Dark Victory (1939)

Dark Victory (1939)

PROGNOSIS: NEGATIVE

Brodvejska predstava na kojoj se bazira “Dark Victory” bila je kratkog daha, ali je film punio bioskopske blagajne, smatra se jednom od najboljih uloga Bet Dejvis i nominovan je za tri Oskara. Daleko od toga da je film loš, ali kako je osrednja melodramica uspela da se probije do nominacije za najbolji film u konkurenciji kakva je bila 1940. godine za mene je misterija. Naravno, pored “Prohujalo sa vihorom“, “Dark Victory” nije imao nikakve šanse.

Bogata razmažena naslednica u svojim dvadesetim saznaje da ima tumor na mozgu i podvrgava se operaciji, pri čemu se, naravno, zaljubljuje u svog hirurga. Operacija je privremeno vraća u normalu, ali potpuno izlečenje je nemoguće i preostaje joj nešto manje od godine života. Lekar i najbolja prijateljica odlučuju da ovu informaciju sakriju, ali kada istina izađe na videlo, devojka totalno pobrljavi i počinje da se ponaša ko puštena s lanca. No, vremenom uviđa svoje greške i pokušava da dovede svoj život u red i napusti ovaj svet u miru sa sobom.

Glavna tema, kao i svi motivi u filmu, danas su ‘tearjerker’ klišei, ali verujem da je tridesetih godina scenario za “Dark Victory” bio poprilično originalan i imao mnogo snažniji efekat na publiku, naročito njen ženski deo. Ipak, smatram da je scenario dosta slab i da su svi njegovi aspekti podređeni što efektnijoj melodrami. Naročito bode oči medicinski aspekat priče, koji veze s mozgom nema (pun intended).

Džordž Brent, koji igra hirurga, je svoju ulogu ljubavnika izneo kao da ima motku u dupetu, uloga koju igra Ronald Regan i nema neku naročitu funkciju u ovoj priči, a ako ste fan Bogarta bićete razočarani jer mu je uloga veoma mala. Doduše, to je u ovom slučaju dobra stvar, jer ga nikada nisam video u lošijem izdanju.

Dark Victory

Lično, Bet doživljavam kao prilično ružnu ženu, što najčešće pokrivaju uglovi kamere i odlična gluma. No ovoga puta kamera nije bila na njenoj strani, te mi je bilo teško da je doživim kao ‘femme fatale’ za kojom uzdišu maltene svi muški akteri filma.

I pored toga, smatram da je ona jedino što stvarno vredi u “Dark Victory”, koji je praktično čitav samostalno iznela. Nekima se možda ne dopada njen stil koji se graniči sa preglumljivanjem, ali je neosporno da nam je prikazala čitav dijapazon emocija i psiholoških stanja na prilično efektan način. Za ovu ulogu, Bet Dejvis je po četvrti put nominovana za Oskara (ukupno 11 nominacija u karijeri, od čega dva osvojena), ali, kao i kod nominacije za najbolji film, konkurencija je bila nedostižna, te je Oskara zasluženo odnela Vivijen Li.

7/10

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 3.6 / 5. Ukupno glasova: 72

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published.

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Dekalog (1989 – 1990)

Dekalog je poljska televizijska serija (iako ga neki nazivaju i desetočasovnim filmom) koji su zajedno napisali jedan od najvećih filmskih umetnika Kšištof Kješlovski i njegov

Pročitaj više »
Filmovi
Movie hipster

The Northman (2022)

The Northman (2022) Robert Egers je sa svega dva dugometražna filma uspeo da stvori veliku bazu fanova koji su sa nestrpljenjem počeli da iščekuju svaki

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Dune
SPIDER-MAN: NO WAY HOME
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account