Čudo u ćeliji broj 7 (original vs remake)

Čudo u ćeliji broj 7

Puno se raspravlja o tome koja je od ove dve verzije “Čudo u ćeliji broj 7” bolja. Mišljenja su jako podeljena. Čak i na IMDb oni imaju vrlo sličnu ocenu. Reših tako da pogledam obe verzije i evo mojih utisaka.

Oba filma “Čudo u ćeliji broj 7” govore o mladom momku koji je intelektualno na nivou deteta, ali ga to ne sprečava da se brine o svojoj ćerkici koju obožava (nešto slično kao u filmu “I am Sam“). Međutim, jedan nesrećni događaj će mu izmeniti život, kada ga nepravedno optuže za silovanje i ubistvo devojčice koje nije počinio.

U početku, robijaši ga gledaju neprijateljski zbog zločina za koje je optužen, međutim njegovo nevino i bezazleno srce ih vremenom sve osvoji, a kada spasi život jednom od njih, ovaj odlučuje da mu se oduži tako što će prošvercovati njegovu ćerku u ćeliju broj 7 gde boravi. Ono što nisu očekivali je da će malena ostati mnogo duže nego što su planirali. Od tog trenutka za sve njih počinje životna lekcija o drugarstvu, roditeljstvu i pravdi.

Čudo u ćeliji broj 7

Iako je premisa kojom oba “Čudo u ćeliji broj 7” služe ista, pristupi temi se skroz razlikuju. Uprkos mračnoj temi, Korejski film je vrlo vedar. Ima tu i suza i smeha. Ceo film krasi toplina koja ti greje srce da bi te na kraju ubio u emocije. Nasuprot njemu, turska verzija je puno mračnija, hladnija, depresivnija. Ako izuzmemo kraj (o kome ću više malo kasnije) skoro ništa u turskom filmu nije lepo i optimistično. Baš se oseća nedostatak one tople i pozitivne energije iz korejskog originala. Doduše, oni koji su samo tursku verziju gledali taj nedostatak neće osetiti. Neke od najlepših i najdirljivijih scena iz korejske verzije u turskoj nisu prisutne i to je veliki nedostatak za turski film, ali, da ne grešim dušu, i u turskoj verziji ima snažnih i emotivnih momenata. Kraj u turskoj verziji se meni lično nije dopao. Shvatam poentu i da su autori turskog filma želeli da isprave nepravdu nanesenu glavnom junaku u originalu, ali nekako mi je ispalo sladunjavo i nerealno. Kraj u korejskoj verziji, koliko god bio težak i mračan, ostavlja mnogo jači utisak.

Kad je gluma u pitanju, ona je u obe verzije izuzetna. Arasu Bulutu Ijnemliju dajem blagu prednost u odnosu na korejskog glumca Riu Seung-Rjua. Araseva gluma u turskoj verziji je čista perfekcija! Način na koji je skinuo pokrete, ponašanje i emocije jedne umno hendikepirane osobe je za svaki naklon. Po meni, gluma za Oskara! Međutim, malena So Von-Kal je daleko ubedljivija od Nise Sofije Aksongur.

To ne znači da je Nisa loše odglumila, ali dok gledaš malu So u korejskoj verziji imaš osećaj da ne glumi već da zaista doživljava sve to. Scenu kad se poslednji put rastaje od oca je toliko brutalno odglumila da suze samo teku suze tokom scene. Njena gluma je isto za Oskara kao i Araseva u turskoj verziji. Možda su ih mogli pomešati. U turskoj verziji, u ulozi pravednog upravnika zatvora našao se Sarp Akaja, koji mi je jako drag glumac još od serije Ezel, međutim, upravnikov lik je mnogo kompleksniji u korejskoj verziji i tu dajem prednost korejskom glumcu koji je emotivnije izneo ulogu.

Da se razumemo, turska verzija nikako nije loša. Turci su jedini na svetu koji mogu da rimejkuju korejski film a da to ispadne dobro. Da Amerikanci, ne daj Bože, naprave rimejk ovoga to bi bio teški shit. Ali iz gore navedenih razloga dajem prednost Korejcima, koji su mnogo bolje i realnije obradili ovu temu.

Ja vam svakako preporučujem obe verzije, pa vi sami odlučite koji vam je bolji.

7-beon-bang-ui seon-mul: 9/10
Yedinci Kogustaki Mucize: 7/10

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 4.1 / 5. Ukupno glasova: 3448

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Metal Lords (2022)

Metal Lords (2022) I am talking to a girl. I’m not even afraid of her. Beer is amazing. Standardna tinejdžerska drama/komedija, ‘feel good’ filmić, o

Pročitaj više »
Glumci
Igor Gligorijević

Chloë Grace Moretz (1997-)

Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz, američka glumica nemačkog porekla, privukla mi je pažnju još kao mala devojčica u “The Amityville Horror” iz 2005. godine.

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account