Carrie (2002)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit

Carrie (2002)

“Carrie” je prvo Kingovo delo koje sam čitao, te sam emotivno jako vezan za njega. Knjiga ima tri adaptacije.

Carrie

Prva, najpoznatija adaptacija, i prva adaptacija nekog Kingovog dela uopšte, je ona iz 1976. godine, u režiji legendarnog Brajana de Palme. Iako poštujem kultni status filma, kao adaptacija mi je razočaravajuća. De Palma se previše oslanjao na horor momente, a premalo na dubinu i kompleksnost Kerinog lika. Svaka čast Sisi Spejsek, ali to nije ona Keri koju sam ja zavoleo kroz knjigu. I poslednja scena je potpuno bespotrebna.

Treća adaptacija “Carrie”, u kojoj glavnu ulogu igra, meni jako draga, Kloi Grejs Morec, nažalost ima iste probleme kao prva. Previše horora i specijalnih efekata, a premalo ulaska u srž Kerinog lika. Mada je Džulijen Mur pokidala ulogu, to moram da priznam.

Ova TV verzija stoji između dve navedene i definitivno je najvernija adaptacija knjige, mada ima tri izmene u odnosu na izvorni materijal.

Prva je to što je radnja smeštena, ne u sedamdesete kad i knjiga, već u današnje doba, što mi je ok, jer je režiser očito hteo da privuče što više mladih. Lakše će tinejdžeri da se poistovete sa današnjom omladinom nego sa klincima iz sedamdesetih.

Druga izmena je u tome što je Suzi crnkinja. No ni to mi ne smeta. Suzina rasa svakako nije ni bitna za poentu priče, za razliku od Rolanda u “Mračnoj kuli”, gde menjaju celu priču menjanjem rase.

Treća izmena je u samom kraju. Neću otkriti o čemu je reč, da ne spojlujem, ali svakako se neće mnogo dopasti fanovima originalnog filma. Inače, u pitanju je prvobitno smišljen kraj od koga je King odustao i sad mi je žao zbog toga, jer mi se ovakav kraj definitivno više sviđa od “pravog” kraja.

Glavna glumica Anđela Betis je fantastična!!! Ono u čemu Spejsekova i Moretzova nisu uspele, ona jeste. Jako snažno i verno je dočarala Kerin lik, njenu patnju, tugu, privremenu radost i konačno ludilo. Ovo je Keri kakvu sam ja zamišljao u svojoj glavi i koju sam toliko voleo i saosećao sa njom. A nije na odmet pohvaliti i glumicu koja igra njenu majku, koja je takođe vrlo verna liku iz knjige i čini da se naježiš kad god je u kadru.

Ako ste fanovi originalnog filma i niste čitali knjigu, ne preporučujem vam ovo jer vam se sigurno neće dopasti. No ako ste fan Kinga kao pisca i ako obožavate knjigu kao i ja, sigurno ćete uživati u ovoj verziji, jer je sasvim verno dočarala atmosferu i psihu likova.

10/10

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 0 / 5. Ukupno glasova: 0

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published.

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Glory (1989)

Glory (1989) We fight for men and women whose poetry is not yet written but which will presently be as enviable and as renowned as

Pročitaj više »
Filmovi
Movie hipster

Carrie (2002)

Carrie (2002) “Carrie” je prvo Kingovo delo koje sam čitao, te sam emotivno jako vezan za njega. Knjiga ima tri adaptacije. Prva, najpoznatija adaptacija, i

Pročitaj više »
Filmovi Movie Hipster
Movie hipster

The Shining (1997)

The Shining (1997) Stephen King smatra se sa pravom kraljem horora u modernoj svetskoj književnosti. Jedno od njegovih najpoznatijih dela svakako je “The Shining”. Delo

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Dune
SPIDER-MAN: NO WAY HOME
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account