Christiane F. – Wir Kinder vom Bahnhof Zoo (1981)

Kada bi se filmovi puštali kao lektira u školi, Christiane F. bi bio moj prvi izbor i to ne za srednju već za osnovnu školu. Jeste da bi deca posle verovatno imala traume i noćne more, ali bi efekat bio postignut. Ne bi ni pomislili, a kamoli poželeli da probaju drogu.

Radnja i likovi Christiane F.

Christiane ima 13 godina i živi sa majkom i sestrom u Berlinu. U početku je upoznajemo kao nestašnu tinejdžerku, kao i svaka druga u njenim godinama. Njeni najveći poroci su glasno puštanje rok muzike i ostajanje napolju do kasno. Međutim, kako bude ulazila u novo društvo, želja da se uklopi i proba sve novo će je sve više gurati u ponor. Početak njenog pada je odlazak na koncert njenog omiljenog pevača Dejvida Bouvija kada, uprkos upozorenju ortaka, prvi put proba herojin, verujući da neće postati narkoman ako samo proba da oseti kako je to.

Ali od te naivne zablude se uvek počinje. Tako i za nju počinje njen lični pakao. Ulazak u svet podzemlja i droge iz kojeg nema izlaza. Smrt njenih najboljih prijatelja, koje droga odnosi jednog po jednog. A kuliminaciju doživljava kada počne na omraženoj stanici Zoo da prodaje svoje telo da bi mogla da kupi drogu. To će označiti njen definitivni moralni pad.

Moj utisak

Film je baziran na biografskoj knjizi “Mi deca sa stanice Zoo”, koja danas ima kultni status. Ko je čitao knjigu primetiće velike nedostatke u filmu. Prvenstveno kad je reč o Kristkjaninom odnosu sa roditeljima, koji je u filmu potpuno izostavljen, dok je u knjizi taj odnos, ili bolje reći nedostatak odnosa, sa roditeljima presudan za njen ulazak u svet droge i podzemlja.

Drugo bitno odstupanje od knjige je na samom kraju, gde se govori kako se ona vremenom oporavila, iako je poznato da se prava Kristijana nikad nije u potpunosti izvukla iz sveta droge. Zbog navedenih razloga mogli bi reći da je ovo mlaka i bleda adaptacija knjige. Ali ako ovo posmatramo kao zaseban film, ovo je bez ikakve sumnje najbrutalniji i najbolji film na temu narkomanije.

Neke scene su mi ostavile tako užasno jeziv osećaj da to neću zaboraviti dok sam živ. Dve scene su mi se posebno urezale u sećanje. Prva je kada Kristijana i njen momak pokušavaju da se skinu sa droge i kada počne da ih hvata kriza, da ih boli celo telo, pa se posle bore oko šprica. Ta scena mi je izazvala jak osećaj mučnine u stomaku. Druga posebno mučna scena mi je kada Kristijana pokušava da se predozira u toaletu. Ono njeno bledo, polumrtvačko lice. Kad god se setim te scene naježim se od glave do pete. Nisam siguran da li ću ikad moći da repriziram ovaj film. Za mene je živa noćna mora pokretnih slika.

Režiser ovog filma Uli Edel je odradio fantastičan posao. Maestralno je oslikao svet mračnog Berlinskog podzemlja, te se atmosfera filma često čini mračnom i turobnom. Jako zanimljiv podatak je da su statisti koje vidimo u scenama na stanici Zoo ustvari pravi narkomani i prostitutke što filmu daje još strašniji osećaj realizma. Glavnu glumačku ekipu čine uglavnom tinejdžeri kojima je ovo bio prvo filmsko iskustvo (većini i jedino) i svi su izuzetno upečatljivi, ali moj najveći naklon ide Natji Brunkhorst Prvi put zaigrati na filmu i tako uverljivo odglumiti tako osetljivu i kompleksnu ulogu, za to je potreban stvaran talenat.

Da ne zaboravim da pohvalim i odličnu muziku koju je komponovao upravo Kristijanin idol Dejvid Bouvi. A scena na koncertu gde on igra samog sebe mi je jedna od najdražih u filmu.

Od istog autora:

Blue is the Warmest Color (2013)

Ocene

Drama
Scenario
Gluma
Režija
Atmosfera
Muzika
Osećaj strave i užasa

Zbir i utisak

Po mom mišljenju ovaj film je remek- delo i, kao što rekoh na početku, film koji treba puštati u osnovnu školu. Ali je izuzetno mučan, depresivan i uznemirujuć film kojeg je zaista teško odgledati. Kako je Rodžer Ebert rekao, pravi pakao od filma

5

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 3.7 / 5. Ukupno glasova: 3

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Metal Lords (2022)

Metal Lords (2022) I am talking to a girl. I’m not even afraid of her. Beer is amazing. Standardna tinejdžerska drama/komedija, ‘feel good’ filmić, o

Pročitaj više »
Glumci
Igor Gligorijević

Chloë Grace Moretz (1997-)

Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz, američka glumica nemačkog porekla, privukla mi je pažnju još kao mala devojčica u “The Amityville Horror” iz 2005. godine.

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account