Cape Fear (1991)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit

Cape Fear (1991)

You’re gonna learn about loss

Tokom suđenja okrutnom silovatelju (Robert De Niro), njegov advokat odbrane (Nik Nolte), svestan krivice svog klijenta i opasnosti koju predstavlja po društvo, sakriva dokaze koji idu u prilog klijentu i ovaj biva osuđen. Četrnaest godina kasnije, psihopata, koji je u zatvoru radio i na svom telu i na svom obrazovanju, izlazi iz zatvora još luđi i opasniji i počinje da progoni advokata i njegovu porodicu.

Cape Fear

Ovaj psihološki triler Martina Skorsesea je rimejk istoimenog filma iz 1962. godine, u kome glavne uloge igraju Gregori Pek i Robert Mičam. Zanimljivo je da se obojica, u sporednim ulogama, pojavljuju i u ovom filmu.

Osnovna premisa obećava napet i težak film koji će vas čitavim trajanjem držati na ivici stolice. Nažalost, nije. Iako je scenario kvalitetan, Skorseseova režija standardno dobra, a glumačka postava još bolja, film mi je bio neuverljiv i ni na trenutak me nije uvukao u atmosferu napetosti i strepnje.

Mislim da je problem u tome što mi se glumci, iako inače fantastični, nekako nisu uklopili u svoje uloge. Scorsese i De Niro kao da su pupčanom vrpcom vezani (devet filmova i deseti na pomolu) i ta kombinacija donela nam je neke filmske klasike za sva vremena. Ali ovoga puta, De Niro je toliko over-the-top da je, umesto zastrašujuć, ispao komičan, Džulijet Luis neuverljiva, a Nik Nolte prosto dosadan.

Ironično, upravo De Niro i Luisova su nominovani za Oskara te godine, kao jedine dve nominacije ovog filma. Ne kažem ja da su oni loše odglumili, već da, bar iz moje perspektive, nisu kompatibilni sa ulogama koje su im dodeljene, a koje su, verovatno u nameri da se poboljša karakterizacija likova, koja je u originalu prilično dvodimenzionalna, sada prenaglašene, pa čak ponegde i smešno neuverljive.

Zanimljivo je još i da je Scorsese režirao “Cape Fear” donekle po ugledu na Hičkokov stil, te se u nekoliko scena mogu prepoznati prilično očigledni omaži nekim Hičkokovim klasicima, a muzika za film, osim rearanžirane muzike Bernarda Hermana iz originala, uključuje i neiskorišćene delove Hermanove kompozicije za Hičkokov “Torn Curtain”.

Sve u svemu, iako Scorsese to može mnogo bolje, i svakako ga ne bih reprizirao, “Cape Fear” ima svojih momenata i vredi ga pogledati.

7/10

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 0 / 5. Ukupno glasova: 0

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published.

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Glory (1989)

Glory (1989) We fight for men and women whose poetry is not yet written but which will presently be as enviable and as renowned as

Pročitaj više »
Filmovi
Movie hipster

Carrie (2002)

Carrie (2002) “Carrie” je prvo Kingovo delo koje sam čitao, te sam emotivno jako vezan za njega. Knjiga ima tri adaptacije. Prva, najpoznatija adaptacija, i

Pročitaj više »
Filmovi Movie Hipster
Movie hipster

The Shining (1997)

The Shining (1997) Stephen King smatra se sa pravom kraljem horora u modernoj svetskoj književnosti. Jedno od njegovih najpoznatijih dela svakako je “The Shining”. Delo

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Dune
SPIDER-MAN: NO WAY HOME
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account