvari i ponekad iz njih dokaze izvlači batinama, što iz epizode u epizodu postaje frustrirajuće. Jako je čudno kada vam netko priđe i zna vašu cijelu historiju, ali eto on nema vremena da vam objasni jer morate da mu date ono sto on traži…

Kao što to imate u tipičnim američkim krimi serijama, poput CSI Miami ili NCIS, i ovdje glavni lik ide okolo i izgovara sve one rečenice koje smo čuli već milion puta: ”I need to know this”, ”Check up this for me”, ”I have no time to explain, you need to trust me” i još poneke tipične koje je bukvalno moglo i dijete od 13 godina da napiše.

Mišljenja sam da je Day Break mogla da bude napravljena u 2 sezone od po 6 ili 7 epizoda koje bi imale svoj iole logičan početak i kraj. Dovoljno da nakon prve sezone gledaoci imaju neki zaključak šta se tu ustvari dogadja, a samim tim bi i dobili želju da nastave da gledaju.

Uglavnom se Day Break vrti oko njegovih problema, ljudi koje treba da spasi od korumpiranih policajaca, kultova itd. Još jedna stvar koja je frustrirajuća je da njegova partnerka povjeruje u bilo šta što on izgovori i uradi šta god on zahtjeva od nje a partneri su svega 2 godine. Ako pogledate seriju naći ćete i brdo nekih manjih stvari koje se ne podudaraju.

Povrh svega gore navedenog, najgore dve stvari oko Day Break su što od akcije i istraživanja nemamo skoro nimalo predaha i što je u ovoj seriji humor sveden na minimum. Ova serija je kao jedan od onih napetih učenika koji su se na brzinu spremili za test tako što su naučili osnovne stvari (dovoljno za 2) i odradili ga u par minuta ali pod tenzijom cijelo vrijeme.

Što se tiče režije, vidjećete scene koje su tako žurno odrađene, tipično za seriju ove vrste. Niti je išta gore niti bolje snimljenja od prosječne CSI serije. Bespotrebni flashbackovi koji nas vode u neki prijašnji događaj koji smo već vidjeli ali nam ne donosi apsolutno ništa novo. Malo je čak i kopirana CSI Miami serija sa flashbackovima (narandžasta boja).
Glumci su ok, ali ništa više od toga. U ovoj seriji većina glumaca je manje poznata široj publici, ali ima par izuzetaka. Par likova ćete od samog početka zgotiviti (Chad, Choi). I sami glumci su svoj posao odradili korektno.

Da sve bude još gore i nelogičnije, sci-fi se u ovu krimi seriju uopšte, ali uopšte ne uklapa. Ne dobivamo objašnjenje ni kako, ni zašto se sve to dešava. Jedino što ovu seriju čini sci-fi je to što se Brett probudi sljedeće jutro, tačno u 6:18h i vidi da mu je cijeli dan resetovan. Tu čak ima i par izuzetaka. Nekada se neka od radnji koja se desila prethodnog dana prenosi u sljedeći, onda se desi nešto novo, ali, za Bretta Hoppera, dan je jedan te isti.

Zvuci malo komplikovano, možda i nelogično. Seriju možete shvatiti kao Brettovu šansu da ispravi sve i najsitniju grešku u svom životu. Odgovore na pitanja ”Ko to radi?”, ”Ko je stvarno počinio ubojstvo?”, ”Da li se Bog poigrava sa Brettom ili je sve to u Brettovoj glavi?” ćete dobiti na kraju serije (manje više).

Uostalom, ako vam se ne sviđaju pravila Brettovog svijeta, gledajte na ovu seriju kao na jedan dobar način da pokušate sami skužiti šta se tu zapravo radi, ili kao na video igru koja ima jednu jako tešku misiju sa vremenskim ograničenjem koju nikako ne možete da pređete. Zamršeno je, i to jako. Serija je kao jedna velika puzla čiji se dijelovi sklapaju ne baš logičnim redoslijedom i ”igra” koja ce vas najvjerovatnije smoriti nakon 6 epizoda (Zanimljivo je to da je serija zvanično otkazana nakon 6 epizoda, ali su naknadno pustili jos 7 na ABC). Ako i odlučite da pogledate seriju do kraja, velika je vjerovatnost da vam se istrošeni sati tokom gledanja iste neće baš isplatiti…

Od istog autora:

Jumanji

Moja ocjena

Krimi
Gluma
Sci-Fi
Ugodjaj
Rasplet
Rezija

Summary

Zamršeno je, i to jako. Serija je kao jedna velika puzla čiji se dijelovi sklapaju ne baš logičnim redoslijedom i ”igra” koja ce vas najvjerovatnije smoriti nakon 6 epizoda.

2.7

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 3 / 5. Ukupno glasova: 2

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Metal Lords (2022)

Metal Lords (2022) I am talking to a girl. I’m not even afraid of her. Beer is amazing. Standardna tinejdžerska drama/komedija, ‘feel good’ filmić, o

Pročitaj više »
Glumci
Igor Gligorijević

Chloë Grace Moretz (1997-)

Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz, američka glumica nemačkog porekla, privukla mi je pažnju još kao mala devojčica u “The Amityville Horror” iz 2005. godine.

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account