Cape Fear (1991)

Cape Fear (1991)

You’re gonna learn about loss

Tokom suđenja okrutnom silovatelju (Robert De Niro), njegov advokat odbrane (Nik Nolte), svestan krivice svog klijenta i opasnosti koju predstavlja po društvo, sakriva dokaze koji idu u prilog klijentu i ovaj biva osuđen. Četrnaest godina kasnije, psihopata, koji je u zatvoru radio i na svom telu i na svom obrazovanju, izlazi iz zatvora još luđi i opasniji i počinje da progoni advokata i njegovu porodicu.

Cape Fear

Ovaj psihološki triler Martina Skorsesea je rimejk istoimenog filma iz 1962. godine, u kome glavne uloge igraju Gregori Pek i Robert Mičam. Zanimljivo je da se obojica, u sporednim ulogama, pojavljuju i u ovom filmu.

Osnovna premisa obećava napet i težak film koji će vas čitavim trajanjem držati na ivici stolice. Nažalost, nije. Iako je scenario kvalitetan, Skorseseova režija standardno dobra, a glumačka postava još bolja, film mi je bio neuverljiv i ni na trenutak me nije uvukao u atmosferu napetosti i strepnje.

Mislim da je problem u tome što mi se glumci, iako inače fantastični, nekako nisu uklopili u svoje uloge. Scorsese i De Niro kao da su pupčanom vrpcom vezani (devet filmova i deseti na pomolu) i ta kombinacija donela nam je neke filmske klasike za sva vremena. Ali ovoga puta, De Niro je toliko over-the-top da je, umesto zastrašujuć, ispao komičan, Džulijet Luis neuverljiva, a Nik Nolte prosto dosadan.

Ironično, upravo De Niro i Luisova su nominovani za Oskara te godine, kao jedine dve nominacije ovog filma. Ne kažem ja da su oni loše odglumili, već da, bar iz moje perspektive, nisu kompatibilni sa ulogama koje su im dodeljene, a koje su, verovatno u nameri da se poboljša karakterizacija likova, koja je u originalu prilično dvodimenzionalna, sada prenaglašene, pa čak ponegde i smešno neuverljive.

Zanimljivo je još i da je Scorsese režirao “Cape Fear” donekle po ugledu na Hičkokov stil, te se u nekoliko scena mogu prepoznati prilično očigledni omaži nekim Hičkokovim klasicima, a muzika za film, osim rearanžirane muzike Bernarda Hermana iz originala, uključuje i neiskorišćene delove Hermanove kompozicije za Hičkokov “Torn Curtain”.

Sve u svemu, iako Scorsese to može mnogo bolje, i svakako ga ne bih reprizirao, “Cape Fear” ima svojih momenata i vredi ga pogledati.

7/10

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 0 / 5. Ukupno glasova: 0

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Metal Lords (2022)

Metal Lords (2022) I am talking to a girl. I’m not even afraid of her. Beer is amazing. Standardna tinejdžerska drama/komedija, ‘feel good’ filmić, o

Pročitaj više »
Glumci
Igor Gligorijević

Chloë Grace Moretz (1997-)

Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz, američka glumica nemačkog porekla, privukla mi je pažnju još kao mala devojčica u “The Amityville Horror” iz 2005. godine.

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account